Responsabilitatea juridică și etică în medicină 

Responsabilitatea juridică și etică în medicină 

O carieră de succes în medicină nu înseamnă doar pasiune și dedicare – ci și responsabilitate juridică. Etica este o parte integrantă a tratării celor aflați în suferință. Oricât de multă emoție ar implica munca propriu-zisă, nu trebuie să scapi din vedere aspectele care vizează integritatea profesională. 

Scopul scuză mijloacele nu este un principiu care poate fi aplicat în domeniul medical și în general în nicio industrie. De-a lungul timpului, au existat numeroase cazuri care au pus la îndoială sinceritatea celor care au depus jurământul lui Hipocrate. Situațiile de malpraxis sunt frecvente – potrivit unui raport din 2019, s-a demonstrat că 60% din diagnosticele puse sunt greșite, ceea ce duce inevitabil la tratamente neadecvate. Mai mult decât atât, teama de implicare într-un litigiu atunci când oferă un serviciu medical este un fenomen întâlnit la 70% dintre medici, iar 36% dintre specialiști sunt expuși riscului de a manifesta clinic un sindrom de burnout, se arată într-un studiu efectuat de Colegiul Medicilor din România.

Moralitatea și perseverența sunt două atuuri esențiale unui medic strălucit, mai ales când în joc e vorba de salvarea vieților. E greu – uneori te poți afla între ciocan și nicovală, între presiunea de a fi un profesionist fără cusur și emoția cazurilor tragice. De multe ori nu poți gândi limpede, mai ales când pacienții tăi se află în momente limită, când soarta lor atârnă de hotărârile tale. Factorii de stres și oboseală își spun cuvântul, dar gestionarea aspectelor etice nu este atât de complicată precum pare. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt principalele responsabilități etice, dar și cele mai flagrante greșeli pe care ar trebui să le eviți!

Confidențialitatea pacienților 

Datele personale sau evoluția tratamentului administrat unui pacient ar trebui să rămână confidențiale. Chiar dacă poate fi eliberator și destresant, nu povesti mai departe cazurile întâlnite în spital. În momentul în care părăsești locul de muncă, toate emoțiile ar trebui să rămână acolo. Ai grijă cum prelucrezi informațiile primite – respectă-le intimitatea și păstrează o comunicare prietenoasă, dar în același timp profesională. Datele cu caracter personal pot fi furnizate numai în cazul în care există un consimțământ din partea pacientului. Orice implicare în viața privată este complet interzisă. Excepție face situația în care inițiativa poate influența în mod pozitiv diagnosticul și tratamentul. Același principiu se aplică și în cazul distribuirii informațiilor personale. 

Reglementările cu privire la confidențialitatea pacienților sunt prevăzute prin art. 21 din Legea nr. 46/2003

Citește aici mai multe despre Secretul profesional medical: ce reglementări și aspecte legale există și când poate fi divulgat

Opiniile pacienților 

O relație medic-pacient sănătoasă implică în primul rând o comunicare transparentă. E adevărat, pentru majoritatea pacienților, deciziile luate de medic sunt cele care contează și care pot fi luate în considerare. Însă, oricât de multă experiență ar avea personalul, nicio decizie nu poate fi luată în lipsa unei consultări cu cel căruia i se va aplica tratamentul. De cele mai multe ori, majoritatea medicilor aleg să evite subiectele sensibile pentru a nu afecta starea emoțională a pacienților. Însă, uneori, dorința de a face bine pe moment are repercusiuni mult mai grave în timp. Într-adevăr, poate fi dificil să dai o veste proastă unui pacient în vârstă sau care este cu moralul la pământ. Dar, sinceritatea face parte din decalogul oricărui profesionist. Așadar, dacă te afli într-o situație delicată, e indicat să expui diagnosticul și metodele de rezolvare într-un mod cât mai obiectiv posibil. Nu face presiuni în privința luării unei decizii și nu eticheta prea repede discernământul unei persoane. Sunt mulți factori la mijloc care pot stabili dacă pacientul e sau nu capabil să ia propriile hotărâri. 

Descoperă mai multe despre Etica în domeniul medical: abordarea unor situații dificile și soluționarea conflictelor

Refuzul tratamentului 

De unde poate ști un pacient ce e bine sau rău pentru starea lui de sănătate? Lucrurile sunt pur subiective în asemenea situații. Fără îndrumarea unui medic nu are cum să ajungă la o decizie rațională. Hotărârea de a refuza un tratament este destul de frecventă, mai ales în cazuri grave, unde șansele sunt destul de mici, dar speranță există. Chiar dacă fiecare este responsabil pentru propria persoană, etica medicală nu este de aceeași părere. Într-adevăr, e nevoie de o colaborare constantă între medic și pacient, de o înțelegere reciprocă și un grad ridicat de încredere. 

Un tratament refuzat scade semnificativ posibilitățile de rezolvare. Minuni există, chiar și în domenii unde știința este cea care dă verdictul. Ca medic, ești nevoit să trăiești în fiecare zi șocuri emoționale puternice și să asculți povești de viață imposibile. Afișează-te în fața celor aflați în suferință cu optimism și energie pozitivă. Discută cu familia bolnavului și vino cu argumente solide, cu studii de caz aplicate pentru a-i schimba percepțiile asupra tratamentului. 

Iată câteva sfaturi despre cum să te recuperezi emoțional după un caz medical dificil

Cadourile pentru medici 

Problema cadourilor oferite medicilor a fost discutată în nenumărate rânduri, inclusiv în publicațiile internaționale de specialitate. Majoritatea pacienților români cred că în momentul în care li se aplică un tratament corect li se face un favor. Tocmai de aceea, simt nevoia să ofere cadouri, în general în bani pentru a mulțumi medicilor. În 2015, în urma unor interpretări greșite ale cadrului juridic s-a stabilit că medicii sunt funcționari publici și nu pot primi atenții financiare sau cadouri

Totuși, ce faci dacă primești un cadou simbolic din partea unui pacient care vrea să-și arate respectul și aprecierea? Cum tratezi situația? Îl refuzi politicos sau îl accepți? Una e să ceri, alta e să primești, ar spune unii. Adevărul în asemenea situații e undeva la mijloc. Un buchet de flori și o cutie de bomboane nu reprezintă un cadou care poate fi interpretat ca mită. Totuși, încearcă să eviți pe cât se poate astfel de situații și să promiți pacienților un comportament etic, fără obligații.  

Raportarea abuzurilor și neglijenței 

Colaborarea între personalul medical este un aspect la fel de important pentru menținerea unui cadru etic stabil. 

Așa cum relația medic pacient ar trebui să urmeze o comunicare armonioasă și un traseu firesc, activitățile profesionale trebuie derulate cu responsabilitate. Fiecare specialist în parte, fie că e vorba de medici sau asistente, este obligat să raporteze abuzurile sau neglijențele la care asistă. Colegialitatea sau prietenia nu mai au nicio relevanță în fața unui comportament neprofesional. Așadar, ori de câte ori ți se pare că regulile sunt încălcate, nu ezita să iei atitudine. Poate fi vorba și de calitatea echipamentelor folosite în derularea tratamentelor. Susține importanța evaluărilor periodice ale tehnologiilor medicale și a creării unui mediu de lucru sigur atât pentru medici, cât și pentru pacienți. 

Iată aici un Ghid | Cele mai bune practici pentru a evita greșelile medicale

Concluzie

Etica medicală este un subiect atât de vast și complex, încât poate fi greu de asimilat, chiar și pentru cei cu experiență. 

Unii sunt de părere că primele inițiative de a implementa un cadru juridic pentru comportamentul etic au fost propuse în codul de la Nurenberg. La sfârșitul celui de-al doilea război mondial traseul cercetărilor medicale propus de naziști a fost aspru contestat. 

Astăzi, problemele etice încă există, dar nu înseamnă că nu au o rezolvare. Ca medic, ești obligat să respecți drepturile pacienților și să-i îndrumi către cele mai bune soluții de tratare, fără a primi ceva în schimb. Este de responsabilitatea ta să salvezi vieți și să le oferi contextul ideal pentru recuperare. Încearcă să te afișezi mereu cu o atitudine optimistă și să empatizezi cu fiecare pacient în parte. Nu-i deloc ușor, dar o carieră de succes în medicină nu presupune doar momente frumoase. 

Ține cont de aspectele menționate mai sus și bucură-te de un traseu profesional armonios!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment