5 semne că este timpul să schimbi locul de muncă și cum să gestionezi această tranziție 

5 semne că este timpul să schimbi locul de muncă și cum să gestionezi această tranziție 

Calea în carieră nu este ușoară de cele mai multe ori – poate fi cu suișuri și coborâșuri, cu mai multe încercări și de multe ori apare nevoia să schimbi locul de muncă sau chiar cariera. Interesele și obiectivele se schimbă în mod natural în timp, iar uneori ne dăm seama că avem nevoie de o schimbare a locului de muncă. Există mai multe motive care pot duce la nevoia de schimbare a jobului. Acestea pot fi legate de aspecte profesionale, personale sau o combinație a lor. Iată câteva motive comune pentru care poate apărea nevoia să schimbi locul de muncă:

  • stagnare profesională;
  • dorința de a experimenta un alt domeniu sau specializare;
  • lipsa satisfacției profesionale;
  • nevoia pentru o schimbare de locație sau de mediu;
  • remunerație și beneficii;
  • burnout-ul și stres constant la muncă;
  • lipsa unui leadership eficient etc.

Fiecare persoană are propriile sale motive, iar schimbarea jobului este de obicei o decizie complexă. 

Semne că este timpul să schimbi locul de muncă

Există unele semne și indicii care pot sugera că este momentul să schimbi locul de muncă. Acestea pot varia în funcție de circumstanțele individuale și de preferințele personale. 

Iată 5 semne că ar putea fi timpul să schimbi locul de muncă:

1. Nu îți oferă satisfacție profesională 

Unul dintre primele semne că este timpul pentru o schimbare în carieră este lipsa de entuziasm față de jobul tău. Jobul tău ar trebui să-ți ofere un anumit nivel de mulțumire. Pierderea acestui sentiment ar putea fi un semn că ai nevoie de o schimbare. Dacă numeri orele până la terminarea programului, te simți tentat să îndeplinești doar volumul minim de muncă sau nu simți nicio satisfacție cu privire la activitatea ta, poate fi semnul că ai nevoie de o schimbare. Steve Jobs spunea că „Singura modalitate de a face o muncă grozavă este să iubești ceea ce faci. Dacă încă nu ai găsit-o, caută în continuare și nu te resemna.” 

Satisfacția în muncă este împărțită în două părți – satisfacția intrinsecă și satisfacția extrinsecă. Satisfacția intrinsecă la locul de muncă este împlinirea unei persoane cu privire la tipul de activitate pe care o desfășoară. Satisfacția extrinsecă depinde de condițiile de muncă, relațiile interpersonale și de recompense. 

Află Cum te pregătești să-i spui șefului tău că demisionezi

2. Jobul îți afectează viața personală și sănătatea

Dacă jobul actual te epuizează mental, emoțional sau fizic și te confrunți cu stres cronic la locul de muncă, poate fi timpul să iei în considerare schimbarea. Epuizarea profesională persistentă poate avea un impact negativ asupra sănătății generale și a calității vieții.

Sănătatea mintală sau fizică precară ca urmare a stresului și a tensiunii la locul de muncă va avea un impact nu numai asupra muncii și productivității, ci și asupra relațiilor personale. Este important să existe un echilibru între muncă și viața personală. Când apar dificultăți de concentrare, simptome fizice, epuizare – poate fi modul în care corpul ne spune că este momentul să facem unele schimbări și să avem grijă de noi, să căutăm ce este mai potrivit pentru noi. Este esențial să existe un echilibru între viața personală și viața profesională, altfel acest dezechilibru va periclita toate aspectele vieții.  

Tu ce alegi: Banii sau viața (profesională)?

Burnout-ul profesional este o stare de epuizare fizică, mentală și emoțională. Dacă te simți în mod constant stresat, neputincios și epuizat, probabil că ești pe drumul spre burnout. Unele dintre semne includ:

  • oboseală permanentă și epuizare;
  • dificultăți de concentrare;
  • dureri de cap frecvente;
  • tulburări de somn;
  • lipsa motivației;
  • îmbolnăviri frecvente;
  • senzație de eșec și îndoială de sine;
  • izolare socială.

Aceste simptome pot interfera cu performanța la locul de muncă. Ele pot duce, de asemenea, la efecte durabile asupra sănătății, cum ar fi risc de boli de inimă, hipertensiune arterială și sistem imunitar slăbit.

3. Nu te simți apreciat la locul de muncă

Te simți invizibil la job, simți că opiniile și contribuțiile tale nu sunt uneori recunoscute? Ești trecut cu vederea pentru o promovare sau un proiect important și descoperi că alții primesc meritul pentru eforturile tale? Dacă depui cele mai mari eforturi în munca ta, vrei să te simți apreciat pentru asta. Fie că este vorba despre o lipsă de recunoștință, lipsă de sprijin, de recompense sau de limite, a nu te simți apreciat poate lua diferite forme. Dacă acesta este cazul tău și nimic nu se schimbă, ar putea fi un semn că este indicat să-ți cauți un nou loc de muncă.

Îți petreci o parte semnificativă din timp în fiecare zi la serviciu, așa că este important să te simți un membru valoros al echipei și să fii apreciat. Dacă ai făcut tot ce ai putut pentru a îmbunătăți dinamica, dar lucrurile încă nu s-au reglat, atunci poate fi timpul să găsești ceva nou, unde să simți că poți face o diferență reală.

4. Simți că stagnezi profesional și nu te mai poți dezvolta 

Avansarea în carieră este adesea un factor motivațional important. Dacă ai dezvoltat abilități și experiență de-a lungul timpului și ești pregătit pentru noi provocări, poate fi semnul că ai nevoie de o schimbare. Uneori, un angajator poate pur și simplu să nu aibă resursele sau oportunitatea pentru ca tu să te poți dezvolta în mod adecvat, și doar o schimbare a locului de muncă îți poate oferi ceea ce ai nevoie.

De asemenea, dacă te simți supracalificat – iar timpul, experiența și abilitățile tale sunt irosite, poate fi un semn că ai nevoie de un nou job, un job care să te ajute să te dezvolți și să îți aducă satisfacție și noi cunoștințe.

Iată 10 sfaturi pentru asistenții medicali care doresc să avanseze în cariera lor

5. Nu te mai aliniezi cu valorile companiei sau a devenit un mediu toxic

Poate că a existat o restructurare sau o schimbare în conducere și descoperi că nu mai ești aliniat cu misiunea, scopul sau viziunea companiei. De asemenea, o cultură organizațională toxică poate afecta considerabil calitatea vieții. Este o disfuncție a mediului organizațional ce duce la anxietate și stres în rândul angajaților. Poate include aspecte precum discriminări la locul de muncă, favoritism și nepotism, abuzuri, hărțuite și comportamente neadecvate, lipsite de etică, inclusiv glume sexiste, bullying, lipsă de umanitate, de responsabilitate, respect și empatie.

Află mai multe despre Cum identifici un loc de muncă toxic

Când NU este indicat să schimbi locul de muncă?

Există situații în care poate fi mai bine să mai rămâi la un job curent, în loc să faci o schimbare imediată. Iată câteva situații în care poate nu este indicat să faci o schimbare de job:

  • perioade de instabilitate financiară – dacă te confrunți cu dificultăți financiare sau ai nevoie de stabilitate financiară imediată, poate fi mai bine să rămâi la jobul curent până când situația se stabilizează;
  • situații de criză personală sau medicală – dacă te confrunți cu o criză personală sau medicală, este posibil să fie mai bine să amâni o schimbare a jobului până când te vei simți mai stabil și poți face o tranziție fără stres suplimentar;
  • proiecte sau responsabilități cheie – dacă ești implicat într-un proiect important sau ai responsabilități cheie la locul de muncă actual, poate fi mai bine să rămâi până când acestea sunt finalizate sau când ai găsit un înlocuitor adecvat pentru asigurarea continuității activităților;
  • perioade de tranziție personală – dacă te afli într-o perioadă de tranziție personală importantă, cum ar fi o căsătorie care urmează, nașterea unui copil sau un alt eveniment important, poate fi mai prudent să amâni o schimbare de job până când ai stabilitate și timpul necesar pentru a te adapta la noile schimbări personale;
  • dificultăți temporare în jobul actual – uneori, problemele sau nemulțumirile pe care le ai la jobul curent pot fi temporare și pot fi rezolvate prin comunicare și colaborare cu colegii și superiorii, astfel că poate fi mai înțelept să încerci să rezolvi problemele înainte de a lua în considerare schimbarea jobului.

Acestea sunt doar câteva exemple de situații în care poate fi bine să amâni o schimbare de job. Fiecare persoană are circumstanțe individuale, iar decizia de a face o schimbare ar trebui să fie analizată cu atenție, având în vedere aspectele personale, profesionale și financiare implicate.

Pași pentru schimbarea locului de muncă  

Iată o listă care să te ajute să decizi dacă este timpul să îți schimbi locul de muncă și cum să faci tranziția:

  • stabilește o listă de obiective pe termen lung și pe termen scurt – obiectivele tale profesionale pe termen scurt au de-a face cu obiectivele zilnice și cu rutina ta zilnică, iar obiectivele profesionale pe termen lung reprezintă cariera și stilul tău de viață ideal; 
  • analizează toate aspectele ce țin de actualul loc de muncă și dacă sunt în concordanță cu nevoile și așteptările tale – beneficii financiare, relații cu șefii sau colegii, mediul de lucru, opțiuni de dezvoltare profesională, feedback constructiv, echilibrul între muncă și viața personală etc.;
  • pune în balanță aspectele negative și aspectele pozitive și vezi în ce parte înclină mai mult;
  • identifică preocupările tale principale;
  • evaluează-ți punctele forte, abilitățile, dar și zonele ce trebuie îmbunătățite;
  • analizează dacă ai nevoie de un job nou sau de o schimbare totală de carieră;
  • exprimă-ți preocupările – fie că ai vrea poate să rămâi la job, fie că vrei să pleci sigur, dacă vorbești despre experiențele tale îți poți atinge obiectivele și în plus poți îmbunătățiți cultura generală și mediul de lucru;
  • informează-te cu privire la piața muncii, nivelurile de salarizare, ofertele disponibile;
  • actualizează-ți CV-ul;
  • solicită, dacă este cazul, consiliere în carieră de la un profesionist în domeniu;
  • asigură-te că ai pregătite finanțe personale, venituri economisite – fondurile de urgență sunt o necesitate pentru orice schimbare de carieră;
  • lasă în urmă vechiul loc de muncă în condiții bune – se recomandă o tranziție făcută în condiții benefice, cu diplomație, discută despre demisie printr-o întâlnire față în față, ia în considerare orice proiecte sau termene limită care urmează, oferă feedback constructiv, mulțumiri și recunoștință.

De asemenea, este indicat să îți îndeplinești sarcinile cu angajament și corectitudine în etapa de preaviz, să îți finalizezi toate sarcinile și, dacă nu poți totuși să le finalizezi la timp, lasă un raport detaliat colegilor sau înlocuitorului. 

Dacă te gândești să schimbi locul de muncă, atunci este important să cântărești argumentele pro și contra. Există mulți factori de luat în considerare, cum ar fi situația ta actuală, obiectivele și stilul tău de viață. Decizia de a-ți schimba locul de muncă poate fi influențată de mai mulți factori și sunt mai multe semne care pot indica faptul că ai nevoie de un nou job – important este să identifici aceste semne și să iei cea mai bună decizie pentru tine.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment