Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.
Dorințe și aspirații – cu toții le avem și sunt cele care pot să ne ducă acolo unde dorim în viață. Dacă ni le setăm realist și lucrăm la ele, visele se pot împlini. Dacă, din anumite motive ele nu se împlinesc pot apărea frustrări, neîncredere în propriile forțe și regret. Toate acestea sunt premisele care duc la o slabă stimă de sine și care pot deveni chiar probleme de sănătate mintală.
Deși este multă stigmă în jurul acestui concept, el este de fapt mult mai întâlnit decât ne-am aștepta. În acest articol vei afla cum sunt cele două legate – dorințele și sănătatea mintală – dar și cum poți să lucrezi la viitorul tău într-un mod constructiv.
Aspirațiile sunt vise, speranțe sau ambiții de a atinge un obiectiv de viață. Ele pot fi considerate ca obiective globale de viață care pot ajuta la furnizarea unui sentiment de scop și direcție.
În timp ce termenul este adesea folosit în mod sinonim cu obiectivele, există câteva diferențe importante. Obiectivele tind să fie susținute de acțiuni și sunt adesea centrate pe viitorul scurt sau apropiat. Aspirațiile tind să fie mult mai orientate spre viitor și sunt adesea mai generale.
Aspirațiile pe care le avem pot varia atât în ceea ce privește natura lor (despre ce este vorba), dar și de cât de înalte sunt. Unii oameni au aspirații simple care sunt concentrate pe obiective care sunt relativ ușor de atins. Alții au aspirații înalte care se pot concentra pe realizarea unor lucruri la care mulți oameni de multe ori doar visează.
Unele dintre semnele că ai aspirații mari în viață sunt:
Citește și: Ce rezoluții să NU-ți setezi pentru 2023
Totuși, nivelul de aspirație este o sabie cu două tăișuri. Nivelul tău de aspirație poate fi legat de sentimentul tău de valoare de sine. A avea obiective înalte poate fi motivant și poate indica faptul că ai o credință puternică în capacitatea ta de a atinge acele ambiții. Pe de altă parte, obiectivele scăzute, pot duce, de asemenea, la o realizare scăzută și pot indica o lipsă de încredere în sine.
Există două tipuri principale de aspirații:
Aspirațiile intrinseci sunt cele care ajută la satisfacerea nevoilor psihologice. Aceste obiective joacă un rol important în îmbunătățirea bunăstării unei persoane.
Aspirațiile extrinseci sunt cele concentrate pe obținerea unui rezultat instrumental, cum ar fi să devii bogat/ă sau celebru/ă. Aceste obiective pot afecta uneori bunăstarea și pot consuma resurse care sunt uneori mai bine direcționate către aspirații intrinseci.
Când vine vorba de carieră, ele pot avea adesea atât elemente extrinseci, cât și intrinseci. „Care sunt aspirațiile tale de carieră?” este o întrebare frecventă din timpul interviurilor de angajare. Nu există un răspuns universal variabil, dar ceea ce angajatorii caută să afle este dacă ești dispus să dobândești noi abilități sau dacă ești deschis la experiențe și realizări legate de carieră.
La nivel european, conform unui raport al Comisiei Europene din anul 2022 aproape unul din doi tineri europeni a avut nevoi nesatisfăcute în ceea ce privește îngrijirea sănătății mintale, iar ponderea tinerilor care raportează simptome de depresie în mai multe țări ale UE a crescut de mai mult de două ori în timpul pandemiei. Ar trebui asta să ne îngrijoreze? Ce este, totuși, sănătatea mintală și cum se deosebește ea de bolile mintale?
Sănătatea mintală include bunăstarea noastră emoțională, psihologică și socială. Aceasta afectează modul în care gândim, simțim și acționăm. De asemenea, ajută la determinarea modului în care gestionăm stresul, relaționăm cu ceilalți și facem alegeri sănătoase. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieții, din copilărie și adolescență până la vârsta adultă.
Vezi și articolul despre: Îmbunătățirea sănătății mintale pentru specialiștii medicali: cum să faci față stresului și presiunii constante
Deși termenii sunt adesea utilizați în mod sinonim, sănătatea mintală precară și bolile mintale nu sunt același lucru. O persoană se poate confrunta cu o sănătate mintală precară și să nu fie diagnosticată cu o boală mintală. De asemenea, o persoană diagnosticată cu o boală mintală poate experimenta perioade de bunăstare fizică, mintală și socială.
Sănătatea mintală și cea fizică sunt componente la fel de importante ale sănătății generale. De exemplu, depresia crește riscul pentru multe tipuri de probleme de sănătate fizică, în special pentru afecțiuni de lungă durată, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. În mod similar, prezența unor afecțiuni cronice poate crește riscul de boli mintale.
Sănătatea mintală este influențată de mulți factori, inclusiv predispoziția genetică, mediul socio-economic, experiențele adverse din copilărie, afecțiunile medicale cronice sau abuzul de substanțe care dau dependență. Dar care sunt semnele unei sănătăți mintale bune?
Răspunsul la această întrebare este dificil de dat. Nu există un exemplu “perfect” de sănătate mintală bună, deoarece ea poate arăta diferit pentru fiecare persoană. Totuși, există câteva caracteristici comune pe care le putem identifica:
Pentru a îți îndeplini aspirațiile de fericire și prosperitate, este esențial să faci pași către o abordare holistică și durabilă, care să ia în considerare atât factorii interiori, cât și exteriori. Iată câteva modalități prin care poți să îți îndeplinești dorințele:
Te-ar putea interesa și articolul despre Cât de greu e să atingi fericirea și succesul profesional?
Căutarea împliniri dorințelor este un proces complex și este strâns corelat de starea sănătății tale mintale. Cu cât aspirațiile sunt mai mari, dar fără planuri de punere în acțiune, cu atât sunt mai mari șansele să fii dezamăgit. Totuși, există modalități prin care poți să îți îndeplinești visurile, dar acest lucru presupune multă muncă și îmbunătățire continuă de-a lungul anilor. Practic, este un proces care va trebui să te însoțească de-a lungul întregii vieți.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.