10 sfaturi pentru asistenții medicali care doresc să avanseze în cariera lor

10 sfaturi pentru asistenții medicali care doresc să avanseze în cariera lor

O carieră de succes are la bază două elemente importante – evoluție și autodepășire. Ca să fii cel mai bun trebuie să depui efort, să te implici și să vrei din ce în ce mai mult de la tine. În domeniul medical, acolo unde neprevăzutul apare la fiecare pas, trebuie să-ți folosești toate resursele pentru a reuși. Procesul de evoluție este unul complex, care îți solicită toate abilitățile și te pune mereu în fața provocărilor. Totuși, rezultatul final este cât se poate de satisfăcător. Avansarea în carieră nu poate decât să-ți ofere motive de bucurie. Ca asistent medical vei avea întotdeauna ce să înveți, chiar dacă ai acumulat deja suficientă experiență în domeniu. Fiecare zi vine cu noi lecții de viață și mai ales oportunități diverse prin care îți poți depăși limitele. 

Totuși, presiunea lucrurilor bine făcute și necesitatea rezolvării situațiilor urgente sunt aspecte care îți pot pune bețe-n roate. Asistența medicală este o specializare pe cât de frumoasă pe atât de imprevizibilă. Ai nevoie de abilități adaptate pentru fiecare caz în parte. Numai cu ajutorul unui spirit dornic de evoluție și a unei atitudini mereu optimiste te poți bucura de succes profesional și satisfacție personală. Începutul este adesea greu, însă, cu strategiile potrivite vei putea ajunge la rezultate deosebite în materie de asistență medicală. 

Te întrebi ce ai putea face pentru a-ți duce visul la îndeplinire? 

Descoperă mai jos 10 sfaturi pentru asistentele și asistenții medicali care doresc să avanseze în carieră: 

  1. Colaborează cu ceilalți membrii ai echipei 

Nu poți evolua pe cont propriu, oricât de mult ți-ai dori. Vei avea nevoie și de ajutorul colegilor, tocmai de aceea e important să întreții relațiile profesionale. Ajutați-vă reciproc, ori de câte ori este nevoie. Pe lângă rezolvarea cu rapiditate a problemelor apărute, vei învăța să-ți gestionezi cu ușurință timpul și să-ți organizezi eficient activitățile. În plus, schimbul constant de informații, păreri și chiar abilități te va ajuta să sporești șansele de evoluție. 

  1. Fă-ți timp pentru a identifica surse noi prin care te poți dezvolta

Chiar dacă îți place ceea ce faci și ai transformat responsabilitatea de a ajuta oamenii într-o pasiune de lungă durată, întotdeauna ai ceva de învățat. Fă un pas în spate și privește mereu în ansamblu ceea ce ai de făcut. Fă-ți timp pentru a identifica noi modalități prin care poți deveni cea mai bun/ă. Participă la cursuri de specialitate, workshop-uri sau pur și simplu citește munca celor care și-au făcut o reputație în domeniu. Uneori, o diplomă sau un certificat pot cântări foarte mult în cariera de asistent medical. 

Citește și: Cum să îți faci un brand ca asistent medical?

  1. Extinde-ți lista de responsabilități 

Poate fi destul de greu, mai ales dacă ziua ta de muncă se termină adesea cu senzații de oboseală sau chiar epuizare. Însă, încearcă să găsești un echilibru. Demonstrează-ți că poți duce la îndeplinire și sarcini cu un grad de complexitate mai ridicat. Nu vei reuși din prima, însă pas cu pas vei face loc aprecierilor din partea superiorilor și implicit a oportunității de avansare. 

  1. Nu te pune niciodată pe ultimul loc 

Într-adevăr, uneori dorința de evoluție devine atât de pregnantă încât te dedici scopului 100%, ceea ce nu e deloc rău. Totuși, efectele negative se pot resimți cu rapiditate, mai ales din punct de vedere fizic. Fără un program bine stabilit și o rutină sănătoasă nu ai cum să ajungi la succes, oricât de multe eforturi ai depune. Odihnește-te corespunzător, mănâncă echilibrat, hidratează-te și fă-ți timp pentru tine și cei dragi. 

Te-ar putea interesa și: Jobul de asistent medical lasă loc de mai bine? Iată cum îți dai seama că ești omul potrivit la locul (de muncă) potrivit!

  1. Construiește relații profesionale de lungă durată

Este o regulă de bază în orice domeniu, care îți va fi de folos pe toate planurile. Învață să lași deoparte supărările de moment sau situațiile tensionante și să te axezi pe lucrurile care contează cu adevărat – evoluția ta. Folosește întotdeauna un ton prietenos, dar care să exprime în același timp profesionalism și responsabilitate. Participă, de asemenea, la conferințe și întâlniri, care te-ar putea ajuta să acumulezi mai multe cunoștințe. Fă-ți un cont de Linkedin și abonează-te paginilor de interes pentru cariera ta. Vezi aici cum să ai un profil de Linkedin care te scoate în evidență: 8 pași de urmat, pentru a te face remarcat de angajatori

  1. Renunță la jobul actual în cazul în care simți că nu-i pentru tine

Dacă simți că te afli în mediul nepotrivit și că fiecare zi vine la pachet cu situații neplăcute sau discuții în contradictoriu, mai bine renunți. Nu trebuie să te mulțumești cu ce ai, mai ales dacă vrei să avansezi în carieră. Schimbă-ți jobul și setează-ți noi obiective și așteptări. Pe platforma MEDIjobs vei găsi mai mult ca sigur numeroase oferte de angajare. Tot ce trebuie să faci este să-ți creezi un cont, iar algoritmii îți vor pune la dispoziție soluții personalizate. Totul este simplu, rapid și gratuit.

  1. Ia-ți profesia în serios, oriunde te-ai afla 

E foarte important să nu uiți niciodată ce responsabilitate mare porți pe umeri – aceea de a fi asistent medical. Reprezintă, de asemenea, o mândrie, de care nu ar trebui să te ferești, nici măcar în timpul liber. Comportă-te mereu ca un adevărat profesionist și nu ezita să încerci lucruri noi. Ieși din zona de confort și fă voluntariat. Este o muncă în plus, dar devine în același timp și șansa de a-ți demonstra talentele și de a-ți exersa noile abilități. 

  1. Pune întrebări 

Nu poți știi niciodată pe deplin rezolvările adecvate situațiilor neprevăzute. Tocmai de aceea, e esențial să pui întrebări și să fii curios de lucrurile care se întâmplă în jurul tău. Cere ajutorul atunci când simți că nu poți face față cazurilor sau pur și simplu nu știi care ar fi cea mai adecvată soluție de rezolvare. 

  1. Devino mentor 

Încă o modalitate numai bună prin care poți ajunge la un stadiu înalt de evoluție este să-i înveți pe ceilalți ceea ce știi. Să fii mentor nu este deloc o treabă ușoară, mai ales când trebuie să-ți împarți atenția în mai multe locuri. Însă, devine un prilej bun prin care îți poți dezvolta abilitățile de leadership, ascultare și înțelegere. Găsește-ți la rândul tău un om de la care să înveți. 

Citește și: Cum sa iti gasesti mentorul potrivit in cariera medicala

  1. Fii la curent cu tot ce se întâmplă în domeniu 

Abonează-te la reviste de specialitate sau canale de youtube relevante pentru domeniul tău. E bine să fii la curent cu noile apariții în materie de echipamente și tehnici de lucru. Medicina se schimbă de la o zi la alta, tocmai datorită evoluțiilor tehnologice. Dacă vrei să fi din ce în ce mai bun/ă trebuie să te adaptezi trendurilor și să oferi pacienților tratamente calitative și soluții profesionale. 

Concluzii 

Avansarea în carieră este un scop dorit de majoritatea celor care știu că pot să-și depășească limitele. Este, în același timp, un proces care presupune răbdare, atenție la detalii și mai ales dorință de evoluție. Nu poți reuși nimic dacă nu vrei cu adevărat și dacă nu aduci resursele necesare. Sfaturile de mai sus îți vor fi cu siguranță de folos dacă vrei să evoluezi ca asistent/ă medical/ă. 

Fă-ți curaj, aplică strategiile potrivite și bucură-te de succes profesional!

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment