Colegiul Medicilor propune o înțelegere amiabilă între medic, pacient și asigurător în caz de malpraxis

Colegiul Medicilor propune o înțelegere amiabilă între medic, pacient și asigurător în caz de malpraxis

Colegiul Medicilor din România propune introducerea unei înțelegeri amiabile între medic, pacient și compania de asigurări care a emis poliția de malpraxis, atunci când se impune acordarea unei despăgubiri în caz de greșeală a medicului. Propunerea a fost lansată la dezbaterile publice organizate de reprezentanții Colegiului, dedicate bunei gestionări a greșelilor medicale din țara noastră. 

La cea mai recentă astfel de discuție (a avut loc la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași), s-a dezbătut această posibilitate de a exista o înțelegere amiabilă, unde au fost prezentate mai multe propuneri pentru putea fi aplicată această măsură. De menționat este că o astfel de înțelegere amiabilă nu ar exclude și o acțiune în instanță, potrivit unei informări transmise de Colegiul Medicilor, pe pagina oficială de Facebook.

Citește și Sancțiuni pentru medici, și în Codul Rutier. Ce le poate aduce amendă de peste 1.300 lei

În ce privește pașii necesari pentru un asemenea demers, avocatul Colegiului Medicilor, prezent la dezbatere, a explicat că în etapa de pre-litigiu ar putea fi oportună introducerea unei proceduri prin care un expert medical independent să fie cel care stabilește dacă un caz este încadrat la malpraxis sau nu. Ulterior, în baza acestei expertize, pacientul ar putea fi despăgubit fără merge mai departe în fața instanței și fără ca medicul să fie implicat într-un dosar civil (astfel, nici nu va avea calitatea de pârât în acea speță). 

Altă propunere discutată a vizat posibilitatea ca în justiție, medicul să aibă calitatea de intervenient forțat, iar cea de pârât să îi revină asigurătorului, cel care plătește și despăgubirile.

Totodată, membrii Colegiului Medicilor au subliniat la eveniment că, fără îndoială, un pacient are dreptul la compensații financiare, în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat suferință sau un prejudiciu.  Însă existența unei astfel de înțelegeri amiabile ar scurta mult pașii parcurși până la acordarea efectivă a despăgubirii.

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment