Cât de greu e să atingi fericirea și succesul profesional?

Cât de greu e să atingi fericirea și succesul profesional?

Pentru mulți doar obiective de carieră, pentru alții scopuri pe termen lung, fericirea și succesul profesional sunt asemenea unor recompense pentru cei care muncesc din greu. Sunt satisfacții care oferă posibilitatea fiecăruia de a-și defini cu optimism noi perspective de viitor. Însă, pe drumul lung al îndeplinirii țelurilor profesionale nu întâlnești de fiecare dată lucruri frumoase. Stresul, oboseala, tensiunea de la locul de muncă sunt doar câteva dintre obstacolele care te pot determina să clachezi. Chiar și presiunea de a deveni cel mai bun poate fi copleșitoare. Dacă vrei să parcurgi drumul către o carieră de succes fără a fi distras/ă de peisaj trebuie să îți recalibrezi puțin prioritățile. 

Chiar dacă pare greu la prima vedere, să obții ceea ce îți dorești poate deveni floare la ureche. Te întrebi cum poți ajunge la fericire și succes profesional fără eforturi? Descoperă în 10 pași simpli: 

  1. Menține un echilibru între minte și corp 

Redu stresul acumulat în timpul zilei cu o sesiune de exerciții fizice. Nu trebuie să mergi constant la sala de fitness. Alocă măcar o oră pe zi în care să mergi pe jos, să alergi sau să practici yoga. Pe lângă avantajele substanțiale asupra corpului, vei resimți o stare de relaxare profundă. Sportul se numără printre cele mai eficiente modalități prin care poți elimina rapid factorii de oboseală. În plus, poate reduce șansele de instalare a depresiei și stărilor de anxietate. Un echilibru între minte și corp te va ajuta să rămâi concentrat/ă pe ceea ce contează cu adevărat.

  1. Nu te opri din a învăța lucruri noi 

Drumul către cariera la care visai mereu nu se oprește atunci când ai absolvit facultatea sau ai terminat rezidențiatul. Întotdeauna există loc de mai bine, mai ales dacă vrei să ajungi la un nivel ridicat de evoluție. Participă în mod constant la conferințe și workshop-uri din domeniu și nu ezita să-ți lărgești sfera de prieteni. Înconjoară-te întotdeauna de oameni de la care ai ce învăța. Ia-ți câteva repere profesionale și încearcă să le urmezi exemplul. Un mentor te poate ghida către rezultate deosebite.

Iată și: 9 obiceiuri simple care te vor face mai fericit la job – și nu numai!

  1. Fii sincer cu tine și cariera ta 

Poate cel mai dăunător lucru atunci când începi să construiești un viitor profesional este să nu fii onest/ă cu tine. Nu încerca să te consolezi cu aspecte care nu au niciun fundament real. Privește lucrurile fix așa cum sunt și încearcă să găsești o rezolvare palpabilă. Nu te ascunde după deget și nu încerca să arunci vina pe ceilalți. Cariera ta este doar despre tine și nimeni altcineva. Dacă vrei să ajungi la succes trebuie să îți setezi obiective realiste și să fii mereu deschis/ă provocărilor. Lașitatea nu este un răspuns, chiar dacă drumul începe să se îngreuneze. 

  1. Practică avantajele inteligenței emoționale 

A ști să-ți gestionezi cu ușurință sentimentele este un lucru care te va ajuta să-ți depășești în mod constant condiția. Dacă te lași mereu cuprins/ă de emoții negative sau alegi să renunți atunci când ai parte de o neînțelegere, e momentul pentru o schimbare. Interacționează cu demnitate și înțelegere cu cei din jurul tău, fie că e vorba de colegi, superiori ierarhic sau simplii pacienți. Nu mai lăsa furia să te acapareze pentru că nu face altceva decât să dăuneze atât relațiilor personale, cât și celor profesionale. O atitudine calmă, răbdătoare și empatică îți va aduce numeroase beneficii. 

  1. Solicită în mod constant feedback 

Atât din partea managerului, cât și a colegilor și pacienților. Nu ai cum să avansezi în drumul către fericire și succes profesional dacă nu încerci să îți îmbunătățești tehnicile de lucru. Învață să privești feedback-ul ca pe o oportunitate de evoluție, nu ca pe o discuție plictisitoare cu superiorii. În plus, e important să știi cum să primești evaluarea din partea celor cu care interacționezi zilnic. În general, feedback-ul pozitiv nu are niciun impact asupra celui care îl primește. Însă, unul constructiv, care îți subliniază atât lucrurile bune, cât și cele mai puțin bune îți va fi de mare folos în carieră. 

  1. Asumă-ți curaj profesional 

Majoritatea persoanelor nu vor să ia o decizie importantă pentru cariera lor, din teama de a nu greși sau supăra pe cineva. Însă, atunci când stai pe loc, nu ai cum să devii cel mai bun. Pur și simplu stagnezi. Conflictele sunt bune uneori. Te scot din zona de confort și te pun în niște situații în care trebuie să-ți argumentezi foarte clar punctul de vedere. În plus, conflictul nu trebuie să genereze întotdeauna un moment tensionant. Cu atitudinea potrivită, poți ajunge la un acord cu persoana respectivă. Fă-ți curaj întotdeauna să spui lucrurilor pe nume și să iei inițiativă atunci când simți că ceva e în neregulă.

Citește și: Carieră sau viața personală? Sau, cum să le împaci pe amândouă

  1. Urmărește-ți cu atenție progresul 

Dacă vrei să creezi premisele ideale unui viitor strălucit trebuie să îți monitorizezi foarte bine traseul. Pentru a avea o perspectivă cât mai nuanțată încearcă să îți organizezi un plan foarte bine pus la punct. Setează-ți noi obiective în calendarul personal și încearcă să le duci la bun sfârșit. Chiar dacă nu reușești să le îndeplinești din prima, planul va deveni o adevărată sursă de motivație. Te va ajuta să-ți vizualizezi clar progresul și să aduci constant îmbunătățiri strategiei abordate. 

  1. Cu pași mici, dar siguri, vei reuși 

Nu te suprasolicita niciodată pentru că nu vei putea atinge obiectivul final. Fă lucruri care să conteze pentru parcursul tău profesional în fiecare zi, dar nu încerca să forțezi lucrurile. Fiecare efort va fi recompensat. Rămâi întotdeauna pe linia de plutire și gândește-te la importanța menținerii unui corp sănătos. Epuizarea fizică și mentală, din dorința de a ajunge cât mai repede la succes, te va conduce către autodistrugere. Mulțumește-te cu fiecare rezultat pe care îl acumulezi, indiferent că e vorba sau nu de un lucru măreț.

  1. Evită pe cât se poate pierderea de timp 

Procrastinarea sau pierderea de timp va dăuna semnificativ procesului tău de evoluție. Încearcă să îți setezi foarte clar prioritățile. Renunță la timpul inutil petrecut pe rețelele sociale și nu te mai lăsa distras/ă de lucrurile care nu contează. Nu mai amâna nicio zi. Începe chiar azi să torni piatra de temelie a carierei tale! Fă-ți timp pentru meditație atunci când vrei să te relaxezi și odihnește-te corespunzător. Nu pierde nopțile și nu încerca să te lași pradă distracțiilor de moment. Vei avea suficient timp să te bucuri și de micile plăceri ale vieții. 

  1. Fii mereu în competiție cu tine 

Încetează să te mai compari cu ceilalți și să te lași cuprins/ă de sentimente negative. Tu ești unică/ă, special/ă și trebuie să faci lucrurile în felul tău. Nu există niciun mare secret al evoluției sau o rețetă standard pe care o poate urma oricine. Centrează-te întotdeauna pe propria persoană și rezultatele nu vor întârzia să apară. Scoate din vocabularul tău cuvintele nu pot și e prea greu. Alocă-ți mereu sarcini și încearcă să găsești mereu noi posibilități de a aborda lucrurile. 

Concluzii 

Fericirea și succesul profesional nu sunt chiar atât de greu de atins dacă rămâi concentrat/ă pe ceea ce contează cu adevărat. Tratează totul cu optimism, seriozitate și empatie. Fii mereu în competiție cu tine și nu ezita să-ți dorești din ce în ce mai mult de la cariera ta. Nu încerca să pierzi timpul sau să te lași distrasă/ă de aspecte nesemnificative. 

Cu atitudinea potrivită, succesul este doar la un pas!

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un profil aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment