Idei de vacanță pentru cadrele medicale

Idei de vacanță pentru cadrele medicale

Ești deja cu gândul la vacanță? Ei bine, după luni întregi muncă a venit timpul pentru un concediu binemeritat. Momentele de relaxare sunt esențiale, mai ales în cazul medicilor și asistenților medicali, care desfășoară activități destul de solicitante. În caz contrar, stresul acumulat de-a lungul lunilor nu va face altceva decât să îți pericliteze starea de sănătate. Burnout-ul este una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă angajații care au uitat de importanța bunăstării personale. Epuizarea profesională te poate aduce în punctul în care să nu îți mai poți derula activitatea. Chiar dacă pare o situație exagerată, ar trebui să pui mai mult accent pe stabilirea unor limite când vine vorba de practicarea meseriei. Menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională ar trebui să devină scopul tău numărul 1.

Evident, ca proaspăt medic sau asistent debutant îți dorești să te dezvolți din ce în ce mai mult. Stai peste program și ești dornic să faci activități care nu sunt specificate în fișa postului. În asemenea momente scopul final este să acumulezi cât mai multe cunoștințe teoretice, dar și experiențe practice. Tocmai de aceea, devine din ce în ce mai greu să îți gestionezi timpul liber. Totuși, nimic nu se compară cu beneficiile pe care ți le poate oferi un concediu într-un loc spectaculos.  

Citește și: Personalul medical, tot mai afectat de burnout. Cum se manifestă și cum reducem epuizarea

3 idei de vacanță pe care merită să le încerci

Dacă îți plănuiești de mult timp vacanța perfectă, există câteva aspecte de care ar trebui să ții cont. Planificarea cu atenție a fiecărei activități te va ajuta mai mult ca sigur să te bucuri de experiențe unice și momente de neuitat. De asemenea, caută locul potrivit cerințelor și nevoilor tale.

Iată o listă cu top 3 idei de vacanță pe care ar trebui să le încerci:

1.     O călătorie cu familia – Dacă în ultimul timp ți s-a reproșat că nu ai petrecut destul timp cu familia poți opta pentru o călătorie interesantă, presărată cu drumeții și campinguri. Este evident o alternativă pentru cei care iubesc aventura și își doresc să se bucure de puțin timp departe de agitația cotidiană. Planifică trasee pe munte, vizitează atracții turistice sau obiective culturale. De asemenea, bucură-te de farmecul aparte al naturii înconjurătoare. Renunță pentru câteva zile la telefon și explorează peisaje superbe și locuri uitate de lume. Eventual, folosește o hartă fizică pentru a ajunge la destinația dorită. Cu siguranță te vei distra pe cinste și îți vei da seama cât de importante sunt momentele sincere petrecute cu cei dragi ție.

Citește și: Cum să stai departe de telefon în vacanță?

2.     City break – Devine o variantă numai bună pentru cadrele medicale, care nu prea călătoresc, tocmai din cauza programului solicitant. Însă, atunci când o fac, trebuie să ajungă la congrese sau conferințe. Tocmai de aceea, nu au timp să se bucure așa cum se cuvine de farmecul orașului. Dacă îți place să descoperi alte culturi și să vizitezi cât mai multe obiective culturale, poți opta cu încredere pentru un city break. Printre opțiunile pe care trebuie neapărat să le vezi măcar o dată în viață se numără: Londra, Paris, Berlin, Roma sau Viena.

3.     Sejur într-un loc exotic – Trebuie să recunoști, locurile exotice precum Bali, Maldive sau Zanzibar au acel ceva special, care te va face să uiți de toate grijile. Acolo, timpul parcă trece altfel. Oamenii prețuiesc însemnătatea lucrurilor simple și știu să trăiască la maximum fiecare moment. În plus, priveliștile sunt absolut spectaculoase. Plajele cu nisip fin și luciul deosebit al apei te vor surprinde de fiecare dată. Cu siguranță o vacanță exotică te va ajuta să te regăsești și să devii mai optimist/ă.

De ce trebuie să ții cont înainte de a-ți lua concediu?

Ideile de mai sus te vor ajuta mai mult ca sigur să te bucuri de vacanța la care ai visat dintotdeauna. Însă, până la planificarea traseului de călătorie sau organizarea bagajului ar trebui să te asiguri de caracteristicile locului de muncă. Stabilirea perioadei de odihnă este un aspect reglementat de Codul Muncii și este un drept al oricărui angajat. Însă, totul este influențat și de caracteristicile locului de muncă. S-ar putea ca perioada alocată concediului să îți cauzeze și mai multe stări de stres și oboseală, tocmai din cauza tensiunii de la muncă.

Te-ar putea interesa și: Concediul de odihnă | Cum îl acorzi corect și ce spune legislația

Așadar, ia în calcul câteva aspecte înainte de a discuta pe tema concediului:

·       Nu încerca să îi mulțumești pe alții dacă nu merită – Dacă la muncă nu se pune accent pe importanța lucrului în echipă ar trebui să îți pui câteva semne de întrebare. Așadar, nu te lăsa înduplecat/ă de rugămințile insistente venite din partea celor care ți-au creat numeroase probleme de-a lungul timpului. E important să-ți programezi concediul în funcție de nevoile tale, nu de cele ale superiorului sau ale colegilor. Impune-te așadar atunci când vine vorba de stabilirea perioadei de vacanță.

·       Discută pe larg cu managerul despre vacanță – Înainte de orice, ar trebui să comunici superiorului data în care ai vrea să pleci, dar și numărul zilelor libere. Dacă ai primit deja refuzuri multiple sau scuze precum: „Perioada respectivă nu este valabilă” sau „Mai așteaptă puțin, este nevoie de tine aici”, singura opțiune pe care ar trebui să o iei în calcul este să îți găsești alt loc de muncă.

Citește și: Cum gestionezi munca și cum poți avea o vacantă reușită în calitate de medic?

Dacă totuși ai reușit să pleci în vacanță, ar telefonul îți sună încontinuu ar trebui de asemenea să iei atitudine. Un mediu de lucru care nu știe să echilibreze viața personală și cariera profesională devine unul toxic, car poate cauza stări de anxietate și depresie. E important așadar să pui preț pe importanța concediului și să alegi doar joburile care îți permit să te bucuri de momente relaxante.

Platforma de recrutare MEDIjobs îți pune la dispoziție sute de alternative personalizate, verificate cu atenție în prealabil. E imposibil să îți găsești aici locul de muncă perfect. Ofertele de muncă sunt filtrate în funcție de cerințele tale. Tocmai de aceea, rezultatul final te va surprinde mai mult ca sigur. Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Concluzii

Sezonul estival este despre vacanțe și momente de relaxare. Ca medic sau asistent medical, fiecare zi este una plină de provocări și situații stresante. Tocmai de aceea, un concediu într-un loc exotic sau o călătorie inedită cu familie te vor ajuta să îți reîncarci bateriile. Însă, e esențial să alegi cu atenție mediul de lucru. În caz contrar vacanța ta va fi presărată de telefoane insistente și mesaje stresante din partea colegilor.

Alege MEDIjobs și bucură-te de jobul ideal!

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment