Cum pot moașele să ajute mamele în perioada de recuperare și adaptare la noul lor rol

Cum pot moașele să ajute mamele în perioada de recuperare și adaptare la noul lor rol

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, o moașă este un cadru medical specializat în acordarea de asistență medicală femeilor și nou-născuților – în pre-sarcină, sarcină, la naștere, post-partum și în primele săptămâni de viață. Este instruită să ofere servicii obstetricale și ginecologice, inclusiv îngrijire primară, îngrijire prenatală și îngrijire ginecologică de rutină. De asemenea, unele moașe oferă consiliere privind contracepția, susțin și promovează sănătatea femeilor și drepturile lor, oferă educație pentru sănătate și servicii de planificare familială.

Care sunt beneficiile unei sarcini/nașteri asistate de o moașă?

Moașele au pregătire și abilitățile necesare pentru a se ocupa de sarcină, travaliu și naștere, îngrijirea nou-născutului și sănătatea mamei post-partum. De asemenea, pot să ofere inclusiv suport în alăptare. 

Conform American Pregnancy Association, beneficiile aduse de moașe includ:

  • risc mai redus de naștere prin cezariană;
  • risc mai redus de travaliu indus și anestezie;
  • risc mai redus de naștere prematură;
  • risc mai mic de leziuni perineale la naștere;
  • mai puține complicații generale;
  • rate mai mare de alăptare eficientă la sân;
  • stare mai bună a mamei și a bebelușului, la nivel fizic și psihologic. 

Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of Midwefery Womens Health (2018) a arătat nașterile asistate de moașă au fost asociate cu o rată mai mică de utilizare a procedurilor obstetrice în rândul femeilor cu risc scăzut, ceea ce poate duce la îmbunătățirea valorii îngrijirilor maternale. Un alt studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of Pregnancy (2018) a arătat că mamele asistate la naștere și de moașă au avut de 3 ori mai multe șanse de a alăpta exclusiv la sân în primele 6 luni și de 6 ori mai multe șanse de a alăpta exclusiv cel puțin 6 luni. 

Ce roluri are o moașă în sarcină și la naștere?

Așa cum am văzut, o moașă oferă sprijin în sarcină, la naștere și în perioada post-partum

Rolul moașei în sarcină 

Moașele pun accent de obicei pe nașterea naturală și bunăstarea maternă. Pentru sarcinile cu risc scăzut, acestea pot oferi o experiență de naștere pozitivă și naturală pentru mamă și copil. Iată câteva dintre rolurile și beneficiile unei moașe în sarcină:

  • monitorizarea bunăstării fizice, psihologice și sociale a mamei în sarcină;
  • susținerea mamei pentru a face față schimbărilor în sarcină, la nivel fizic și emoțional;
  • consiliere privind planul de naștere;
  • oferă informații despre travaliu și naștere;
  • verificări de rutină ale sănătății mamei și bebelușului, inclusiv verificarea poziției și a creșterii copilului.

Citește și: INTERVIU | Anca Balasoiu, moasa licentiata, coordonator Scoala Mamei

Rolul moașei la naștere 

Moașele sunt prezente activ la naștere. Iată câteva dintre rolurile și beneficiile unei moașe la naștere:

  • sprijin activ pentru mame pe parcursul travaliului și nașterii;
  • monitorizarea progresului travaliului;
  • monitorizarea stării mamei și a fătului;
  • oferirea de opțiuni pentru ameliorarea durerii în timpul travaliului, inclusiv epidurală, dacă este necesar;
  • oferirea de recomandări pentru schimbări de poziție ce pot ajuta în procesul de naștere;
  • ghidarea respirația gravidei, confort și sprijin emoțional în timpul travaliului.

Roluri suplimentare ale moașei 

În funcție de calificări, unele moașe pot oferi și servicii de:

  • planificare familială;
  • consiliere și îngrijire preconcepțională – pentru creșterea șanselor de a rămâne însărcinată și de a avea o sarcină sănătoasă;
  • educație și sprijin fertilitate;
  • educație privind sănătatea femeilor și stilul de viață sănătos.

Rolul unei moașe în perioada de recuperare după naștere 

Înainte de externarea din spital și la fiecare vizită la domiciliu, moașa poate avea mai multe roluri și responsabilități în perioada post-partum, de la încurajarea contactului piele-pe-piele după naștere, acordarea diferitelor tipuri de îngrijiri medicale prescrise de medic, până la sprijin în alăptare și suport fizic și emoțional pentru proaspăta mămică.

Iată mai multe despre cum pot moașele să ajute mamele în perioada de recuperare și adaptare la noul lor rol:

1. Îngrijire post-partum pentru mame 

Nașterea bebelușului este doar începutul călătoriei în calitate de părinte. În săptămânile și lunile care urmează, o proaspătă mamă se va confrunta cu multe decizii și provocări. Moașa poate ajuta proaspăta mamă să aibă grijă de ea și de copil și îi va oferi un sprijin în primele săptămâni de maternitate.

După naștere, moașa poate monitoriza modul în care mama se recuperează și poate avea următoarele roluri:

  • oferă sfaturi pentru a susține recupararea;
  • consiliere postnatală;
  • oferă soluții pentru ameliorarea durerii dacă este necesar;
  • ajută la clarificarea anumitor întrebări sau îngrijorări;
  • monitorizează starea inciziei de la cezariană sau vindecarea unei eventuale epiziotomii;
  • oferă recomandări privind igiena în lăuzie, sfaturi pentru refacerea perineului;
  • depistează orice semne și simptome ce țin de lohii, scurgeri vaginale după naștere, retenție urinară sau incontinență de efort, constipație după naștere, dureri mamelonare etc.

De asemenea, poate să ofere recomandări și sfaturi și privind stilul de viață sănătos după naștere – alimentația după naștere și alimentația în alăptare, îngrijirea după naștere, revenirea treptat la un stil de viață activ, dar și reluarea vieții sexuale după sarcină, opțiuni contraceptive în sarcină etc.

Află care sunt cele 5 calități de care ai nevoie pentru a fi o moașă bună

Moașele monitorizează astfel sănătatea și bunăstarea mamei și a bebelușului și oferă sprijin extins pentru hrănire, susținând și recuperarea și adaptarea la noul rol. Un studiu recent publicat în European Journal of Midwefery (2023) a arătat că moașele joacă un rol important pentru mame în primele zile după naștere. Este important pentru mame să primească îngrijire, controale medicale și informații adecvate, care să susțină recuperarea și adaptarea la viața cu un nou-născut. 

2. Sprijin psihologic și emoțional pentru proaspetele mămici

Primele săptămâni după naștere sunt o perioadă de tranziție la viața cu un bebeluș pentru proaspăta mămică. Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Women Birth (2021) susține faptul că sprijinul social postnatal din partea profesioniștilor din domeniul sănătății le poate ajuta pe proaspete mame să facă față mai ușor acestei tranziții – se reduce din nivelul de stres, nu se mai simt la fel de copleșite și pot deveni mai încrezătoare în noul rol, care este unul atât de important și de complex. 

Moașa oferă suport emoțional, extrem de important după naștere. Este esențial ca o proaspătă mămică să fie întrebată cum se simte și să fie depistate la timp orice semne de depresie postnatală și schimbări psiho-emoționale. Viața cu un nou copil poate fi o tranziție dificilă. Unele femei au nevoie de sprijin suplimentar după ce au un copil. Se pot confrunta cu „baby blues” după naștere, din cauza modificărilor hormonale, a stresului și anxietății legate de îngrijirea copilului și lipsa somnului, toate afectând emoțiile. Dacă aceste stări nu se ameliorează în decurs de 1-2 săptămâni, este important ca proaspăta mămică să solicite ajutor de specialitate și să discute cu moașa despre depresia postpartum. Depresia postpartum poate apărea oricând în primul an după naștere.

Te-ar putea interesa și: „Moasa este competenta sa ingrijeasca femeia sanatoasa de la prima menstruatie pana la menopauza” – interviu cu moasa Irina Popescu

3. Sprijin în alăptare

Inițierea alăptării în primele 1-2 ore este foarte importantă. Moașa vor sprijini acest proces fiziologic natural și poate pregăti mămica și bebelușul pentru alăptarea eficientă. O moașă poate oferi astfel sprijin în alăptare, prin rezolvarea unor dificultăți legate de poziționare și atașare. De asemenea, poate să ofere sfaturi privind frecvența hrănirilor, volumul de lapte, sesiunile de alăptare pe timp de zi și noapte, sprijin privind alăptarea – informații cu privire la atașarea la sân, prevenirea mastitei, golirea sânilor, folosirea pompei de sân după caz, sfaturi pentru susținerea lactației, îngrijirea sânilor în alăptare etc. 

Poate oferi recomandări privind alegerea celor mai bune poziții de alăptare, în funcție de etapa de recuperarea, tipul nașterii etc. De asemenea, este important ca moașa să depisteze la timp eventuale probleme privind alăptarea, de la refuzul sânului, probleme de atașare la sân și lactația redusă, până la dureri mamelonare, inflamații, angorjarea sânilor, canale înfundate etc. Dacă persistă problemele cu alăptarea, puteți discuta cu proaspăta mămică despre găsirea unui consultant în alăptare. 

Citește și: INTERVIU | Mihaela Drilea, consultant in lactatie si alaptare IBCLC: Cea mai mare realizare este cand mama alapteaza cat mai mult si bebelusul este sanatos

4. Îngrijirea nou-născutului 

În primele zile de viață, bebelușii au nevoie de o îngrijire atentă, iar proaspeților părinți le poate lua ceva timp până să se acomodeze cu aceste activități și să depășească anumite temeri. În sprijinul lor poate veni moașa, cu sfaturi și recomandări privind îngrijirea unui nou-născut:

  • schimbarea scutecului și îngrijirea zonei de scutec, alegerea scutecelor potrivite;
  • băița bebelușului;
  • îngrijirea ochilor, a năsucului și a urechilor;
  • igiena organelor genitale ale bebelușului;
  • îngrijirea bontului ombilical;
  • îngrijirea pielii etc. 

De asemenea, moașa va examina nou-născutul – aspect, depistarea unui eventual icter, greutate, examinarea bontului ombilical, dar și depistarea unor eventuale semne de alarmă sau probleme, precum modificări ale scaunelor, înroșirea bontului ombilical, iritabilitate, probleme de somn, crize de plâns, icter, dacă bebelușul refuză sânul sau biberonul etc. Este important ca astfel de probleme să fie depistate la timp, să fie identificate cauzele exacte pentru remedierea lor. În acest fel, moașa și părinții se asigură că bebelușul este sănătos, ia în greutate, pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă și armonioasă.

Abilități importante ale unei moaşe

O moașă are nevoie de o pregătire de specialitate, experiență în domeniu, dar sunt necesare și unele abilități. Principalele trei calități importante includ:

  • Bune abilități de comunicare – Una dintre cele mai importante calități ale unei moașe este capacitatea de a comunica eficient, concis și cu empatie. Este important să oferiți informații pe înțelesul tuturor, în termeni ușor de reținut și de înțeles, să comunicați clar și concis. 
  • Atenție la detalii – Este important, de asemenea, să identificați orice modificare a stării de sănătate a pacientei sau a bebelușului, orice modificare a semnelor vitale ce ar putea face o mare diferență în bunăstarea mamei și a copilului. Trebuie să fie identificate la timp orice schimbări ce pot periclita starea mamei și a copilului, atât în sarcină, în travaliu și la naștere, dar și în perioada post-partum.
  • Gândirea critică și capacitatea de rezolvare rapidă a problemelor – Moașele trebuie să evalueze starea pacientei și a copilului și să decidă cum să procedeze dacă apare o problemă sau o schimbare a stării de sănătate. Uneori este necesar ca anumite decizii să fie luate rapid. Este importantă astfel capacitatea de rezolvare rapidă a probemelor, într-un timp scurt – determinarea abordării adecvate pentru orice situație ce poate să apară. O moașă trebuie să aibă și capacitatea de a acționa din proprie inițiativă. În cazul unei urgențe medicale sau a unor complicații, ar trebui să puteți acționa rapid și eficient.

Pe lângă acestea, există și alte abilități importante pentru a construi o relație strânsă și de încredere cu femeile însărcinate sau proaspetele mămici:

  • atitudine atentă, caldă și plină de compasiune și empatie;
  • răbdare și capacități bune de ascultare;
  • responsabilitate;
  • capacitatea de a rămâne calmă în situații stresante și de a oferi confort celor din jur – pacientei și familiei;
  • abilități de lucru în echipă, de exemplu, pentru a lucra alături de medicii din spital, medicii de familie și asistentele medicale;
  • rezistență emoțională și mentală, pentru că s-ar putea să fie necesar să faceți față unor situații dificile, în care nu trebuie să lăsați emoțiile să preia controlul.

Vezi și: INTERVIU Ileana Aglitoiu, moasa principala: „Provocari sunt doar daca le accepti. Si eu le accept pe toate, pentru ca asta inseamna sa evoluez”

O moașă trebuie să creeze o legătură bazată pe încredere și responsabilitate cu pacientele și familiile acestora, să ofere sprijinul necesar, adaptat nevoilor lor și personalizat. Trebuie să manifeste respect, siguranță și receptivitate. 

Nașterea poate fi cea mai puternică experiență de viață prin care trece o femeie. O moașă poate fi un ajutor extrem de valoros oferind sprijin preconcepțional, sprijin în sarcină, în travaliu și la naștere, dar și în perioada post-partum, perioada de recuperare și de adaptare la noul rol. Ajută nu doar prin monitorizarea stării de sănătate a mamei și a bebelușului în primele etape după naștere, dar și prin oferirea de sprijin fizic și emoțional.

Ești moașă și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment