Cadrele medicale și umorul în pandemie: ce rol joacă el în sănătate?

Cadrele medicale și umorul în pandemie: ce rol joacă el în sănătate?

Nopți nedormite, urgențe, vieți pierdute, vieți salvate, muncă contracronometru, eforturi supraomenești cu resurse puține – când te gândești la cum decurge viața celor care lucrează în prima linie, numai la chef de glume nu ne gândim.

Doar că, indiferent de job, umorul este un element obișnuit în viața de zi cu zi și acest lucru e valabil și în cazul profesiei medicale. 

În pandemie, tot mai mulți lucrători medicali au gestionat criza împărtășind (sau nu) în social media poze și clipuri glumind, făcând haz de necaz, dansând, cântând pentru pacienți sau acceptând provocări cu umor, pentru că umorul aduce oamenii împreună – chiar și la distanță de 2 metri.     

Cu toate acestea, ideea că cei din sănătate chiar glumesc în timp ce lucrează sună cel puțin ciudat pentru mulți din afara bulei. Ce ar putea să găsească atât de plin de umor într-un loc de muncă în care pacienții sunt atât de des bolnavi, răniți sau muribunzi?

Literatura de specialitate din ultimii 20 de ani a tot cercetat rolul umorului, arătând că este unul dintre cele mai bune mecanisme de coping pentru personalul medical, în pandemie și în afara ei. 

Citește și: Personalul medical, tot mai afectat de burnout. Cum se manifestă și cum reducem epuizarea

E ceea ce face ca medici, asistenți, infirmieri să nu se simtă singuri în lupta asta și să facă față epuizării și atmosferei sumbre care învăluie spitalele și clinicile. Așa că umorul a devenit și o necesitate pentru a face față spaimelor și fricilor. 

Râsul chiar e cel mai bun medicament. 

Dar ce impact are umorul pentru angajații din sănătate? Este hazul de necaz OK pentru a evita burnout-ul? Ce facem cu umorul negru, într-un context atât de sensibil pentru pacienți?

Despre toate astea, cât și despre beneficiile umorului pentru profesioniștii medicali, afli în acest articol MEDIjobs. 

Cum văd medicii și asistenții medicali umorul în profesia lor?

Profesioniștii din domeniul medical par să-și vadă umorul foarte diferit de cei din afara breslei. Pentru că este specific comunității lor, iar uneori poate fi chiar prea negru. 

Fie că vorbim de românescul “haz de necaz”, de ironie sau sarcasm, umorul medical își are intențiile lui bune și e aproape ca un cod secret al medicilor și asistenților “inițiați”, care au trecut de școala medicală sau de rezidențiat și-au devenit de-ai lor, de-ai comunității. 

Conform unor studii americane despre umorul medical, aproximativ 90% dintre ei recunosc că folosesc umorul în profesia lor, susținând că este parte din procesul de învățare a unui profesionist medical bun.

Există, desigur, și linii care nu trebuie încălcate de medici și asistenți, din poziția lor de îngrijitori. De aceea, mulți pacienți sunt îngroziți că într-o zi ar putea fi sursa glumelor celor care au grijă de ei. 

Citește și: Ești workaholic? Iată efectele negative ale dependenței de muncă

Cum merită abordat umorul medical față de pacienți?

Probabil cel mai important pentru cadrele medicale și pacienți deopotrivă este ca umorul să fie folosit cu respect în practica clinică

Dacă cadrele medicale își dezvoltă activ simpatia clinică și se concentrează pe utilizarea umorului într-un mod respectuos față de pacienți, atunci umorul poate continua să fie o resursă bună pentru ambele tabere, asigurând chiar și o mai bună îngrijire pentru pacienți.

Dar glumele medicale sunt adesea ferite de pacienți. Ele sunt spuse în afara saloanelor, în pauzele cu colegii sau la final de tură. Nu toate sunt menite să fie împărtășite pacienților. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că glumele nu sunt uneori auzite.

Iar pacienții nu vor vedea umorul ca atare, pentru că glumele medicale sunt uneori dure precum profesia medicală în sine. Le pot vedea dezumanizante și disprețuitoare – și uneori chiar așa sunt. 

„Umorul disprețuitor și cinic prezentat de personalul medical sunt forme de abuz verbal, o lipsă de respect și o dezumanizare a pacienților lor și a lor înșiși. Acele persoane care sunt cele mai vulnerabile și neputincioase – studenți medicali, pacienți și familiile pacienților – pot fi adesea țintele abuzului.”(Dr Ronald Berk, Johns Hopkins University). 

Adesea, este diferența de perspectivă: umorul poate fi sinistru și cinic pentru pacienți, însă înțeles de îngrijitorii lor, care se confruntă cu moartea zi de zi și au nevoie să țină la distanță traumele.

Dar putem găsi o mulțime de lucruri pline de umor fără ca acestea să plaseze cadrele medicale într-o poziție superioară față de ceilalți.

Citește și: 6 moduri de a-ți păstra sănătatea în timpul Facultății de Medicină

Cum e folosit umorul medical în pandemie?

Un studiu de acum mulți ani, făcut de cercetători canadieni în secțiile ATI și îngrijiri paliative (300 ore de interviuri cu personalul, pacienți și familiile lor), a concluzionat că umorul joacă un rol esențial în îmbunătățirea relațiilor din echipă și în “umanizarea” îngrijirii și sprijinului oferit de personalul medical pacienților și familiilor lor.

Umorul medical este folosit adesea de medici și asistenți medicali:

  1. Pentru a face față și pentru a se distanța de situațiile dificile. 

Pandemia nu a făcut decât să crească numărul persoanelor afectate de stres, izolare și burnout, în special în rândul cadrelor medicale. Când distanța, echipamentele, protocoalele anti coronavirus sunt între cei care lucrează în spitale și clinici, umorul apropie.

După cum a mărturisit un respondent: „Când ai avut cea mai stresantă zi de lucru și îți vine să plângi, uneori e mai ușor să folosești umorul și să treci în cealaltă direcție, în loc să te plângi pe umărul cuiva”. 

Cu toate că nu rezolvă situația în sine, e mai ușor să faci haz de necaz pentru a reuși să preiei controlul reacțiilor în fața dificultății și chiar pentru a căpăta reziliența necesară în medicină.

  1. Pentru a te conecta cu ceilalți și a oferi sprijin. 

Micile momente de râs împărtășite între colegi dau și un sentiment de comunitate. “Dacă aveți aceste momente și această conexiune, atunci și iadul se poate dezlănțui”, a spus un medic care a lucrat cu pacienți cu boli terminale. „Doar așa poți naviga prin el, în loc să ieși de acolo lovit din toate părțile”.

De altfel, și postarea unei asistente medicale în social media românească descria momentele în care te conectezi cu cei ca tine: “Iar cand colega ta stă să leșine, o privești în ochi prin măști, ochelari și viziere și îi zici că mai sunt doar 5 saloane de făcut tratamentul și ea râde, îți înțelege ironia, vă împingeți una pe alta de la spate, încă un pic, încă un pic.” 

Citește și: 9 obiceiuri simple care te vor face mai fericit la job – și nu numai!

  1. Pentru a reduce tensiunea atunci când lucrurile nu merg așa bine. 

O replică inspirată sau o glumă spusă la momentul potrivit – orice formă ar lua – simțul umorului poate detensiona o situație încordată sau tristă, chiar și un conflict între colegi.

Cum ar fi momentul în care o persoană dragă mărturisește că are cancer… dar se “bucură” că poate să-și facă operație de mărire a sânilor. Sau momentul în care un medic se grăbește să sugereze că un bolnav de cancer terminal ar trebui să renunțe la apartamentul său curând, iar pacientul îl ia peste picior: „Să înțeleg că ai făcut o mărturisire sau că ai greșit?”

  1. Pentru a te conecta cu pacienții și a-i face să se simtă… oameni. 

Când un asistent medical a făcut o poză “la mișto” unui pacient cu o cască de baie pe cap, pentru a-l liniști, poza a devenit una de suflet. El a arătat-o ​​tuturor celor care l-au vizitat, dovadă a “tratamentului special” primit în spital, poza fiind arătată și la înmormântarea sa.

Dar, în general, glumele conversaționale cu pacienții sunt cel mai des folosite și ele fac pacienții să se simtă văzuți ca egali de către cadrele medicale și să fie mai deschiși.

  1. Pentru a reduce stânjeneala pacienților cu nevoi medicale intime. 

Bineînțeles, există mulți pacienți care au probleme de sănătate care nu le permit să se descurce singuri când vine vorba de funcțiile de bază (mers la toaletă, de exemplu). Când un pacient a suferit un episod de incontinență, acesta a mărturisit că umorul infirmierei sale în acea situație a făcut-o să se simtă mai puțin rușinată.

Cum îi ajută umorul medical pe lucrătorii în sănătate?

Dintotdeauna, o parte a vieții într-o comunitate a însemnat și glume despre șefi sau propriile slăbiciuni, ori ironii cu privire la toate lipsurile din domeniul medical. Asta, pentru că simțul umorului e unul dintre cele mai benefice metode de coping cu provocările profesiei medicale, oriunde în lume. 

Dar umorul are și beneficii fizice, sociale și mentale.

Freud credea că umorul ameliorează anxietatea sau impulsurile reprimate și transformă sentimentele neplăcute în plăcute, ca mijloc de a te elibera de stresul acumulat în interior. Nu e o coincidență faptul că cele mai multe glume sunt despre cei mai frecvenți factori de stres: munca, îmbătrânirea, boala, moartea, problemele relaționale și sexuale.

Iar medicii, ca și alți profesioniști din alte domenii, care au umorul drept metodă de coping cu stresul au un nivel ridicat de satisfacție profesională și un simț al realizării personale. Umorul este, de asemenea, de ajutor pentru întreg personalul medical.

Și acest studiu despre umorul în medicină arată că medicii de urgență și paramedicii cu experiență nu “duc” glumele și umorul acasă sau în grupul de prieteni, de teamă că nu vor fi înțeleși. 

Dar hai să trecem în revistă câteva beneficii ale umorului, conform literaturii de specialitate.

Citește și: Ești medic? Cum să te bucuri din plin de puținul tău timp liber

Umorul – terapie pentru burnout-ul cadrelor medicale

Lucrătorii medicali înfruntă crize și dificultăți la locul lor de muncă, ceea ce poate duce rapid la răspunsuri emoționale negative. De aceea, ei au nevoie să accepte și să se elibereze de acele emoții negative, pentru a le putea gestiona și a-și păstra satisfacția profesională.

Una dintre strategiile de coping (procesul tranzacțional prin care o situație dificilă, periculoasă, dăunătoare trezește un răspuns emoțional pozitiv sau negativ) este umorul

Unele cercetări indică faptul că profesioniștii din sănătate care obțin punctaj mare la simțul umorului („predispoziția unui individ de a adopta umorul în mod regulat în comunicarea cu ceilalți”) au raportat o mai mare eficacitate

Au existat câteva studii care indică faptul că medicii care folosesc umorul și râd mai mult au un risc mai mic de a primit reclamații de malpraxis. 

De asemenea, încă din 1989, cercetările umorului medical sugerau că acesta are un impact pozitiv asupra echipelor medicale și ar crește productivitatea angajaților, ar putea reduce tensiunile la muncă și ar ajuta în prevenirea epuizării.

Și faptul că îi faci pe ceilalți să râdă permite acestora să poată face față factorilor de stres zilnic, asociați cu lucrul în domeniul asistenței medicale (Wanzer și colab., 2005 – “Dacă n-am folosi umorul, am plânge: comunicarea cu umor în mediul medical”). De asemenea, aceiași cercetători au prezis că cei care își exprimă emoțiile sunt capabili să facă față mai eficient stresului decât cei care își reprimă sentimentele.

Beneficiile umorului pentru cadrele medicale

Procesul umorului se poate împărți în trei componente: 

  • (1) stimulul (adică umorul în sine), 
  • (2) răspunsul emoțional (adică veselia) 
  • (3) răspunsul fizic sau comportamentul (adică râsul) 

Ca urmare, umorul ar putea avea un rol semnificativ în a ajuta cadrele medicale să ofere o

îngrijire eficientă, în situații dificile și cu pacienți dificili. În plus, ar crea, de asemenea, un sentiment de coeziune în relația îngrijitor-pacient și între colegii de breaslă. 

  1. Întărește sistemul cardiovascular

Dacă ți-ai aminti ultima oară când ai râs cu lacrimi, sigur ți-ai aduce aminte de reacția fiziologică (de exemplu, un ritm cardiac crescut). Când oameni râd, crește și ritmul cardiac și tensiunea arterială.

Așa cum emoțiile negative sunt asociate uneori cu bolile de inimă, așa și râsul și simțul umorului sunt asociate cu protecția împotriva acestora, prin faptul că scade inflamația și protejează vasele de sânge.

De asemenea, vitalitatea resimțită în sistemul cardiovascular ajută și circulația sangvină, precum un exercițiu aerobic.

  1. Relaxează sistemul respirator și muscular

Râsul presupune coordonarea sofisticată a 15 mușchi faciali, cât și contracția mușchilor scheletici, ceea ce a demonstrat că râsul reduce tensiunea în mușchii gâtului, ai umărului și ai abdomenului. De fapt, relaxarea după râs ar putea dura până la 45 de minute.

  1. Susține sistemul imunitar și scade stresul 

Râsul scade într-adevăr hormonii stresului și crește apărarea imunologică a corpului, fiind adesea asociat cu un tip sănătos de stres, la care se face referire ca eustres (stres benefic, față de distres), conform fondatorului teoriei stresului, Hans Selye

Practic, eustresul scade nivelurile serice de cortizol, dopamină, epinefrină, ceea ce duce la reducerea nivelului de stres dăunător din corpul uman.

  1. Terapia centrată pe umor, utilă în depresie

O altă idee comună în cercetările asupra umorului este că râsul și simțul umorului poate ajuta în tratamentul tulburărilor depresive, în special la adulții în vârstă. Terapia este centrată pe umor și pe creșterea nivelului de râs. 

Rolul umorului este util în tratarea pacienților vârstnici deprimați și suicidali, iar în cazul celor care nu sunt astfel, el poate face viața mai bogată și mai plină de sens.

  1. Umorul poate dezvolta și empatia

Unii cercetători au sugerat că cei care au un punctaj mare în ceea ce privește folosirea simțului umorului au, de obicei, un punctaj ridicat și pentru trăsăturile pozitive din relațiile lor interpersonale, cum ar fi competențele sociale, încrederea, automonitorizarea, intimitatea și generativitatea (înclinația și disponibilitatea de a se implica în acte care promovează bunăstarea generațiilor mai tinere și de a face lumea un loc mai bun). 

Și, cum empatia este componenta cheie a inteligenței emoționale, asociate cu relațiile interpersonale satisfăcătoare, cu încrederea și intimitatea, se crede că există o legătură între umor și empatie. Cu atât mai mult cu cât, pentru a folosi și aprecia umorul, ai nevoie de abilitatea de a-ți schimba perspectiva, ceea ce duce la o mai bună înțelegere a gândurilor și sentimentelor altor persoane. 

Umorul, parte esențială a domeniului medical

Mulți medici și asistenți consideră umorul ca o parte esențială a domeniului medical pentru a-și face treaba bine, a face față stresului și a relaționa cu colegii. 

Unii dintre ei văd umorul drept lipiciul care ține conexiunile cu ceilalți. De asemenea, cercetările sugerează că asistenții medicali și alți profesioniști din sănătate nu trebuie să suprime umorul. Ar trebui să aibă încredere în intuiția lor, cu privire la momentul potrivit pentru a-l folosi.
“Combinat cu abilități științifice și compasiune, umorul oferă o dimensiune umanizantă în domeniul sănătății, care este prea valoroasă pentru a fi trecută cu vederea.” (Dr Ruth Dean, asistent cercetător de la Universitatea din Manitoba, sursa)

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment