Medicii vor fi obligați să comunice zilnic cu familiile pacienților. Dacă nu se conformează, sunt aplicate amenzi

Medicii vor fi obligați să comunice zilnic cu familiile pacienților. Dacă nu se conformează, sunt aplicate amenzi

Medicii vor fi obligați, prin lege, să comunice cu familiile pacienților și să le ofere toate informațiile într-un termen de cel mult două ore de la internare. În cazul în care aparținătorii nu sunt informați, medicii și spitalele riscă amenzi usturătoare. 

Aceste obligații au fost introduse de Ministerul Sănătății într-un proiect de Hotărâre de Guvern, pus în transparență decizională. Prin acest proiect, este modificată HG nr. 857/2011 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele din domeniul sănătății publice. 

Concret, potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, spitalele publice vor fi obligate să implementeze un sistem care să permită ca, la cel mult două ore de la internarea pacienților, să fie informate familiile acestora (prin sms sau telefonic) cu privire la următoarele: secția sau compartimentul unde sunt internați bolnavii, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon la care pot suna pentru informaţii despre starea de sănătate a pacientului. 

Citește și Ministerul Sănătății a început instruirea personalului sanitar pentru a preveni corupția

Totodată, medicul curant sau medicul de gardă (ori personalul medical desemnat) va fi obligat să sune zilnic familia unui pacient atunci când programul de vizită este suspendat sau dacă starea de sănătate a bolnavului nu permite vizitarea. Medicul va transmite aparținătorilor toate informațiile despre starea și evoluția respectivului pacient. 

Sunt prevăzute amenzi și pentru spitalele care nu afișează, la intrarea în unitate, programul zilnic de lucru al medicilor curanți, astfel încât rudele pacienților să afle intervalul de timp când pot contacta pentru informații un anumit specialist.  

Proiectul mai arată că spitalele vor fi obligate să afișeze programul de vizite la toate intrările și pe site-ul oficial. În paralel, unitățile sanitare trebuie să asigure, în mod gratuit, echipamente de protecție pentru toți vizitatorii, în funcție de gradul de risc al secției. 

Pentru nerespectarea acestor obligații, medicii pot fi amendați cu sume de la 2.000 lei la 3.500 lei, iar spitalele pot plăti amenzi cuprinse între 5.000 și 7.000 lei. 

Te-ar putea interesa și CNAS modifică mai multe prevederi privind acordarea concediilor medicale. Ce arată proiectul

Sunt prevăzute amenzi și pentru managerii de spitale publice. Aceștia pot fi sancționați cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei, dacă unitatea pe care o conduc refuză să acorde îngrijiri medicale pacienților care nu dețin test pentru virusul SARS-CoV-2. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment