Parenting pentru medici. Cum să rezolvi provocările de a fi medic și părinte

Parenting pentru medici. Cum să rezolvi provocările de a fi medic și părinte

A fi un profesionist în domeniul medical este o provocare. A fi părinte poate fi o și mai mare provocare. Ce faci însă atunci când ești părinte cu o carieră în domeniul medical și cum împarți viața de familie și cariera, astfel încât nimeni să nu aibă de suferit?

O carieră de succes implică și anumite momente când viața personală va fi pusă pe plan secund. Ca medic vor fi momente când vei întârzia sau când nu vei avea răspunsurile referitoare la o anumită problemă de sănătate a copilului sau a unui membru al familiei. Asemenea situații vor apărea cu siguranță de-a lungul carierei, însă cel mai important lucru de știut este că nu ești singur, că ai în jurul tău persoane dispuse totdeauna să fie de ajutor.  

În acest articol, vom aprofunda situațiile dificile cu care aveți de-a face în fiecare zi și cum puteți să le depășiți.

  1. Este în regulă dacă nu ai toate răspunsurile 

Renunță la așteptările că totul trebuie să fie perfect. În momentul în care vrei ca totul să iasă exact așa cum îți dorești, înseamnă că ai așteptări nerealiste și atunci realitatea nu se va ridica la nivelul dorințelor tale. “Doctorii nu sunt zei”, spune o zicală veche și acest lucru se aplică și atunci când aceștia sunt părinți. Chris van Tulleken, un celebru medic specialist în boli infecțioase din Anglia, a scris despre cum de multe ori habar nu are cum să o ajute pe fiica sa, Lyra, când este bolnavă. “Am un doctorat în virusologie, dar rețeta mamei mele de ghimbir, lămâie și miere rămâne antiviralul de bază în casa noastră”, povestește el în articolul redactat pentru The Guardian.

Așadar, faptul că ești medic poate fi util uneori atunci când ești și părinte, însă de cele mai multe ori vei avea nevoie de opinia unui specialist. Faptul că tu ești dermatolog nu înseamnă că ai cunoștințele și experiența necesare pentru a face față unui episod de febră al copilului sau unei toxiinfecții alimentare.  

O concluzie interesantă însă este aceea că deși mulți medici consideră că faptul de a fi un profesionist în domeniul medical nu îi face un părinte mai bun, faptul de a fi părinte îi face un medic mai bun.

Dr. Julia Michie Bruckner spune într-un editorial: “Am învățat o serie întreagă de lucruri practice (…) dar, în primul rând, calitatea de părinte m-a făcut mai umilă.” Acum, scrie Brucker, ea înțelege cu adevărat prin ce trec părinții și poate relaționa mai bine cu ei. Aceeași concluzie trage și dr. Chris van Tulleken. Uneori, meseria de medic te face să te gândești doar la problema de sănătate și cum o poți trata cât mai eficient posibil, însă este nevoie și de empatie, spune acesta. “Acum încerc un pic mai mult să îmi tratez pacienții, așa cum o tratez fiica mea, mai întâi ca pe niște ființe umane”, renunțând la abordarea pragmatică și orientată strict către diagnostic

  1. Cere ajutor atunci când simți nevoia

Atunci când simți că sunt prea multe lucruri de făcut și nu ai suficient timp să te împarți între serviciu și acasă, apelează la o persoană care să facă curățenie, cineva care să întrețină grădina sau care să gătească. Aceste lucruri mărunte iau timp prețios pe care ai putea să îl folosești în activități petrecute în familie.

  1. Nu cădea în capcana de a deveni obsedat de sănătatea copiilor

Orice părinte își dorește să aibă copii sănătoși și fericiți, însă nu trebuie să devii un “părinte elicopter” care monitorizează fiecare mișcare a copilului și acordă o atenție exagerată oricărui strănut sau unei zile în care poate se simte mai apatic, spre exemplu.

Doar pentru că, în calitate de medic, ai văzut un caz nefericit sau neobișnuit, asta nu înseamnă că se va întâmpla automat și în cazul tău. Copiii trebuie să poată face lucruri normale, să sară pe o trambulină, să se joace cu un câine sau să alerge.

Evită să fii prea protector. Copiii trebuie pregătiți să se descurce fără noi, să poată să ia singuri decizii. Explică-le care sunt riscurile la care se expun  dacă nu se spală pe mâini, de exemplu, însă încearcă să nu cazi în capcana de a controla totul în detaliu. 

Te-ar putea interesa și: De copiii cadrelor medicale cine se ocupă?

  1. Acceptă faptul că nu ești mereu disponibil 

Cele două mari provocări ale meseriei de părinte și de cadru medical sunt timpul și energia. 

Faptul că în spitalele din România lucrează jumătate din necesarul de medici înseamnă că cei care activează acum fac ore suplimentare pentru a face față pacienților. Nu este de mirare că nu vei fi mereu disponibil atunci când ești părinte. 

Probabil ți s-a întâmplat să întârzii la restaurant, la film sau la evenimente de familie pentru că o procedură s-a prelungit, un pacient a întârziat la programare sau a apărut o complicație și ai mai rămas peste program. 

Sigur că aceste lucruri te pot face să te simți vinovat, însă cu eforturi, te poți asigura că munca nu interferează întotdeauna cu timpul petrecut în familie. Consideră momentele în care nu ai putut fi alături de familie o excepție și încearcă să accepți faptul că a fi doctor înseamnă că nu vei fi mereu disponibil. 

Citește și: Ești workaholic? Iată efectele negative ale dependenței de muncă

  1. Încearcă să găsești un echilibru între viața profesională și cea familială

Aproape jumătate dintre medici (42%) suferă de simptome ale sindromului de burnout. Tot aproape jumătate (47%) spun că burnout-ul are un impact sever asupra vieții personale, 24% susțin că are un impact moderat, iar 29% că are un impact redus asupra vieții lor.

Stresul poate apărea și în perioada studiilor, atunci când urmezi Facultatea de Medicină, nu doar când profesezi, iar de multe ori acesta se transpune și în familie. Potrivit Asociației Medicale Americane, partenerii medicilor care se confruntă cu burnout observă o creștere a izolării, a iritabilității, mai puțină comunicare, mai puțin timp petrecut împreună și lipsa de emoții. Deși acest lucru este specific soților, cu siguranță se poate aplica și copiilor unui medic care se confruntă cu burnout. 

O sugestie pentru a păstra echilibrul vieții private cu cea profesională este stabilirea unor obiective mici și a unor așteptări realiste. Stabilirea unui program care să îmbine ambele aspecte este un proces realizabil și dinamic. De-a lungul carierei tale poți identifica nevoile personale, profesionale, cât și ale întregii familii și poți reechilibra balanța.

  1. Nu pune presiune pe copii

O carieră în medicină poate fi una plină de satisfacții pentru cei care aleg această profesie. Încearcă însă să nu pui presiune pe copii ca și ei să devină medici și să îți calce pe urme. Dacă au o înclinație către acest domeniu, asigură-te că asta își doresc mai întâi și că vor practica meseria cu dăruire. Pentru copii, a urma aceeași meserie ca părinții lor poate fi un motiv de a pune presiune pe ei înșiși. Vor simți un stres nejustificat de a-și depăși părinții, de a fi mai bun decât tine și acest lucru poate conduce la diferite probleme sociale și profesionale pe termen lung.

Citește și: Medicina, o meserie de familie? Cum influențează părinții cariera copiilor

  1. Nu ești singurul în această situație

Dacă ești medic și părinte și consideri că ambele activități sunt o provocare, nu ești singurul în situația aceasta. Dacă ai nelămuriri sau simți că ți-ar prinde bine un sfat, nu îți fie teamă să iei legătura cu alți medici părinți cu care lucrezi sau pe care îi cunoști și să îi întrebi despre experiențele lor. 

De asemenea, nu fi prea dur cu tine însuți. Încearcă pe cât posibil, să împarți sarcinile cu cineva din familie sau cu prieteni apropiați astfel încât atunci când nu îi poți fi alături, copilul să aibă pe cineva lângă el. De asemenea, discută sincer despre provocările și realitățile meseriei de doctor cu cei din familie. Nu uita: faci tot ce poți pentru a-ți îngriji pacienții și copiii.

În cele din urmă, bucură-te de timpul petrecut cu familia, chiar dacă nu este atât de mult pe cât ți-ai dori. Explică-le de ce uneori urgențele medicale te împiedică să fii mai mult acasă. Copiii vor înțelege programul plin, vor găsi capacitatea de fi rezilienți, și își vor aminti momentele în care le-ai fost aproape.

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Alexandra Ariton

Fire curioasă și creativă, privesc cu entuziasm comunicarea online. Cred în storytelling și puterea textelor care informează, captează și inspiră publicul.

Facebook Comment