Medicii vor putea ieși la pensie la 67 de ani

Medicii vor putea ieși la pensie la 67 de ani

Ministerul Sănătății a publicat un proiect de Ordonanță de Urgență care stabilește vârsta standard de pensionare a medicilor la 67 de ani, dar doar la cererea lor. Conform specialiștilor, măsura aceasta este una așteptată, având în vedere că mulți medici pot profesa la potențial maxim la această vârstă. 

Conform proiectului, vârsta standard de pensionare, de 67 de ani, ar urma să se aplice indiferent de sex. Însă proiectul de OUG publicat în transparență decizională fixează doar vârsta standard, deoarece legea actuală, care prevede că medicii se pot pensiona la cerere la 63 de ani (femei) sau 65 ani (bărbați) va rămâne în vigoare. 

Cererea privind menținerea în activitate până la împlinirea a 67 de ani va trebui depusă de către medic, la unitatea angajatoare în anul anterior împlinirii vârstei de pensionare și cu cel puțin 3 luni înaintea datei de împlinire a vârstei de pensionare, se arată în proiect.  De asemenea, medicii vor putea profesa în continuare, în unitățile medicale private, chiar dacă au depășit vârsta de 67 de ani. În acest caz, activitatea se va putea desfășura în baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din Romania (CMR) şi a avizului anual de liberă practica.

Vârsta de pensionare ar putea fi extinsă chiar și după 69 de ani, în anumite condiții

Medicii ar putea lucra și în unitățile de stat, chiar și după vârsta de 69 de ani, însă doar în anumite condiții. Mai exact, pot profesa în unitățile medicale publice cu deficit de personal medical sau în cele care necesită servicii medicale peste nevoile obișnuite. Totodată, medicii trebuie să depună o solicitare motivată, iar cererea de continuare a activității trebuie să vină din partea unităților sanitare respective. Medicii vor putea continua activitatea, după caz, până la ocuparea postului vacant ori „până la încetarea stării de necesitate care a impus menţinerea în activitate a medicului respectiv.

În proiect se prevăd și restricții pentru medicii care își vor amâna pensionarea. Aceștia nu vor putea avea funcții de conducere în Ministerul Sănătăţii, ministerele şi instituţiile centrale cu reţea sanitară proprie, autorităţile de sănătate publică, CNAS, casele judeţene de asigurări de sănătate şi a municipiului Bucureşti, precum şi în spitalele publice sau oricare alte unităţi sanitare publice.

Proiectul de Ordonanță de Urgență de modificare a Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății va rămâne în dezbatere publică până pe 9 septembrie și poate fi consultat pe site-ul Ministerului Sănătății.

Citește și Exercitarea profesiei de către medicii pensionari. Ce pași trebuie urmați

Ce spun specialiștii despre această măsură

Intervievat de Adevărul, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“ consideră măsura utilă. ” În SUA nu există limită de pensionare câtă vreme instituţia te consideră util. Suntem în urmă cu 20.000 de specialişti, va trebui să fim mai flexibili şi să îi lăsăm pe acei medici care îşi doresc să rămână în sistem să facă acest lucru. Este o măsură în concordanţă cu ceea ce se întâmplă şi în alte state europene, care au crescut vârsta de pensionare la cadrele medicale”, a explicat rectorul pentru Adevărul.

Există însă și nemulțumiți. Sindicatele din sănătate s-au arătat îngrijorate de această măsură, întrebându-se, de exemplu, dacă medicii care au specialități precum terapia intensivă, chirurgia sau urgența vor putea fi capabili să profeseze până la vârsta de 67 de ani. “Este prima dovadă a faptului că, treptat, se pregătește creșterea vârstei de pensionare pentru toate categoriile de salariați”, afirmă reprezentanții Sanitas, citați de Hotnews

Te-ar putea interesa și Cum poți deveni medic mai târziu în viață? De ce nu e niciodată prea târziu să începi o carieră medicală

Cei de la Sanitas se mai întreabă și dacă medicii aflați la această vârstă vor mai putea fi capabilă să facă un număr suficient de gărzi pentru a asigura continuitatea activității, sau dacă autoritățile au luat în considerare și o limită de vârstă pentru obligativitatea gărzilor. De asemenea, sindicaliștii afirmă că medicii s-ar fi așteptat să se pensioneze mai devreme chiar, prin recunoașterea contractelor individuale de muncă part-time.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment