Ziua Internațională a Plimbărilor în Parc | 30 martie

Ziua Internațională a Plimbărilor în Parc | 30 martie

Cine nu și-ar dori o pauză de prospețime, o evadare din rutina obositoare și o conectare cu liniștea naturii unde să ne putem elibera de stres, să ne lăsăm grijile purtate de vânt și să ne regăsim echilibrul interior? 

Dacă în alte zile ale anului o facem sau nu, iată că ni se oferă o zi consacrată tocmai acestui fapt, o zi în care suntem provocați să o luăm la pas și să ne administrăm o doză de natură. 30 martie, o zi timidă de primăvară după o iarnă care nu s-a lăsat ușor învinsă, însă hotărâtă să provoace natura și oamenii să iasă din hibernare și să marcheze un nou început. 

Acum, în această perioadă tensionată, cu atât mai mult avem nevoie de o terapie în aer liber, pe care o puteți programa fie în cel mai apropiat spațiu verde de lângă casă, un parc urban, pe malul unui râu sau lac, într-o pădure din apropiere, sau de ce nu, să o transformați într-o drumeție la munte sau chiar într-un parc național

„Mersul pe jos a devenit la fel de proverbial ca și mâncatul unui măr pe zi: cresc șansele de a rămâne departe de doctori”, declară dr. Melina. De la pierderea kilogramelor în plus, la reducerea stresului, scăderea tensiunii arteriale și diminuarea riscului de boli cronice, mersul pe jos este cea mai simplă și eficientă măsură pentru sănătate care stă la îndemâna oricărui individ. 

Cu siguranță că pentru niciun specialist în domeniul sănătății nu este o noutate faptul că plimbările, mersul pe jos au numeroase efecte benefice asupra sănătății atât fizice cât și psihice. Este un „tratament” care nu costă, nu prezintă contraindicații, nu îți trebuie echipament sofisticat sau antrenament special, nu are orar, ci necesită doar puțin timp alocat zilnic și motivare. Mersul pe jos este o activitate fizică cu impact redus, care poate fi introdusă în rutina zilnică și făcută în orice moment al zilei în ritmul fiecăruia. 

Medicii au timp să iasă în parc?

Specialiștii din lumea medicală au totdeauna pentru pacienții lor sfaturi și reguli pentru o viață mai sănătoasă, pe toate căile prin care își exercită profesia sunt capabili să dea îndrumări: medicii de familie încearcă să dea o traiectorie corectă individului încă de la naștere, cardiologii nu uită niciodată să sublinieze miracolul mișcării, farmaciștii de partea lor se străduiesc să ofere împreună cu medicamentele și o consiliere adecvată în vederea evitării vieții sedentare, asistenții medicali dau direcții și sfaturi pacienților lor, însă, ei, cei care dețin „bagheta fermecată”, oamenii lumii medicale, cum se descurcă în această privință? Cum reușesc ei să facă față provocărilor solicitante de zi cu zi, ani la rând, deseori obosiți și epuizați fizic și psihic?

Citește și: Personalul medical, tot mai afectat de burnout. Cum se manifestă și cum reducem epuizarea

 Un studiu realizat de Colegiul Medicilor din București a constatat că mulți medici au două sau chiar trei job-uri, timp în care stau ore în șir pe un scaun, în fața unui ecograf, calculator sau a unui microscop ori consultând, dar și preocupați pe de altă parte de factorii de sistem: birocrație, legislație neclară etc. Iată un cumul de factori declanșatori de sedentarism și burnout în rândul profesionaliștilor medicali. Vom zice, în regulă, facem un efort eroic și după sau înainte de îndelungatele solicitări, alergăm 30 de minute, ne luăm doza de energie și ne simțim mulțumiți că ne-am făcut datoria.

John Hopkins Medicine semnalează faptul că putem face 30 de minute de activitate fizică pe zi, însă contează și mai mult ce facem în cele 23 de ore rămase. Cardiologul Erin Michos, director asociat de cardiologie preventivă la Centrul Ciccarone pentru Prevenirea Bolilor Inimii, ne sfătuiește să facem progrese în privința aceasta încercând să ne ridicăm și să ne mișcăm în fiecare oră. Putem să ne găsim mici scuze pentru aceasta: în loc să trimitem un e-mail unui coleg de pe același etaj, de exemplu, alegem să mergem personal și să transmitem informațiile, să coborâm câteva etaje pentru a ne aduce o sticlă de apă sau să ieșim câteva minute pe un balcon însorit pentru pauza de cafea stând în picioare în loc să stăm cu ea la birou. Există beneficii din aceste activități ușoare din timpul zilei.

Beneficiile plimbărilor

Mișcarea în natură energizează organismul și pe cât pare de anevoioasă pentru unii, pentru alții este un izvor de sănătate. După o zi epuizantă, pacienți nerăbdători, colegi agitați și un sistem birocratic copleșitor tot ce ți-ai dori e să te cuibărești într-un colț întunecos și să te deconectezi de toate. Conform Science daily, mersul pe jos are un impact major asupra sănătății mentale. Doar 20 de minute de mers pe jos reduc nivelul stresului, iar pe termen lung și nivelul depresiei. Adună-ți curajul și voința, ia la pas un traseu liniștit, de-a lungul unui râu discutând cu un prieten, privește un apus de soare și vei constatata că treptat tensiunile scad, ai parte de somn mai liniștit, iar dacă activitatea fizică va fi transformată în rutină, îți vei îmbunătăți durata și calitatea somnului. În plus, mai multe studii științifice confirmă faptul că lumina naturală crește secreția unor substanțe chimice din organismul nostru, numite „hormoni ai fericirii”, serotonina, dopamina, oxitocina, endorfine, cu rol major în reglarea dispoziției.

Dacă te gândești că nu ai suficientă forță să faci exerciții fizice grele sau să mergi într-un ritm alert, ia-o la pas în propriul tău ritm așa cum te simți tu cel mai bine. Mersul promite o speranță de viață mai lungă, atenuează oboseala, stimulează energia și creativitatea. Cercetătorii au supus subiecții la teste de creativitate când aceștia au stat pe loc și când s-au plimbat și au descoperit că cei care au mers au avut o gândire mai creativă decât cei care au stat pe loc.

Te-ar putea interesa și: 9 obiceiuri simple care te vor face mai fericit la job – și nu numai!

Totodată veți fi plăcut surprinși să constatați că puteți înfrunta cu mai mult calm provocările din jur și veți fi mai puțin anxioși.  În plus, când mergeți pe jos, întâlniți persoane cunoscute, iar interacțiunile sociale aduc bună dispoziție. Plimbările în aer liber, în lumina naturală a soarelui combat tulburarea afectivă sezonieră, fiind așadar un antitod pentru melancolia de iarnă. 

Constatăm cu ușurință, așadar, că mersul pe jos este cel mai complex şi accesibil exerciţiu: nu te costă nimic, îl poţi face oriunde, nu ai nevoie de echipament special, îţi antrenează întreaga musculatură şi nu prezintă niciun fel de contraindicaţie

Mergi pe jos 30 de minute în fiecare zi

Știi acele momente când ai nevoie acută de puțină ciocolată pentru a alunga stresul și încordarea după o zi solicitantă? Există o soluție care oferă aceleași beneficii, dar cu zero calorii: „Studiile arată că mersul pe jos în mod regulat modifică sistemul nervos atât de mult încât poate reduce stările de mânie și ostilitate”, așa susține Melina B. Jampolis, medic specialist în nutriție. 

Dacă până acum nu ai făcut exerciții fizice în mod regulat, este recomandat să începi treptat, nu deodată. Pentru început poți merge pe jos câte cinci minute pe zi, urmând ca apoi să crești timpul cu încă cinci minute la fiecare săptămână până reușești să ajungi la cel puțin 30 de minute pe zi. Dacă dorești să obții mai multe beneficii pentru sănătatea ta, țintește la 60 de minute de mers pe jos în majoritatea zilelor săptămânii. Propune-ți de fiecare dată să mergi mai mult, concurează cu tine însuți. Poți descărca o aplicație pe telefonul mobil care să îți monitorizeze progresul. Propune-ți un obiectiv de 10000 de pași pe zi, dar dacă ești mai sedentar, orice îmbunătățire va fi benefică. 

Citește și: 13 aplicații utile pentru cadrele medicale

Transformă mersul pe jos în rutina ta zilnică

Încearcă să mergi pe jos împreună cu un prieten sau ține un jurnal al activității tale, te va ajuta să devii constant. Începe să introduci mersul pe jos în activitățile tale de zi cu zi: în loc să iei liftul, alege să urci pe scări, mergi pe jos la magazin, parchează mașina mai departe de locul tău de muncă și parcurge pe jos acea distanță, mergi 2-3 stații pe jos în loc să urci în autobus.

Este absolut necesar să introducem în programul zilnic plimbările în aer liber, iar destinațiile să fie cât mai departe de gălăgia orașului, departe de blocuri și uzine, pe aleile liniștite ale unui parc plin cu vegetație, în preajma unui izvor sau lac. Oferă-ți încântarea de a zăbovi ceva vreme acolo, admiră vitalitatea naturii și împrumută energie din cămările ei. 

Pentru a începe să practici o activitate fizică îți trebuie inițiativă și angajament pentru a o menține. Așa că nu îți pune obiective prea mari la început, ci fă, spre exemplu, pentru început o plimbare de 10 minute în timpul prânzului, după care stabilește un nou obiectiv de 20 de minute și menține-l. Folosește trasee diferite pentru a evita monotonia și parcurgele-le împreună cu cineva pentru a deveni o experiență plăcută de socializare. Chiar dacă într-o zi vei avea toate motivele să nu fii consecvent, amintește-ți de beneficiile pa care ți le aduce activitatea fizică și nu renunța. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Adriana Crăciun

De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.

Facebook Comment