Îngrijirea personalizată a pacienților reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități ale unui medic, indiferent de specializarea pe care o are. Să știi cum să-ți tratezi pacienții din punct de vedere medical, dar mai ales uman poate oferi plus valoare activităților întreprinse. Nu e vorba numai de aplicarea corectă a tehnicilor de lucru, ci de cum te adaptezi în funcție de cerințele specifice ale fiecărui caz. Personalizarea este cea care dă tonul serviciilor calitative și asigură pacienților experiențe complete. Fără ea, procesul de tratare nu s-ar putea bucura de o eficiență sporită.
Totuși, oricât de simplu ar părea în teorie, crearea unui plan individualizat de îngrijire nu este chiar cea mai ușoară treabă. Trebuie să iei în considerare mulți factori dacă vrei să ajungi la rezultatele dorite. Atenția la detalii, dar și empatia se numără printre principalele atuuri ale unui cadru medical capabil să ofere soluții personalizate de tratare. E nevoie, de asemenea, de multă muncă și implicare.
Care sunt avantajele aplicării unui plan de îngrijire personalizat?
Înainte de a afla cum se elaborează propriu-zis un asemenea document, ar trebui să știi care sunt avantajele pe care le prezintă. Mulți medici evită să recurgă la o asemenea alternativă, din lipsă de timp sau de resurse. Totuși, importanța de care dă dovadă este crucială atât pentru creșterea succesului profesional, cât și al gradului de satisfacție al pacienților.
Mai specific, un plan de îngrijire personalizat creează o legătură puternică între medic și pacient și oferă avantaje diverse:
Află mai multe despre Cele 3 tipuri de abilități de comunicare cu pacientul.
- Reduce semnificativ pierderea de resurse. Chiar dacă elaborarea unui plan individualizat vine la pachet cu eforturi însemnate, vei putea elimina posibilitatea de a investi constant resurse materiale sau temporale. Eșecul unui tratament ar putea însemna, de asemenea, nereguli din punct de vedere etic, ceea ce poate genera inevitabil problemele juridice.
- Are efecte pozitive asupra stării de spirit a pacienților. E cu adevărat satisfăcător să vezi că ești tratat în conformitate cu nevoile fizice, dar și psihice. Sentimentele negative precum cele de singurătate și izolare dispar, ceea ce poate facilita rezultate de succes în privința stării de sănătate. Etapele de tratare sunt asimilate mult mai bine de către pacienți, ceea ce poate garanta menținerea unui organism armonios, fără a fi nevoie de etape complexe.
5 sfaturi pentru a elabora un plan de îngrijire personalizat
Nu există o rețetă standard pe care o poți urma pentru a obține planul de îngrijire perfect. Totul diferă semnificativ de la un pacient la altul, tocmai pentru că fiecare caz este special în felul său. Totuși, există câteva aspecte de care trebuie să ții cont dacă vrei să ai parte de succesul mult visat.
Iată top 5 sfaturi pentru a elabora un plan individualizat de îngrijire și tratare:
- Vorbește deschis cu pacientul – Nu lua postura profesionistului care vorbește numai în termeni tehnici. Nu lăsa să se înțeleagă că misiunea ta de a-l salva se oprește după terminarea programului de lucru. Implică-te, analizează și pune în practică lucrurile testate în prealabil. Comunică în mod deschis cu pacientul și fă-l să se simtă bine ori de câte ori interacționați. Creează-i un ambient plăcut, relaxat, nu unul tensionant, în care fiecare decizie importantă se lasă așteptată zile întregi. Arată-i că îți pasă și că vrei să-l ajuți. Contează foarte mult ca pacientul să se simtă în siguranță în preajma ta și să se poată exprima liber.
Te-ar putea interesa și: Ce pot (și ar trebui) să învețe medicii de la pacienți?
2. Setează obiective realiste – Gândește-te la procesul de tratare ca la un drum pe care pacientul trebuie să îl parcurgă. Încearcă să-i trasezi cea mai bună hartă de orientare, creată special în funcție de nevoile și cerințele sale specifice. Nu încerca să subestimezi realitatea sau să-i dau un alt sens, care poate fi mai ușor de acceptat. Ia lucrurile fix așa cum sunt și nu-i da pacientului speranțe false. Lucrați împreună pentru a definitiva un plan cu care puteți ține pasul amândoi. Trasează obiective realiste și măsurabile în timp.
3. Tratează-ți pacientul ca pe un ajutor de nădejde în elaborarea planului – Consultă-i părerea ori de câte ori faci o schimbare în plan. Ascultă-l, pune-i întrebări și purtați conversații lejere, care să nu fie marcate de formalități diverse. Valorifică fiecare informație pe care ai aflat-o în urma discuțiilor prin transformarea ei într-o soluție personalizată.
Citește și: Medicii vor fi obligați să comunice zilnic cu familiile pacienților. Dacă nu se conformează, sunt aplicate amenzi
4. Ia în calcul toate riscurile care pot apărea – Integrează în plan eventualele probleme cu care se poate confrunta pacientul și implicit soluțiile de rezolvare. Care sunt cele mai evidente riscuri la care poate fi expus, pe baza istoricului medical și al reacțiilor la medicație? Când și cum se pot manifesta simptomele grave? Pune-ți asemenea întrebări atunci când elaborezi planul. E foarte important să previi incidentele neplăcute sau cel puțin să știi din ce perspectivă să le abordezi.
5. Pune accent pe aspectele emoționale implicate în tratament – Pacienții care suferă de afecțiuni grave se pot confrunta cu stări de anxietate și depresie. Nu-i deloc ușor să știi că viața ta nu va mai fi niciodată la fel sau, mai rău, că se poate sfârși oricând. Pacienții aflați în astfel de situații au nevoie, pe lângă tratamente calitative, de suport emoțional. Arată-le și partea plină a paharului și vorbește pe îndelete de eficiența aplicării unui plan de tratare personalizat. Îndeplinește-le și nevoile sociale și spirituale. Implică membrii familiei și prietenii apropiați în crearea unui ambient cât se poate de relaxant. Oricine se confruntă cu situații limită din punct de vedere medical are nevoie de suportul persoanelor la care ține cel mai mult. Îl vor ajuta să elimine sentimentele de singurătate și neputință.
Vezi care sunt cele 10 lucruri pe care pacienții le apreciază cel mai mult la un medic
Concluzii
Un plan individualizat de tratare este, în termeni cât mai simpli, un parteneriat de lungă durată între medic și pacient. Ia forma unui document complex și reprezintă cheia serviciilor medicale profesionale, dar și a rezultatelor deosebite. Oferă numeroase avantaje specifice. Printre cele mai pregnante se numără: crearea unui context proactiv de tratare, îmbunătățirea stării de spirit a pacienților și reducerea pierderii resurselor. Este exact ceea ce au nevoie medicii cu viziune, care știu că tratarea pacienților nu implică doar soluții medicale de scurtă durată.
Pentru a-l putea pune în aplicare va trebui să pui nevoile și cerințele pacienților mai presus de toate. Latura emoțională e foarte importantă în asemenea cazuri. Contează foarte mult să te implici și să le arăți celor aflați în suferință că îți pasă cu adevărat.
Vrei să îmbunătățești tratamentele efectuate și să oferi pacienților motive constante de bucurie? Nu ezita să adopți un plan de tratare personalizat!
Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.