Mituri despre negocierea unei promovări în carieră

Mituri despre negocierea unei promovări în carieră

Ai lucrat din greu în ultima perioadă și crezi că a venit momentul pentru o nouă etapă în cariera ta profesională? Înseamnă că a venit timpul pentru a cere o promovare. Este normal să îți dorești să evoluezi din punct de vedere profesional, așa că lasă orice teamă deoparte și inițiază o discuție cu superiorii tăi pe această temă. 

Trăim vremuri dificile, ultimii doi ani dovedindu-se a fi destul de atipici pe piața muncii. Se vorbește din ce în ce mai des despre o nouă perioadă de recesiune, multe companii luând deja decizii de reducere a cheltuielilor. Discuțiile despre promovarea pe un post mai bun sau despre o mărire de salariu sunt ultimele lucruri la care se pot gândi mulți salariați în momentul de față, fie din teama că vor primi un răspuns nefavorabil din partea superiorilor, fie din teama că își vor pune în pericol postul. Industria medicală este însă unul dintre acele domenii care nu își poate limita activitatea în timpul unei crize, așa că nu ai de ce să îți lași cariera în stand by în așteptarea unor vremuri mai bune. 

Atunci când vorbim despre cariera profesională, menținerea într-o rutină care nu face nimic altceva în afara să te blazeze nu este deloc o idee bună. Dorința de a avansa în carieră este firească pentru un profesionist, așa că nu ai niciun motiv să îți fie teamă că dorința ta va fi interpretată în mod eronat de către superiorii tăi! 

Pentru a obține o promovare la locul de muncă nu este suficient doar să îți îndeplinești cu brio sarcinile de zi cu zi. O promovare nu vine niciodată de astăzi pe mâine, așa că salariații trebuie să demonstreze superiorilor că sunt dedicați jobului pe care îl au și că sunt pregătiți din toate punctele de vedere pentru a își asuma noi responsabilități. În plus, de multe ori este nevoie ca inițiativa să vină din partea ta. Așadar, dacă te gândești serios la promovare, ar trebui să negociezi acest lucru cu angajatorul tău. Negocierea îți poate aduce lucruri pe care poate că nici nu le-ai putea anticipa la momentul actual! 

Perspectiva de a negocia o promovare sau un salariu mai mare îi sperie pe mulți salariați la prima vedere, însă este extrem de important să îți depășești fricile și să îți iei inima în dinți. Nu trebuie să îți fie teamă să ceri o promovare atunci când simți că ai învățat mai mult, că ai făcut mai mult și că poți mai mult din punct de vedere profesional. Viitorul carierei tale profesionale depinde numai de tine, fiind nevoie de multă determinare pentru a putea ajunge să ai cariera pe care ți-ai dorit-o întotdeauna! 

Citește și: Negocierea salariului: De unde să încep?

Când vine vorba despre procesul de negociere pentru o promovare profesională există o mulțime de mituri, povești și prejudecăți. Cele mai multe dintre ele se dovedesc însă a fi niște simple mituri care nu au o bază solidă în realitate. Să le cunoști însă te poate ajuta să știi să pui problema mai bine atunci când te regăsești într-o negociere de acest fel. Vorbim, așadar, în rândurile următoare despre câteva dintre cele mai întâlnite mituri referitoare la negocierea profesională! 

Negocierea este o competiție 

Nu trebuie să pornești o negociere având în cap ideea că superiorul care se află în fața ta este inamicul tău. Mulți salariați ajung în fața superiorilor cu niște cereri nerezonabile, gândindu-se că la sfârșitul negocierii vor obține totuși măcar o parte din ceea ce își doresc. Mai rău de atât, unele persoane ajung în situația de a recurge la amenințări și alte asemenea tactici pentru a încerca să își impună punctul de vedere. Nu vei rezolva nimic dacă îți ameninți șefii că vei părăsi organizația dacă nu vei primi o anumită poziție, ba chiar din contră, le vei demonstra cât de puțin profesionist ești. 

Ia în serios această discuție de negociere și fii pregătit să le explici superiorilor tăi de ce crezi că meriți promovarea. Totodată, vorbește și despre ceea ce îți dorești să faci din noua poziție pe care o vei avea. Pregătește-te să explici cum ai pune în aplicare planurile pe care le ai și de ce promovarea ta ar reprezenta un plus pentru întreaga organizație din care faci parte. 

Vezi și: Tu ce salariu crezi că meriți? Cum să te evaluezi corect profesional

Există un singur câștigător într-o negociere 

Dacă intri într-o negociere cu ideea preconcepută că fie vei obține tot ceea ce iți dorești, fie nu vei obține nimic, atunci poți să fii aproape sigur că asta se va și întâmpla. Negocierea se poate dovedi a fi și un proces prin care părțile ajung la un compromis sau la un acord, evitând disputele. Evident, ambele părți vor încerca să obțină cel mai bun rezultat posibil pentru poziția lor – salariatul vă încerca să obțină promovarea, angajatorul va încerca să obțină ce este mai bine pentru organizația sa. Așadar, pornește negocierea cu ideea că ambele părți vor avea ceva de câștigat în urma discuției. 

Dacă ești amabil vei fi perceput ca fiind naiv 

Lipsa de experiență într-ale negocierii se poate dovedi, într-adevăr, un dezavantaj pentru un salariat care își dorește o promovare, însă o atitudine plăcuta și amabilă a acestuia nu reprezintă sub nicio formă un minus într-o negociere. Nu ai nevoie de agresivitate și forță pentru a îți impune punctul de vedere într-o negociere, în special atunci când vorbim despre o negociere care implică o promovare în cariera profesională. Se spune că cei mai buni negociatori sunt cei care știu să comunice eficient și să își facă înțeles punctul de vedere. 

Minciunile sau omisiunile te pot ajuta într-o negociere 

Minciunile nu au ce căuta pe masă într-o negociere, nu te vor scoate dintr-o situație delicată și în niciun caz nu îți vor aduce promovarea pe care ți-o dorești. Mai mult decât atât, te pot pune într-o poziție extrem de proastă în fața superiorilor, care își vor pierde încrederea în tine în cazul în care își vor da seama că îi minți sau că tinzi să nu vorbești despre anumite lucruri. Renunță la orice idee de acest fel și adu-ți aminte întotdeauna că este nevoie să negociezi cu integritate dacă vrei să ai succes. 

Citește și: Cum evaluezi o ofertă de muncă

Trebuie să fii prieten cu șeful tău 

Te gândești că ai putea câștiga o promovare doar purtându-te bine cu superiorii tăi și împrietenindu-te cu ei?! Cu siguranță vei reuși să le atragi atenția, însă nu într-un mod pozitiv! Să îi aduci cafeaua șefului sau să fii mereu la dispoziția lui nu va ajuta în niciun caz într-o viitoare posibilă negociere pentru obținerea unei promovări, ba chiar îți va scădea șansele de a avansa în carieră în cadrul acelei companii. Mai mult decât atât, te vei pune într-o poziție destul de proastă și în fața colegilor tăi de echipă! 

Un nou loc de muncă este cea mai bună metodă pentru a promova 

Într-adevăr, există în unele cazuri șanse mai mari să obții o poziție mai bună sau un salariu mai mare în cazul în care îți schimbi locul de muncă. Ia însă în considerare și faptul că dacă lucrezi deja pentru o organizație serioasă în care mai devreme sau mai târziu ar apărea un post vacant pentru care te-ai califica, chiar dacă nu ai toată experiența necesară, există șansa ca angajatorul să prefere personal din interior pentru acea poziție. Având deja experiența de a lucra în acea echipă, ai avantajul de a cunoaște mai bine lucrurile din interior, ceea ce înseamnă că ai beneficia de un plus în fața unor candidați din afara companiei. 

Citește și: Ai primit mai multe oferte de angajare? Iată 6 sfaturi despre cum să negociezi și să o alegi pe cea mai bună

O contraofertă îmi va convinge șeful să îmi dea un post mai bun 

Aducerea în discuție a unei oferte pe care o ai de la o altă companie s-a transformat într-o metodă populară prin care unii salariați au impresia că pot obține o promovare sau un salariu mai bun. Această tactică nu se dovedește însă a fi atât de eficientă în cele mai multe cazuri, ba chiar te poate pune într-o poziție destul de nefavorabilă în fața superiorilor. Spunându-le că ai putea pleca la o altă companie pentru a obține un post mai bun sau un salariu mai mare, le vei demonstra șefilor tăi că nu ești atât de loial organizației pentru care lucrezi. Este de preferat să negociezi pe baza valorii tale, fără să aduci în discuție ofertele pe care le ai de la alte companii! 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Adrian Șomai

Îmi plac provocările și sunt cel mai fericit atunci când călătoresc și am șansa de a cunoaște oameni și locuri noi. Nu am studiat jurnalismul, însă mi-a plăcut dintotdeauna să scriu și să ofer informații utile celor din jur. Încerc să prezint într-o manieră accesibilă lucruri pe care și eu le caut, oferind explicații și răspunsuri simple la întrebări esențiale.

Facebook Comment