Meseria de asistent medical: Ce presupune lucrul cu vârstnicii?

Meseria de asistent medical: Ce presupune lucrul cu vârstnicii?

Meseria de asistent medical cuprinde un lung șir de experiențe și cunoștințe. Fiecare zi devine o nouă provocare interesantă, mai ales când lucrezi cu persoane vulnerabile, aflate la vârsta a treia. Perioada bătrâneții este una dintre cele mai dificile etape din viața unui om. Înaintarea în vârstă accentuează nevoile psiho-sociale, tocmai de aceea bătrânii se simt adesea singuri și neputincioși. Ieșirea din câmpul muncii și izolarea de realitatea cotidiană devin principalele surse ale dezvoltării afecțiunilor diverse. Evident, totul este influențat de calitatea vieții și mediul de proveniență. În topul țărilor care oferă nivel de trai ridicat se numără Elveția, Danemarca și Olanda. Aici puterea economică, serviciile medicale și programele de asistență socială se bucură de o dezvoltare fulminantă.  

Imaginează-ți acum viața vârstnicilor din România. Efectele crizei economice care a luat amploare în anul 2008 se resimt și acum asupra unor anumite segmente ale populației. Cei mai vizați sunt bătrânii, care se confruntă cu numeroase probleme de sănătate, dar și de natură economică. Conform unui studiu realizat pe un eșantion de 222 de vârstnici principalele afecțiuni care apar la vârsta a treia sunt:

–   Dezechilibre la nivelul sistemului cardio-vascular

–   Cancer pulmonar, de colon sau de prostată

–   Stări de anxietate, depresie și atacuri de panică.

Meseria de asistent medical – Principalele activități de îngrijire a vârstnicilor

Dacă ai ales să lucrezi cu persoanele în vârstă ar trebui să știi că răbdarea este cheia experiențelor de succes. Bătrânii au nevoie de o îngrijire specială, care necesită următoarele activități:

  • Administrarea unui tratament personalizat – Unul dintre principalele roluri ale asistenților medicali care lucrează cu vârstnicii este administrarea medicamentelor și etapelor de tratament prescrise de un medic specialist. Monitorizarea stării de sănătate a pacientului și modificarea activităților de tratare în consecință sunt, de asemenea, sarcini inerente.
  • Oferirea ajutorului în ceea ce privește deplasarea – Majoritatea vârstnicilor suferă de probleme ale sistemului locomotor. Tocmai de aceea, devine din ce în ce mai greu să își mențină echilibrul și să pășească rapid. Din postura de asistent medical va trebui să îi ajuți pe bătrâni să se deplaseze cu ușurință și să previi posibilele căzături.

Citește și: Ingrijirea paliativa – o abordare recenta si necesara

  • Menținerea capacității intelectuale – Pe lângă activitatea propriu-zisă de tratare e important să menții o comunicare deschisă cu pacientului. Va trebui, așadar, să îl informezi constant în ceea ce privește evoluția bolii de care suferă. Conversațiile uzuale sunt, de asemenea, mai mult decât necesare. Vârstnicii se simt adesea abandonați de persoanele din jur și tind să nu se mai exteriorizeze. Tocmai de aceea, e recomandat să incluzi în dialogurile zilnice și alte aspecte, pe lângă cele medicale.
  • Îngrijirea leziunilor diverse – În momentul internării, asistentul medical va trebui să analizeze cu atenție starea plăgilor și să le îngrijească în consecință, indiferent de complexitatea pe care o prezintă.
  • Menținerea unui ambient confortabil – Pe lista activităților necesare se numără: schimbarea lenjeriilor de pat și realizare igienei zilnice. În cazul persoanelor imobilizate la pat, asistentul medical se va asigura că pacientul adoptă o poziție confortabilă în pat. De cele mai multe ori se realizează un program special.

Ce trebuie să știi înainte să lucrezi cu vârstnicii?

Viața unui asistent medical este presărată de activități dinamice și oportunități constante de evoluție. În fiecare zi vei învăța lucruri noi, care te vor ajuta să te dezvolți atât din punct de vedere profesional, dar și personal. Îngrijirea bătrânilor poate părea la prima vedere o misiune mult prea dificilă. Însă, lucrurile nu stau deloc așa.

Există câteva aspecte care te vor ajuta să te bucuri de performanțe extraordinare și experiențe plăcute:

  • Oferă suport psihologic – Ascultă-i și încurajează-i ori de câte ori ai ocazia să vorbească deschis și să se bucure de fiecare moment pe care îl trăiesc. De asemenea, încearcă să le explici în termeni cât mai simpli care sunt principalele caracteristici ale bolii de care suferă și
  • Mizează pe răbdare și empatie – E important să înțelegi în profunzime nevoile pe care le prezintă bătrânii. Încearcă să te pui măcar pentru câteva clipe în locul lor. Mulți dintre ei nu știu exact cum să gestioneze o asemenea perioadă, tocmai de aceea devin apatici și morocănoși. Arată-le, totuși, transparență, prietenie și înțelegere. Va însemna enorm pentru ei.

Te-ar putea interesa și: Ghid | Abilități și stiluri de comunicare în nursing: Dialogul empatic, esențial în relația asistent – pacient

  • Încearcă să vorbești mai tare, însă nu folosi un ton neadecvat – Majoritatea vârstnicilor au probleme auditive, ceea ce poate îngreuna semnificativ procesul de comunicare. Tocmai de aceea, e indicat să vorbești mai tare și să te asiguri că au înțeles exact mesajul pe care l-ai transmis.
  • Apelează la beneficiile unei platforme de recrutare – Pe lângă acumularea unui set bine definit de abilități, e important să îți alegi cu atenție locul în care vei lucra. Serviciile MEDIjobs, cea mai mare platformă de recrutare din România, te vor ajuta cu siguranță să îți găsești rapid stabilitatea profesională. Tot ce trebuie să faci este să îți creezi un cont gratuit și să explorezi ofertele de muncă filtrate special pentru tine. Platforma te pune în legătură cu instituții medicale diverse, atât din sectorul public, dar și cel privat. Vei putea stabili direct cu angajatorul data și felul în care va avea loc interviul. Simplu, eficient și performant!

Concluzii

Asistența medicală în cazul vârstnicilor poate deveni, așadar, o adevărată provocare. E nevoie de multă răbdare și atenție la detalii pentru a definitiva rezultate de succes. Pe lângă problemele de sănătate, vârstnicii se confruntă de asemenea cu stări de singurătate și depresie. Tocmai de aceeam pe lista activităților care nu lipsesc din rutina unui asistent medical se numără atât îngrijirea leziunilor și administrarea tratamentului, cât și menținerea armoniei la nivel psihic.

Totuși, munca îți va ușurată semnificativ dacă adopți o atitudine optimistă, empatică și orientată exclusiv către nevoile speciale pe care le prezintă vârstnicii. De asemenea, serviciile pe care le oferă MEDIjobs te vor ajuta să găsești locul de muncă potrivit cerințelor tale. În mai puțin de două minute îți poți crea un cont gratuit și să explorezi toate ofertele de muncă create special pentru tine. Practic, companiile aplică pentru tine, nu tu pentru ele.

Bucură-te de experiențe premium și apelează doar la servicii de calitate!

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment