Anca Balasoiu simte ca are cea mai frumoasa meserie de lume, marturisind ca se simte implinita de femeia cu povestea sa de viata, de bucuria sarcinii si a nasterii, de zambetul si scancetul unui copil. Pe langa pregatire profesionala continua si dezvoltarea profesiei, considera ca o moasa trebuie sa fie inzestrata cu abilitatea de a comunica eficient, trebuie sa fie disponibila aproape tot timpul, sa aiba rabdare, sa fie toleranta, empatica, precum si ferma in decizii.
Pasiunea pentru meseria sa reiese chiar din faptul ca s-a decis sa puna bazele Scolii Mamei cand se pregatea la randul sau sa devina mama, chiar daca nu avea nici spatiu, nici buget si nici programa la acel moment. Insa cu multa munca si daruire, toate planurile sale au devenit posibile, iar in prezent priveste acest proiect ca pe copilul sau, de care are grija, dorindu-si sa creasca in continuare la fel de frumos.
In ceea ce priveste relatia cu sistemul medical, considera ca sunt necesare specializari pentru moase, respectiv in planificare familiala, nutritie, imagistica, educatie prenatala, chiar in ingrijirea gravidelor si lauzelor cu boli infecto-contagioase.
1. Care a fost momentul in care ai stiut ca doresti sa devii moasa? Care sunt cele mai frumoase satisfactii pe care ti le ofera aceasta profesie?
Cred ca am stiut dintotdeauna ca voi face asta. Femeia cu povestea ei de viata, bucuria sarcinii si a nasterii, zambetul si scancetul unui copil ma implinesc. Uneori, ma gandesc ca este cea mai frumoasa meserie din lume.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Iren Alexoi, medic specialist medicina de familie, nutritionist
2. Ai infiintat Scoala Mamei in cadrul Maternitatii Bucur. Care au fost principalele provocari cu care te-a confruntat in acel moment?
Ideea de ,,Scoala Mamei’’ a luat nastere atunci cand ma pregateam sa devin si eu mama. Am pornit de la o agenda cu sute de intrebari la care eu cautam raspunsuri despre sarcina, nastere si ingrijirea nou-nascutului.
Ma gandeam „daca eu, moasa, am atatea intrebari, cum se descurca mamele care nu au pregatire medicala, cu toate schimbarile care apar in viata lor odata cu sarcina? Cum gestioneaza toate aceste lucruri?” Atunci mi-am spus ca cel mai bine pentru noi toti (mame si personal medical) ar fi sa organizez cursuri pentru viitori parinti.
La acel moment nu aveam un spatiu pentru sustinerea cursurilor, nu aveam un buget alocat, nu aveam o programa, aveam doar o agenda plina cu ,,necunoscute”. Nu a fost usor, dar nici greu. Toate au venit de la sine, cu multa munca si cu dorinta de a schimba ceva. In cei aproape 11 ani de Scoala Mamei am ascultat multe povesti de viata, am cunoscut multi oameni care m-au sprijinit si la fel de multi pe care i-am ajutat. Le multumesc tuturor ca mi-au permis sa fac parte din viata lor.
3. Ce parere ai despre personalul medical care are initiativa, cei care isi doresc sa creeaze, sa construiasca ceva in cadrul sistemului?
Sunt multe cadre medicale care au idei cum poate fi schimbat sistemul sau cum sa isi imbunatateasca activitatea, dar din pacate intampina aceleasi problema: lipsa sustinerii, a fondurilor, eventual lipsa increderii ca se poate.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
4. Nu devine obositor la un moment dat sa raspunzi la aceleasi intrebari si sa oferi aceleasi sfaturi parintilor? Ce anume te motiveaza sa continui activitatea de educare a acestora din cadrul Scolii Mamei?
Nicio intrebare nu este la fel, situatiile sunt diferite, oamenii sunt diferiti. Probabil ca nimic nu este intamplator, eu sunt fericita cand primesc intrebari si probabil ei sunt mai linistiti cand primesc raspunsurile.
Scoala Mamei este ,,copilul meu’’, ca un parinte bun trebuie sa am grija sa creasca frumos, sa devina un ,,adult’’ responsabil, serios, si bine educat.
5. Ce ne poti spune despre colaborarea dintre medici si moase? Cum decurge aceasta in general? Care sunt principalele provocari?
Nu am intampinat niciodata probleme de comunicare cu medicii sau colegi din alte categorii profesionale. Am o colaborare buna cu medicii, am lucrat in echipa, am primit sprijin si l-am oferit cand a fost cazul. Cadrele medicale sunt oameni; se comporta si reactioneaza diferit in functie de credinte, valori, personalitate, experiente. Suntem oameni, nu roboti.
6. Ce presupune pregatirea profesionala pentru o moasa? Cum reusesti sa te mentii la curent cu noutatile din domeniul medical?
Educatia medicala continua este un factor important in dezvoltarea profesionala a unei moase. Participarea la conferinte si congrese cu teme medicale, studiul ghidurilor medicale nou aparute, a revistelor de specialitate sunt metode de a ramane la curent cu noutatile in domeniu.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Alina Daniela Nicolau, medic specialist neurologie pediatrica
7. Sunt persoane care desconsidera o moasa pentru ca nu este asistent medical sau medic. Ce parere ai despre aceasta prejudecata si cum ar putea fi imbunatatit sistemul in acest sens?
Moasa nu a fost niciodata desconsiderata, din contra, cred ca majoritatea moaselor sunt apreciate la locul de munca, dar si in comunitate. Asistentul medical, moasa si medicul fac parte din aceeasi echipa.
Probabil sistemul de invatamant trebuie imbunatatit. Specializarile pentru moase sunt aproape inexistente. Cred ca avem nevoie urgent de specializari in planificare familiala, nutritie, imagistica, educatie prenatala, poate chiar in ingrijirea gravidelor si lauzelor cu boli infecto-contagioase.
8. Care sunt din punctul tau de vedere calitatile de care are nevoie o moasa?
Moasa trebuie sa stapaneasca abilitatea de a comunica eficient, trebuie sa fie disponibila aproape tot timpul… nu se stie cand apare o intrebare cu caracter urgent, trebuie sa aiba rabdare, sa fie toleranta, empatica, sa fie ferma in decizii.
9. Care a fost cel mai important lucru pe care l-ai invatat in decursul carierei profesionale?
Am invatat sa lucrez in achipa, sa am rabdare, sa fiu toleranta, sa accept principiile si deciziile celorlati, am invatat sa ma bucur de oameni si sa spun multumesc tuturor celor care mi-au permis sa ii ajut.
Citeste si: INTERVIU | Mariana Cosenco, psiholog clinician
10. Ce sfat poti oferi moaselor aflate la inceput de drum?
Nu este un drum usor, dar este plin de flori. Moasa are o responsabilitate mare in comunitate. Avem nevoie de moase in echipa, suntem putine si nu trebuie sa renuntam, chiar daca intampinam dificultati. Pregatirea profesionala si dezvoltarea profesiei trebuie sa fie prioritatea noastra.
Ești moașă și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.