Sănătatea mintală și îndeplinirea dorințelor – cum sunt legate?

Sănătatea mintală și îndeplinirea dorințelor – cum sunt legate?

Dorințe și aspirații – cu toții le avem și sunt cele care pot să ne ducă acolo unde dorim în viață. Dacă ni le setăm realist și lucrăm la ele, visele se pot împlini. Dacă, din anumite motive ele nu se împlinesc pot apărea frustrări, neîncredere în propriile forțe și regret. Toate acestea sunt premisele care duc la o slabă stimă de sine și care pot deveni chiar probleme de sănătate mintală.

Deși este multă stigmă în jurul acestui concept, el este de fapt mult mai întâlnit decât ne-am aștepta. În acest articol vei afla cum sunt cele două legate – dorințele și sănătatea mintală – dar și cum poți să lucrezi la viitorul tău într-un mod constructiv.

Aspirațiile, motorul care ne ghidează în viață

Aspirațiile sunt vise, speranțe sau ambiții de a atinge un obiectiv de viață. Ele pot fi considerate ca obiective globale de viață care pot ajuta la furnizarea unui sentiment de scop și direcție.

În timp ce termenul este adesea folosit în mod sinonim cu obiectivele, există câteva diferențe importante. Obiectivele tind să fie susținute de acțiuni și sunt adesea centrate pe viitorul scurt sau apropiat. Aspirațiile tind să fie mult mai orientate spre viitor și sunt adesea mai generale. 

Aspirațiile pe care le avem pot varia atât în ceea ce privește natura lor (despre ce este vorba), dar și de cât de înalte sunt. Unii oameni au aspirații simple care sunt concentrate pe obiective care sunt relativ ușor de atins. Alții au aspirații înalte care se pot concentra pe realizarea unor lucruri la care mulți oameni de multe ori doar visează.

Unele dintre semnele că ai aspirații mari în viață sunt:

  • Visezi cu ochii deschiși la obiective înalte;
  • Te gândești mereu la următorul tău pas înainte spre realizarea viselor tale;
  • Iei în considerare și imaginea de ansamblu;
  • Muncești din greu pentru a deveni o versiune mai bună a ta;
  • Ești deseori descris ca fiind ambițios / ambițioasă;

Citește și: Ce rezoluții să NU-ți setezi pentru 2023

Totuși, nivelul de aspirație este o sabie cu două tăișuri. Nivelul tău de aspirație poate fi legat de sentimentul tău de valoare de sine. A avea obiective înalte poate fi motivant și poate indica faptul că ai o credință puternică în capacitatea ta de a atinge acele ambiții. Pe de altă parte, obiectivele scăzute, pot duce, de asemenea, la o realizare scăzută și pot indica o lipsă de încredere în sine.

Tipuri de aspirații

Există două tipuri principale de aspirații:

Aspirațiile intrinseci sunt cele care ajută la satisfacerea nevoilor psihologice. Aceste obiective joacă un rol important în îmbunătățirea bunăstării unei persoane.

Aspirațiile extrinseci sunt cele concentrate pe obținerea unui rezultat instrumental, cum ar fi să devii bogat/ă sau celebru/ă. Aceste obiective pot afecta uneori bunăstarea și pot consuma resurse care sunt uneori mai bine direcționate către aspirații intrinseci.

Când vine vorba de carieră, ele pot avea adesea atât elemente extrinseci, cât și intrinseci. „Care sunt aspirațiile tale de carieră?” este o întrebare frecventă din timpul interviurilor de angajare. Nu există un răspuns universal variabil, dar ceea ce angajatorii caută să afle este dacă ești dispus să dobândești noi abilități sau dacă ești deschis la experiențe și realizări legate de carieră.

Ce este sănătatea mintală?

La nivel european, conform unui raport al Comisiei Europene din anul 2022 aproape unul din doi tineri europeni a avut nevoi nesatisfăcute în ceea ce privește îngrijirea sănătății mintale, iar ponderea tinerilor care raportează simptome de depresie în mai multe țări ale UE a crescut de mai mult de două ori în timpul pandemiei. Ar trebui asta să ne îngrijoreze? Ce este, totuși, sănătatea mintală și cum se deosebește ea de bolile mintale?

Sănătatea mintală include bunăstarea noastră emoțională, psihologică și socială. Aceasta afectează modul în care gândim, simțim și acționăm. De asemenea, ajută la determinarea modului în care gestionăm stresul, relaționăm cu ceilalți și facem alegeri sănătoase. Sănătatea mintală este importantă în fiecare etapă a vieții, din copilărie și adolescență până la vârsta adultă.

Vezi și articolul despre: Îmbunătățirea sănătății mintale pentru specialiștii medicali: cum să faci față stresului și presiunii constante

Diferența dintre sănătatea mintală și bolile mintale

Deși termenii sunt adesea utilizați în mod sinonim, sănătatea mintală precară și bolile mintale nu sunt același lucru. O persoană se poate confrunta cu o sănătate mintală precară și să nu fie diagnosticată cu o boală mintală. De asemenea, o persoană diagnosticată cu o boală mintală poate experimenta perioade de bunăstare fizică, mintală și socială.

Sănătatea mintală și cea fizică sunt componente la fel de importante ale sănătății generale.  De exemplu, depresia crește riscul pentru multe tipuri de probleme de sănătate fizică, în special pentru afecțiuni de lungă durată, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale. În mod similar, prezența unor afecțiuni cronice poate crește riscul de boli mintale.

Cum arată o sănătate mintală bună? 

Sănătatea mintală este influențată de mulți factori, inclusiv predispoziția genetică, mediul socio-economic, experiențele adverse din copilărie, afecțiunile medicale cronice sau abuzul de substanțe care dau dependență. Dar care sunt semnele unei sănătăți mintale bune?

Răspunsul la această întrebare este dificil de dat. Nu există un exemplu “perfect” de sănătate mintală bună, deoarece ea poate arăta diferit pentru fiecare persoană. Totuși, există câteva caracteristici comune pe care le putem identifica:

  • Un sentiment de scop, claritate și pasiune;
  • O stimă de sine ridicată și un sentiment de încredere;
  • Un sentiment ridicat de apartenență;
  • Capacitatea de a exprima sentimentele, emoțiile și gândurile în moduri sănătoase; 
  • Reziliență crescută (în special pentru acele momente slabe din viață);
  • Capacitatea de a forma și de a menține relații bune;
  • Capacitatea de a naviga prin schimbare, incertitudine (de exemplu, gândirea de viitor);
  • Grija pentru sănătatea fizică și sănătatea emoțională.

Cum ai grijă de sănătatea mintală și să îți îndeplinești visurile

Pentru a îți îndeplini aspirațiile de fericire și prosperitate, este esențial să faci pași către o abordare holistică și durabilă, care să ia în considerare atât factorii interiori, cât și exteriori. Iată câteva modalități prin care poți să îți îndeplinești dorințele:

  • Conectează-te cu alte persoane – relațiile bune sunt importante pentru bunăstarea ta psihică. Ele te vor ajuta să construiești un sentiment de apartenență și de valoare de sine și îți oferă ocazia să împărtășești experiențe pozitive cu alte persoane;
  • Dăruiește altora – cercetările sugerează că actele de dăruire și bunătate creează sentimente pozitive și un sentiment de recompensă. Fie că este vorba de mici acte de bunătate față de alți oameni sau mai mari, cum ar fi voluntariatul în comunitatea locală, acestea ajută;

Te-ar putea interesa și articolul despre Cât de greu e să atingi fericirea și succesul profesional?

  • Cultivează-ți o mentalitate de creștere – ea reprezintă convingerea că abilitățile și caracteristicile personale pot fi dezvoltate și îmbunătățite prin efort și învățare. Dacă ai copii, transmite-le-o și acestora. Învățată încă din copilărie, va fi mult mai ușor de asimilat;
  •  Acordă atenție momentului prezent – această practică include gândurile și sentimentele tale, corpul tău și lumea din jurul tău. Unii oameni numesc această conștientizare „mindfulness”, iar aceasta te poate ajuta să te bucuri mai mult de viață și să te înțelegi mai bine. Poate schimba în mod pozitiv modul în care te simți cu privire la viață și modul în care abordezi provocările;
  • Practică atenția și recunoștința – practicarea lor cu regularitate duce la cultivarea unei perspective mai pozitive și mai recunoscătoare asupra vieții. Aceste practici pot ajuta, de asemenea, la reducerea stresului și la îmbunătățirea sănătății mintale, contribuind la o viață mai prosperă;
  • Urmărește stabilitatea financiară – bogăția materială nu este singurul factor de prosperitate, este important să urmărești stabilitatea financiară într-un mod responsabil și durabil. Acest lucru poate fi realizat prin gestionarea inteligentă a banilor, investiții și reducerea datoriilor;
  • Concentrează-te activ pe sănătatea fizică – acordând prioritate exercițiilor fizice, alimentației sănătoase și îngrijirii de sine, îți poți îmbunătăți sănătatea fizică, ceea ce duce la o energie sporită și o rezistență mai mare.

Concluzie

Căutarea împliniri dorințelor este un proces complex și este strâns corelat de starea sănătății tale mintale. Cu cât aspirațiile sunt mai mari, dar fără planuri de punere în acțiune, cu atât sunt mai mari șansele să fii dezamăgit. Totuși, există modalități prin care poți să îți îndeplinești visurile, dar acest lucru presupune multă muncă și îmbunătățire continuă de-a lungul anilor. Practic, este un proces care va trebui să te însoțească de-a lungul întregii vieți. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment