INTERVIU | Luiza Andries, asistent medical, consultant in alaptare si babywearing: Imi doresc foarte tare ca lumea sa inteleaga ca alaptarea este un drept al copilului, nu doar o alegere a mamei

INTERVIU | Luiza Andries, asistent medical, consultant in alaptare si babywearing: Imi doresc foarte tare ca lumea sa inteleaga ca alaptarea este un drept al copilului, nu doar o alegere a mamei

Avand la baza studii medicale care o ajuta in directia unei anamneze corecte, Luiza Andries s-a indreptat catre meseria de consultant in alaptare si babywearing din dorinta de a ajuta, de a intelege, de a fi empatica, accentuata in momentul in care a devenit la randul sau mama. In acest sens, acorda de fiecare data atentie detaliilor de sanatate ale mamei si ale copilului si incearca sa gaseasca solutii reale in relatia de alaptare si dezvoltare armonioasa, fara sa judece si mai degraba asculta, simte, se bucura si ofera.

Luiza gaseste o mare bucurie in ceea ce face si spera ca ajutorul sau sa reprezinte o binecuvantare pentru cat mai multe familii, marele sau vis fiind ca lumea sa inteleaga ca alaptarea reprezinta un drept al copilului, si nu doar o alegere a mamei sau a cadrelor medicale.

Aceasta considera ca de baza in meseria sa sunt calmul, rabdarea si empatia, presarate cu un simt al umorului. Caci, dupa cum spune chiar ea, cand o mama plange si rade in acelasi timp inseamna ca este pe drumul cel bun. A ajuns sa ia provocarile ca atare, simtind ca poate ajuta prin informatii corecte si incurajeaza constant mamele sa isi acorde mai multa atentie, iubire de sine, sa participe la cursuri prenatale si sa ceara ajutor specializat la timp.

De ce ai pornit pe acest drum profesional? Ce sau cine te-a inspirat in aceasta directie?

Drum meu spre a deveni consultant IBCLC a venit de la sine, cu toate ca a durat ceva ani acest drum de parcurs. S-a intamplat odata cu venirea pe lume a primului copil al celei mai bune prietene. Aceasta suferea enorm langa copil, avea rani la sani, copilul era nemultumit de cat manca si astepta mereu biberonul cu lapte pe care il primise inca din maternitate, iar ea parca nu mai exista.

Ma simteam destul de neputincioasa in preajma ei, sufeream langa ea si atunci am inceput sa caut informatii, cu scopul de a o ajuta. Motivatia mea spre acest drum a plecat de la dorinta de a ajuta, din dorinta de a intelege, de a fi empatica si s-a accentuat in momentul in care am devenit mama.  

Cu toate ca aveam toate informatiile necesare, m-am simtit de multe ori coplesita, dar nu era nimeni in jurul meu, care sa simta greul prin care treceam si sa imi ofere ajutor. Am ales, asadar sa devin consultant IBCLC sa ajut mamele. Mi-am dorit sa devin o persoana care sa poata vorbi aceeasi “limba” cu mamele, iar eu sa pot oferi solutii concrete pentru a depasi situatiile cele mai dificile.

Esti asistent medical, consultant in alaptare si consultant in babywearing. Sunt complementare aceste domenii in care activezi? Explica, te rog.

Da. Cu siguranta este o legatura stransa si importanta intre cele 3 profesii. Consultantul IBCLC este practic nucleul, iar pregatirea mea in domeniul medical ma ajuta sa fac o anamneza corecta, sa fiu atenta la detaliile de sanatate ale mamei/copilului si sa pot gasi solutii reale in relatia lor de alaptare si dezvoltare armonioasa.  Fara studiile medicale, cel mai probabil, nu as fi reusit sa devin consultant in lactatie IBCLC.  

Cat despre Babywearingul, acesta este un bonus pe care eu il pot oferi mamelor ca sprijin. Este ca si cum ai avea in plus doua maini. Cu ajutorul purtarii unui beblus, mamele pot avea la piept un bebelus fericit, si in acelasi timp sa faca cumparaturi, sa se plimbe sau sa se joace cu copilul mai mare.

Citeste si: INTERVIU | Mihaela Drilea, consultant in lactatie si alaptare IBCLC: Cea mai mare realizare este cand mama alapteaza cat mai mult si bebelusul este sanatos

Ce calitati trebuie sa aiba un consultant in alaptare si babywearing, din punctul tau de vedere?

Empatia. Este cea mai mare calitate, daca nu o ai o poti invata. Mamele necesita sa fie intelese. Calmul, rabdarea, empatia sunt calitati de baza in aceasta meserie, dar musai si un strop de umor. Cand o mama plange, dar rade in acelasi timp, inseamna ca e pe drumul cel bun!

Consideri ca este un atu faptul ca esti mama si femeie? Ar putea un barbat sa faca aceleasi lucruri ca si tine?

La o prima vedere, am putea crede ca doar femeile sau mamele ar putea face aceasta meserie. Exista tatici mai mame decat mamele, care se descurca de minune cu copiii. Ca specialist in alaptare il avem exemplu pe Dr. Jack Newman, considerat “tatal alaptarii”, parintele acestui domeniu. El este cel care a infiintat prima clinica de alaptare din lume, si face o treaba minunata.

Faptul ca sunt mama si ca am alaptat ma ajuta sa inteleg mai bine prin ce trec proaspetele mamici. Cu toate ca atunci cand lucrez, ies din pielea mea de mama pentru a oferi informatii cazului prezent si nu oglindesc trairile mele din perioada alaptarii. Este esential sa ne putem detasa de exemplul personal.

Care sunt principalele provocari cu care te confrunti in activitatea ta profesionala? Cum reusesti sa le depasesti?

Provocarile principale sunt legate de mentalitatea oamenilor si presiunea familiei asupra proaspetelor mamici. Timpul trece, oamenii evolueaza, suntem generatia “pe repede inainte” si nu ne putem raporta mereu la exemplul parintilor nostri. Aud frecvent “ce nevoie am de curs de alaptare? Lasa ca si mama a alaptat 5 copii, si nu i-a mai trebuit consultant in alaptare!” si dupa cateva zile de la nastere isi da seama ca un curs ar fi ajutat-o enorm.

Mai greu este atunci cand mama are nevoie disperata de ajutor, iar cei din familie nu inteleg nevoia ei de ajutor si o judeca, considerand ca durerea, plansul fac parte din normalitate. Provocarile le iau ca atare, simt ca pot ajuta prin informatii corecte, empatice, si incurajez mamele sa isi acorde mai multa atentie, iubire de sine, sa participe la cursuri prenatale si sa ceara ajutor specializat la timp.

Cum decurge colaborarea cu medicii (ginecologi, neonatologi, pediatri)? Exista intre voi un raport de echitate?

Sunt mutata in Suceava de 6 ani. Cand am inceput, nu am primit foarte mult sprijin. Veneam cu ceva nou, ce in cartile de medicina din Romania nu se acorda mare importanta. Iar asta a indignat, socat, dar a si surprins placut.

Cu rabdare, cu multa munca si seriozitate in ceea ce fac, cu multa implicare, am inceput sa am din ce in ce mai multe paciente. Feedback-urile au inceput sa vina, mamele erau multumite si astfel am reusit sa fiu apreciata si recomandata de medicii ginecologi, pediatri si psihologi din Suceava. Unii din ei chiar au apelat la serviciile mele, s-au simtit ajutati si cred ca atunci au inteles ca alaptarea este importanta.

Echipa medicala din oras e formata din medici foarte bine pregatiti, majoritatea tineri cu dorinta de schimbare si evolutie.

Acum fac parte dintr-o echipa profesionista in cadrul Clinicii Roa Medical, clinica de pediatrie si ORL, unde ofer consultatii in lactatie, tot acolo sunt si alaturi de dr. Axinte Sorin care face frenectomii. Un medic profesiont, foarte implicat in ceea ce face si cu rezultate minunate in munca sa.

Citeste si: INTERVIU | Anca Balasoiu, moasa licentiata, coordonator Scoala Mamei

Daca ai putea schimba ceva in sistemul de sanatate, care ar fi acel lucru?

Imi doresc foarte tare ca lumea sa inteleaga ca alaptarea este un drept al copilului, nu doar o alegere a mamei sau a cadrelor medicale. Sistemul se va schimba treptat, cand se vor face mai multe investitii in dezvoltarea profesionala a cadrelor medicale: cursuri de informare si perfectionare, congrese si conferinte despre alaptare. Informarea corecta aduce putere!

Un lucru pe care l-as face daca as avea acces la vreo lege nationala, as interzice reclamele TV in care toate mamele arata perfect, sunt zen, fericite si odihnite, iar copiii sunt toti blonzi, dolofani si zambareti, si linistiti. Realitatea este alta, mamele abia au timp sa faca un dus, si de multe ori nu mai stiu daca azi e luni sau miercuri, iar ele pret de cativa ani nu mai exista pentru ele, ci pentru copil. Fara ca nimeni sa o aprecieze, de cele mai multe ori, pentru ca acesta este rolul ei, nu? Acesta este primul pas spre schimbare, oamenii sa inteleaga sensibilitatea mamelor, perioada dificila, care nu vine cu manual de instructiuni.

La ce resurse apelezi pentru dezvoltarea ta profesionala? De unde iti place sa inveti?

Fomarea mea este ceva la care tin extraordinar de mult. In acest domeniu, al alaptarii, mereu apare ceva nou si imi place sa fiu mereu la curent cu tot ce e “normal” in alte tari. Cele mai multe informatii le primesc in urma congreselor si conferintelor oferite de Gold Lactation.com, Gold learning.com, Elacta.eu, ilca.org, dr Jack Newman, iar in Romania ACLR (Asociatia consultantilor in lactatie din Romania) sustine consultatii IBCLC organizand conferinte si cursuri cu specialisti din afara, foarte bine cotati. La randul meu, dupa atatia ani de traininguri si formare continua, tin cursuri atat mamelor, cat si cadrelor medicale.

Ce impact a avut pandemia asupra activitatii tale? Cum te-ai adaptat?

Pandemia in Romania a inceput din Suceava si mamele au fost foarte afectate de inchiderea orasului, caci nu stiau unde vor naste, maternitatea fiind transformata in spital suport Covid. In aceea perioada am fost fortati sa ne izolam, dar am oferit sprijin in alaptare online, am sustinut multe cursuri de alaptare online, si live-uri pe grupurile locale de alaptare si babywearing. Am supravietuit, implicata fiind in munca mea, si m-am adaptat desigur la comunicarea online.

Citeste si: INTERVIU | Diana Razboi, asistent medical principal: Medicina te aduce uneori fata in fata cu acea muchie subtire dintre viata si moarte

Este nevoie sa ramai in permanenta conectata cu mamele cu care colaborezi. Cum iti gestionezi timpul liber?

Exista nevoie de urmarirea procesului de alaptare in urma consultatiilor. Oricat de mult mi-as dori, solutii salvatoare aparute peste noapte nu exista, si in alaptare este nevoie de timp si rabdare. Cat despre timp liber prea mult, uneori nici nu stiu cum arata. Mi-am stabilit limitele clare intre profesie si familie. Reusesc, de cele mai multe ori, sa le imbin suficient de bine incat sa fie toata lumea multumita.

Sunt mama unui baietel de aproape 7 ani, care ma provoaca zilnic in lumea copilariei. Depun mult efort pentru echilibru in familie si de cele mai multe ori cred ca imi iese. 

Ce ti-ai dori sa realizezi pe plan professional in urmatorii 5 ani? Ce visuri ai?

Ma simt ca la un interviu pentru un job. :)) Sunt o fire realista, nu visez prea mult, dar mi-ar placea sa avem o clinica de alaptare si o banca de lapte matern, aici pe plan local.  Cine stie, poate prin implicarea mea activa acest vis va deveni realitate. Pana atunci vreau ma bucur de timpul cu mamele si bebelusi din oras, sa revenim la intalnirile de socializare si sprijin pentru alaptare si sa crestem macar un pic rata alaptarii in Romania.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai invatat despre bebelusi, mame si alaptare in cariera ta?

Zilnic invat ceva de la familiile cu care ma intalnesc. Am invatat sa nu judec, am invatat sa ascult, sa simt, sa ma bucur, sa ofer. Ma bucur din plin de ceea ce fac si sper ca ajutorul meu sa fie o binecuvantare pentru cat mai multe familii.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment