Lucruri de bifat înainte de pensionare

Lucruri de bifat înainte de pensionare

Pensionarea pare un moment extrem de îndepărtat, mai ales dacă abia ți-ai început drumul în industria medicală. Cu trecerea timpului însă, devine un gând tot mai pregnant, care te face să te afunzi și mai mult în muncă. Privești cu scepticism ce va fi după și îți trec prin minte tot felul de scenarii. Singurătatea este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă persoanele care se apropie de vârsta pensionării. Totuși, sentimentul devine și mai agasant în cazul medicilor, care sunt atât de implicați în ceea ce fac încât pierd din vedere aspectele care contează cu adevărat. Lipsa momentelor de relaxare și a timpului petrecut cu familia reprezintă așadar obstacole în desfășurarea activităților. De asemenea, devin sursele principale ale problemelor psihosociale.

Stresul de la muncă, dar și dezechilibrele apărute în viața personală se numără printre cele mai mari provocări asupra securității și sănătății în muncă. Astfel, conform Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă, aproximativ jumătate din lucrătorii europeni consideră stresul drept un factor uzual la locul de muncă. Volumul excesiv de muncă se numără printre principalii factori ce constituie riscuri atât pe plan psihologic și fizic, cât și social pentru angajați. Tocmai de aceea, este necesară organizarea și gestionarea adecvată a activităților. În caz contrar, momentul pensionării va veni la pachet cu numeroase afecțiuni și probleme de sănătate, dar și eșecuri pe plan personal.

Tocmai de aceea e indicat să marchezi corespunzător parcursul profesional și să elimini pe cât se poate tensiunile de pe plan personal. Astfel, nu te vei confrunta cu riscurile unui management defectuos al timpului și vei putea privi în urmă fără regrete.

Top 5 lucruri pe care trebuie neapărat să le bifezi înainte de pensionare

Chiar dacă ți-ai atins țelul pe plan profesional, mai există o multitudine de elemente pe care trebuie să le iei în considerare înainte de pensionare.

Astfel, vei avea parte mai mult ca sigur de satisfacție și împlinire:

1.     Cât trăiești, înveți – Medicina este un domeniu care se află într-o continuă dezvoltare tehnologică, dar și științifică. Astfel, niciodată nu poți afirma că deții toate informațiile despre industrie. Chiar și cei mai buni medici trebuie să studieze în permanență și să fie la curent cu noutățile de pe piață. Tocmai de aceea, este o meserie care te va provoca mereu să vrei mai mult de la tine și să rămâi ancorat/ă. Nu în ultimul rând, lecturarea unor cărți de specialitate poate reprezenta o metodă de relaxare benefică.

2.     Muncește în echipă – Un element esențial în orice mediu de lucru, dar mai cu seamă în cel care se conturează în instituțiile medicale. De-a lungul timpului, vei colabora atât cu asistente și infirmiere, cât și cu medici de la alte secții sau cu specializări diferite. Schimbul de experiențe și idei cu alte cadre medicale îți va fi de mare folos în procesul de evoluție. Tocmai de aceea, încearcă pe cât se poate să nu iei rolul lupului singuratic, care nu acceptă alte opinii și care face totul pe cont propriu.

Citește și despre: Pensionare anticipată: ce presupune și de ce acte este nevoie

3.     Deschide-ți propriul cabinet – Dacă ești pasionat de ceea ce faci și îți dorești să atingi cele mai înalte culmi ale succesului nu ezita să-ți deschizi propria afacere. Este într-adevăr o decizie foarte importantă, care trebuie analizată cu atenție înainte de orice. Discută pe larg cu cei care au făcut un asemenea pas pentru a căpăta o perspectivă de ansamblu asupra activităților derulate. Investește în aparatură și în oamenii care se alătură echipei tale. Adoptă tehnici de lucru moderne și revoluționează piața cu idei ingenioase. Dacă totuși îți este greu să renunți la jobul actual poți lucra simultan în ambele locuri. Este o variantă la care apelează mulți medici care își asumă și roluri de antreprenori.

4.     Intră în domeniul academic – Ce-ai spune dacă ai împărtăși din secretele și experiența ta cu cei care se pregătesc intens pentru o carieră medicală? Poți deveni mentorul medicilor de mâine, ceea ce va deveni cu siguranță o satisfacție incredibilă. Tu vei deveni ancora lor, modelul pe care îl vor urma cu sfințenie, dar și ajutorul de nădejde la care vor apela întotdeauna. Chiar dacă vei ajunge la pensionare, vei trăi prin experiențele studenților tăi.

Te-ar putea interesa și: Exercitarea profesiei de către medicii pensionari. Ce pași trebuie urmați

5.     Fă parte dintr-o echipă de cercetare – Dacă îți dorești să ai parte de recunoștință din partea colegilor de breaslă, dar și să contribui la dezvoltarea domeniului nu ezita să intri într-o echipă de cercetare. Descoperirile medicale sunt cele care dau tonul dezvoltării echipamentelor tehnologice de ultimă generație. Prin intermediul lor, munca medicilor este redusă semnificativ, iar pacienții se bucură de experiențe complete. Vei putea ajuta așadar sistemul medical românesc să evolueze armonios. Numele tău va răsuna așadar în industrie mult timp după pensionare.

La ce ar trebui să renunți înainte de vârsta pensionării?

Pensionarea reprezintă practic capătul de drum al carierei tale profesionale. Este un moment cu o însemnătate aparte, tocmai de aceea ar trebui să îl tratezi în consecință. De-a lungul carierei, ca medic ești nevoit să lucrezi sub stres și implicit să iei decizii nu tocmai plăcute. Tinzi să acționezi sub presiunea timpului care trece cu rapiditate și faci, fără să-ți dai seama, greșeli diverse. Până aici, nimic anormal. A greși e perfect uman, mai ales când trebuie să asiști la cazuri complexe. Însă, unele erori pe care le faci de-a lungul carierei s-ar putea să te urmărească chiar și în timpul pensionării.

Așadar, nu ezita să faci schimbări radicale în cazul în care te confrunți cu asemenea situații:

·       Lucrezi într-un mediu de lucru toxic – Nu încerca să rămâi într-un loc în care nu te simți bine, doar de dragul obișnuinței sau salariului câștigat. Cu timpul, frustrarea se va instala cu rapiditate și te va împiedica să duci la bun sfârșit activitățile aferente rolului de medic. Când simți că nu mai poți e bine să renunți. Dacă vrei să eviți problemele pe care le-ai întâlnit la vechiul loc de muncă e indicat să apelezi la ajutorul platformelor speciale. MEDIjobs îți pune la dispoziție o serie de variante din care poți selecta ceea ce ți se potrivește. Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

·       Pui prea mult accent pe aspectele financiare – Nu totul se rezumă la salariul de care beneficiezi. Sănătatea ta psihică, dar și fizică ar trebuie să reprezinte o prioritate. Astfel, este recomandat să optezi întotdeauna pentru medii de lucru care îți prioritizează nevoile și dorințele. Nu uita, pe lângă angajat, mai ai și alte roluri pe care trebuie să le îndeplinești.

Citește și: Carieră sau viața personală? Sau, cum să le împaci pe amândouă

·       Adopți o atitudine negativă cu pacienții – Trebuie să pui întotdeauna o barieră între sentimentele tale și comportamentul față de pacienți. Chiar dacă nu ai parte de cea mai bună zi, nu este profesionist să abordezi un comportament nepotrivit față de pacienți sau de colegi. Mizează întotdeauna pe amabilitate și empatie în interacțiunile tale. Astfel, în momentul pensionării vei privi cu mândrie renumele pe care ți l-ai construit în industrie.

Concluzii

Așadar, înainte de pensionare trebuie să te asiguri că ai făcut tot ce-ți stătea în putință pentru a-ți îndeplini obiectivele. De asemenea, trebuie să acorzi o mare atenție gestionării timpului. Munca în exces poate aduce cu sine o serie de efecte negative atât asupra ta, cât și a celor din jur. Din dorința de a deveni un medic de succes, te poți confrunta cu sentimente de anxietate, oboseală sau chiar epuizare.

Satisfacția atât pe plan profesional, cât și pe plan personal devine un prilej de bucurie pentru orice. Cine nu își dorește să poată afirma la vârsta pensionării că a bifat toate elementele de pe lista lui de rezoluții?

Renunță la mediile de lucru toxice, adoptă o atitudine optimistă și nu uita cât de importantă este formarea continuă!

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment