Ti-ai gasit un nou loc de munca? Iata ce trebuie sa stii despre perioada de preaviz

Ti-ai gasit un nou loc de munca? Iata ce trebuie sa stii despre perioada de preaviz

Indiferent de situatie, daca esti concediat sau ti-ai dat demisia, trebuie sa stii ca nu vei incheia activitatea la vechiul loc de munca pana nu va trece perioada de preaviz. De fapt, aceasta perioada reprezinta un ajutor oferit angajatului, care isi continua activitatea in timp ce isi cauta un nou loc de munca, dar si angajatorului, care, in acest timp, isi cauta o noua persoana pentru a ocupa acel post.

Conform Art. 75 din Codul Muncii, angajatul care ocupa o functie de executie va sta in preaviz maxim 20 de zile din momentul in care si-a dat demisia sau a fost concediat, in timp ce angajatul care ocupa o functie de conducere va sta cel mult 45 de zile.

Perioadele de preaviz pot fi adesea confuze, dar daca esti angajat sau angajator, intelegerea legii privind perioadele de preaviz si modul lor de functionare sunt absolut esentiale.

Indiferent daca ai decis sa iti dai demisia sau ai fost concediat, iata o lista de lucruri pe care trebuie sa le stii despre perioada de preaviz:

Ce este o perioada de preaviz?

O perioada de preaviz este intervalul de timp pe care un angajat sau un angajator trebuie sa il acorde reciproc inainte de a inceta contractul de munca.

Daca un contract de munca al unui angajat prevede, de exemplu, ca are o perioada de preaviz de patru saptamani, va trebui sa i se dea angajatului o notificare cu patru saptamani inainte de ultima zi. Daca angajatul ar parasi compania inainte de aceasta data, probabil ar constitui o incalcare a contractului si ar suporta consecintele.

Acelasi lucru este valabil si in sens invers, un angajator nu poate obliga un membru al personalului sa paraseasca afacerea inainte de expirarea perioadei minime de preaviz. Daca ar face acest lucru, ar fi o incalcare a contractului.

Citeste si: Ce spune Codul Muncii despre concediere, demisie și dreptul la preaviz: ce trebuie să știi ca angajat

Cand se poate renunta la preaviz?

Daca esti in perioada de proba, trebuie sa stii ca nu este nevoie sa stai si in preaviz daca demisionezi sau esti concediat. In timpul sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz.

De asemenea, se poate renunta la perioada de preaviz daca contractul de munca este suspendat din diferite motive create de salariat precum, potrivit Art. 51 din Codul Muncii: concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani; concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiuni intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani; concediu paternal; concediu pentru formare profesionala; exercitarea unor functii elective in cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toata durata mandatului; participarea la greva.

In Codul Muncii se mentioneaza ca poti sa demisionezi fara sa stai in preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. In acelasi timp, la perioada de preaviz poate renunta si angajatorul, daca ti-ai depus demisia.

Apar modificari ale programului in timpul preavizului?

In mod normal, un angajat care se afla in perioada de preaviz va avea aceleasi beneficii si indatoriri incluse in contractul individual de munca, asa cum a avut si pana in acel moment. Programul de munca va fi acelasi, exceptie sunt cazurile in care in contract exista clauze care sa reglementeze aceasta situatie, iar angajatul sa aiba dreptul la jumatate de norma.

De asemenea, in timpul preavizului, angajatul are dreptul la concediu medical sau concediu de odihna, iar termenul de preaviz  se suspenda pe perioada concediului si se va continua la revenirea salariatului din concediu.

Angajatii au dreptul sa isi ia concediul anual in mod normal in perioada de preaviz si, de asemenea, au dreptul la beneficiile standard ale companiei, cum ar fi concediul medical sau plata asigurarii medicale pana la incheierea contractului. In timpul preavizului, angajatul continua sa-si castige plata normala, ca de obicei, pana in ultima zi.

Trebuie sa stii ca daca nu soliciti concediul de odihna de care ai dreptul, angajatorul are obligatia sa-ti acorde perioada de preaviz, iar la incetarea contractului de munca sa-ti plateasca toate zilele de concediu de care nu ai beneficiat in decursul anului.

Te-ar putea interesa si: Codul Muncii: ce drepturi ai ca angajat

Ce sa faci in perioada de preaviz?

Vorbeste cu oamenii din conducere. Daca te-ai hotarat sa-ti dai demisia, vorbeste mai intai cu managerul sau cu seful resurselor umane si apoi anunta-i si pe ceilalti colegi. Astfel, angajatorul va avea timp sa reflecteze, sa se gandeasca la urmatorii pasi sau chiar sa-ti propuna o oferta de nerefuzat pentru ca tu sa ramai in companie.

Fa-ti un plan. Odata confirmata cererea de demisie, trebuie sa-ti faci un plan pe termen scurt, in primul rand. Mentine-ti rutina profesionala pe timpul preavizului si, astfel, vei pleca cu fruntea sus din companie, iar colegii si angajatorul nu vor avea nimic sa-ti reproseze.

Preda-ti proiectele. In perioada de preaviz, asigura-te ca finalizezi proiectele in curs si le predai echipei care iti va prelua locul. Acest lucru il va determina pe angajator sa te aprecieze si sa ofere un feedback pozitiv noului angajator.

Cere referinte. Spre inceputul perioadei de preaviz, vorbeste cu supraveghetorii, cu HR-ul si cu colegii seniori si roaga-i sa-ti intocmeasca scrisoare de recomandare. Managerilor de resurse umane li se permite, in general, sa dea astfel de scrisori. 

Pastreaza contactele. In afara de cerintele oficiale ale jobului, in perioada de preaviz, acorda timp pentru relatiile profesionale pe care le-ai construit. Fa o lista cu persoanele care ti-au fost alaturi si multumeste-le. Pregateste-ti un discurs frumos de ramas bun in cazul in care echipa ta iti ofera o petrecere formala de incheiere. 

Ce sa nu faci in perioada de preaviz?

Evita sa vorbesti despre planurile tale. Oamenii nu doresc cu adevarat sa stie despre salariul minunat si noua ta oferta de munca sau despre vacanta internationala pe care o planuiesti. Evita sa devii un magnet pentru negativitate sau barfe.

Nu-ti vorbi colegii de rau. Daca iti vei barfi colegii la seful tau sau iti vei vorbi de rau angajatorul in fata colegilor de echipa, imaginea ta va avea de suferit dupa ce vei termina perioada de preaviz. In mod similar, rezista tentatiei de a aduce o lista lunga de reclamatii in cadrul discutiei finale cu angajatorul. Ori de cate ori ai indoieli, alege temeiul moral si social.

Nu lasa treaba neterminata. Curata-ti biroul complet cu o zi inainte de a termina perioada de preaviz. Cu cel putin o saptamana inainte, colecteaza toate cartile si lucrurile pe care le-ai imprumutat colegilor. 

Nu lua cu tine date sau materiale ale firmei. Orice date sau materiale ale companiei care sunt in posesia ta dupa ce pleci vor fi catalogate drept  „furate” din punct de vedere tehnic. Inapoiaza parolele, obiectele de birotica, laptopul, datele si documentele confidentiale persoanelor potrivite. Verifica dispozitivele personale de date pe care le-ai transferat din neatentie si sterge-le.

Nu lasa o impresie negativa. Toate usile pe care le trantesti la iesire vor fi invariabil blocate in cazul in care trebuie sa te intoarci la un moment dat in companie. Mentine relatiile si comunicarea pe cale amiabila cu compania, cu managerul, HR-ul si chiar cu colegii. Trateaza-i cu respect pentru ca este posibil sa va mai intalniti.

Chiar daca ai deja o oferta de munca, poti alege sa iti folosesti timpul liber pentru a incerca sa obtii ceva mai bun. Daca nu ai inca o oferta si ai nevoie de un loc de munca, atunci investeste cea mai mare parte a timpului in cautarea de locuri de munca. 

Daca ai un interviu care coincide cu orele de munca din perioada preavizului, angajatorul actual este de acord, probabil, sa iti acorde concediu si sa te sprijine in cautarea unui loc de munca. In cele din urma, poti alege sa iti imbunatatesti abilitatile sau sa iti continui studiile. Foloseste acest timp pentru a explora optiunile si pentru a-ti planifica obiectivele si activitatile.

Esti specialist medical si vrei un loc de muncă mai bine platit? Inscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi iti vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici si spitale de top din Romania.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment