Interviul de angajare | Ce alegi: experiență sau potențial?

Interviul de angajare | Ce alegi: experiență sau potențial?

Interviul de angajare reprezintă prima interacțiune pe care un candidat o are cu managerul spitalului sau clinicii medicale în care își dorește să lucreze și cu cultura organizațională de acolo. Un recrutor sau un manager va căuta întotdeauna ca cel care este candidat să dispună de experiența și competențele necesare pentru a se potrivi cu cerințele postului pentru care aplică. De asemenea, este importantă capacitatea lui de a se integra într-un mediu nou de lucru și de a se adapta unei noi realități. 

Ce se întâmplă totuși atunci când un candidat prezintă doar potențial, fără a avea însă și o experiență prea bogată? Care este cea mai bună alegere pe care o poate face un manager? Este o provocare pentru foarte mulți angajatori, atât din domeniul sănătății, cât și din orice altă industrie, mulți dintre ei regăsindu-se într-un impas atunci când ajung într-un punct în care nu pot să decidă ce să aleagă atunci când se uită la o listă întreagă de candidați: experiență sau potențial? 

Trăim în secolul vitezei, cunoașterea având în ziua de astăzi o dinamică fără precedent. Tocmai din acest motiv, procesul de învățare continuă joacă un rol atât de important în ziua de astăzi. Este imperios necesar ca profesioniștii din orice domeniu să își actualizeze permanent cunoștințele pe care le dețin. Acest lucru este cu atât mai important atunci când vorbim despre domeniul medical, un domeniu în care în permanență apar studii și cercetări noi. Un medic trebuie să fie întotdeauna la curent cu ultimele noutăți pentru a putea oferi cel mai bun tratament pacienților pe care îi are în grijă. 

Citește și: Formare continuă în cadrul clinicii. Cât de important este să oferi angajaților cursuri gratuite în cadrul clinicii tale?

Lăsând însă la o parte atât experiența, cât și potențialul unui candidat, un manager care gândește pe termen lung studiază și alte aspecte atunci când are în față un candidat. Spre exemplu, mulți angajatori susțin că își doresc să vadă din partea candidaților un interes de a căuta și de a înțelege ce se află în spatele unor cifre sau a unor proceduri. De asemenea, este important pentru un angajator ca potențialii angajați să arate că pot găsi soluții ori de câte ori mediul se schimbă și atunci când lucrurile nu merg conform planului.

Cunoștinte și competențe 

Până să ajungem la experiența sau la potențialul candidaților, trebuie să remarcăm că anunțurile de recrutare din ziua de astăzi pun mare accent pe partea de competențe. Există două clase principale de competențe și cunoștințe pe care un recrutor pune preț. 

În primul și primul rând, un specialist în recrutare va fi interesat de competențele și cunoștințele de bază ale unui candidat, acestea reprezentând de fapt fundația pe care este clădit orice domeniu al cunoașterii. Este vorba despre acele cunoștințe care sunt acumulate în timp, pe parcursul anilor de studiu și de practică. Evident, în acest caz vorbim și despre o cerință legală, medicina neputând fi practicată de o persoană care nu a absolvit niște studii de specialitate. Apoi, în funcție de cerințele postului, recrutorul își îndreaptă atenția către competențele și cunoștințele specifice, peste cele de bază, necesare pentru îndeplinirea unor sarcini specializate. 

Citește și: Strategii de recrutare pentru a angaja cei mai buni asistenți medicali

În cele mai multe cazuri, lucrurile se complică destul de mult pentru un recrutor sau pentru un manager atunci când sunt puși în situația de a alege între niște candidați aflați pe picior de egalitate. Aplicând pentru un post în domeniul medical, cu cerințe specifice, este foarte probabil ca toți candidații să dețină competențele și specializările necesare. În aceste condiții, care este cel mai bun candidat, unul cu experiență sau unul cu potențial? 

Recrutarea bazată pe experiență – avantaje și dezavantaje 

Când vorbim despre un candidat cu experiență ne referim la o persoană care are deja o istorie profesională în domeniu și care știe foarte bine ce are de făcut în poziția în care urmează să fie angajat. Într-adevăr, cine nu și-ar dori un astfel de angajat?! 

Lucrurile nu sunt însă atât de simple, candidații din această categorie fiind tot mai rari și mai scumpi. Un candidat cu experiență știe că se poate angaja oriunde își dorește, atât în țară, cât și în străinătate. În aceste condiții, el nu va ezita să ceară un salariu mare și să specifice în mod clar ce beneficii extra-salariale își dorește. 

Vezi și: Salarii publice încă din anunțul de job sau nu? Află avantajele și dezavantajele

Având experiența de partea sa, un astfel de angajat va avea mai multă autonomie și independență. Astfel, nu va trebui învățat și îndrumat în ceea ce are de făcut, nu va trebui supervizat și așa mai departe. Va avea nevoie doar de puțin timp pentru a se integra în noua echipă, după care va fi pe picioarele sale. În aceste condiții, este de la sine înțeles că un astfel de angajat va deveni într-un timp scurt mult mai productiv în comparație cu un angajat care trebuie format. 

Mai mult decât atât, un specialist cu experiență va transmite întotdeauna mai multă încredere pacienților, putând contribui astfel la succesul clinicii în care lucrează. Dacă este un nume cunoscut, acesta va reuși chiar să atragă clienți noi și să pună umărul la construirea unui brand puternic. 

Există însă și anumite dezavantaje care pot fi observate în cazul unor candidați cu experiență. Unii dintre ei pot avea un mindset depășit de vremurile actuale, trăind parcă într-un trecut care nu se va mai întoarce. Pot fi oameni care se vor dovedi suficient de inflexibili și inabordabili astfel încât să nu își dorească să iasă din zona lor de confort și să se adapteze noii realități de lucru. Lucrând poate de zeci de ani pe aceeași poziție, nu este exclus ca munca să se fi transformat în timp în rutină, ceea ce înseamnă că acei candidați nu vor mai avea o motivație prea puternică de a evolua și de a inova. 

Citește și: Onboarding: Cum integrezi un angajat nou în actuala realitate pandemică

Există, de asemenea, și acele cazuri în care un candidat foarte competent și cu o experiență vastă se poate dovedi a nu fi cea mai bună alegere. Se întâmplă asta atunci când avem în față candidați supra-calificați, care au mai multă experiență decât este necesară pentru un anumit post, care își setează obiective foarte înalte și care are așteptări foarte mari din partea instituției în care urmează să se angajeze. Deși se poate arăta foarte entuziasmat față de postul pe care ar urma să îl ocupe, în timp el va fi demotivat de sarcinile care sunt sub nivelul său de competență și în cele din urmă există riscul să simtă că se plafonează și să caute un nou proiect.

Recrutarea bazată pe potențial – avantaje și dezavantaje 

În recrutare, se spune despre un candidat că are potențial atunci când dovedește capacitatea de a se adapta și de a învăța din mers, obținând rapid performanțe notabile deși este la început de drum. Astfel, este clar că exista loc pentru o dezvoltare și pentru o evoluție ulterioară a candidatului la un nivel și mai înalt. 

Există avantaje importante așadar chiar și atunci când vorbim despre un candidat cu experiență mai puțină sau poate chiar deloc. Lipsa experienței poate fi compensată de dorința de a învăța și de a evolua. În plus, motivația este, în general, foarte puternică în cazul unui candidat fără experiență, acesta având dorința de a arăta că poate. Cu un mindset pozitiv de partea sa, un astfel de candidat va depune un efort suplimentar pentru a demonstra ce știe și pentru a ajunge acolo unde își dorește din punct de vedere profesional. Pentru cei mai mulți manageri, faptul că un candidat nu știe ceva nu reprezintă neapărat o vulnerabilitate, cel mai important fiind ca acea persoană să își dorească să învețe, să evolueze și să se autodepășească.

Te-ar putea interesa și: 15 greșeli și provocări des întâlnite în HR-ul medical și soluții pentru ele

Angajatorul trebuie însă să fie conștient că va fi obligat să învestească într-un astfel de angajat, atât resurse financiare, cât și timp. Acest aspect este problematic în cazul în care vorbim despre o clinică care nu are timpul sau resursele necesare formării unui angajat. 

Concluzie: experiență sau potențial? 

În cele mai multe cazuri, răspunsul la aceasta întrebare este oferit de factorul economic și de urgență pe care îl prezintă angajatorul. Dacă angajatorul are nevoie urgent de un angajat pe un anumit post de specialitate, atunci este de la sine înțeles că cei care candidează pentru acel post trebuie să aibă experiența de partea lor. În plus, angajatorul trebuie să fie pregătit să plătească un salariu mai mare sau să ofere beneficii extra-salariale astfel încât să poată atrage un candidat de valoare. 

Vezi și: Politica de bonificații și evoluția în carieră

Calculul din spatele unei angajări pe care și-l face o companie se poate dovedi destul de simplu ținând cont de aspectele prezentate în rândurile anterioare. În cazul în care salariul și beneficiile extra-salariale oferite sunt compensate print-o productivitate crescuta a angajatului, este clar că acestea merită să fie plătite pentru a angaja un candidat cu experiență mare. 

Potențialul este căutat în special de acei manageri de clinici medicale care își doresc să construiască o bază de talente, pregătite pentru orice va aduce viitorul în acest domeniu. O echipă managerială profesionistă care dispune de resurse își va dori întotdeauna să formeze profesioniști care să asigure într-un fel sau altul viitorul în medicină. În plus, pentru o organizație care își dorește reducerea fluctuației personalului și conturarea unei culturi organizaționale care să aibă la bază loialitatea, decizia de recrutare luată privind spre viitor ar putea fi o idee foarte bună.

Angajezi specialiști medicali? Creează un cont de companie, spune-ne ce posturi libere ai, iar noi te conectăm cu candidați calificați.

Despre Autor

Adrian Șomai

Îmi plac provocările și sunt cel mai fericit atunci când călătoresc și am șansa de a cunoaște oameni și locuri noi. Nu am studiat jurnalismul, însă mi-a plăcut dintotdeauna să scriu și să ofer informații utile celor din jur. Încerc să prezint într-o manieră accesibilă lucruri pe care și eu le caut, oferind explicații și răspunsuri simple la întrebări esențiale.

Facebook Comment