Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.
Pe Irina, cel mai bine o descrie cuvantul “activista”. Bineinteles, e si mama, iubita, dansatoare, biciclista, moasa, dar latura civica este cea mai pregnanta in ultima perioada. Isi concentreaza acum energia si resursele pentru reinnoirea de politici publice pe sanatate si pentru implementarea si evaluarea acestora. Si e hotarata sa nu abandoneze oricat de incet ar avansa in anumite perioade.
Faptul ca exista un grad de constientizare si de implicare tot mai mare in domeniul sanatatii materno-infantile nu face decat sa imi dea speranta ca toata aceasta munca are un impact si poate produce o schimbare majora pentru cat mai multe femei care nasc in Romania.
Am fost curiosi sa povestim cu Irina despre activitatea, pregatirea profesionala si munca unei moase. Munca de culise, care, de cele mai multe ori ramane in spatele cortinei.
E important sa precizam ca in momentul actual, Romania trece printr-o situatie nefericita in ceea ce priveste numarul de moase. Conform Ministerului Sanatatii, „in Romania exista in acest moment 1000 de moase licentiate, dar care nu pot fi integrate in sistemul de ingrijiri din cauza legislatiei lacunare. Desi in tarile Uniunii Europene asistenta oferita de moasa este o practica fireasca, in Romania inca nu exista norme de practica, ghiduri si protocoale profesionale care sa reglementeze clar aceasta profesie, prin armonizarea cu legislația europeana.”
Pentru ca profesia nu a primit incurajari, nu s-a dezvoltat, deci nu a devenit una productiva, in momentul de fata, in Romania sunt doar 3 facultutati de moase din cadrul Universitatilor de Medicina Carola Davila Bucuresti, Galati si Craiova.
Inseamna ca am absolvit Facultatea de Moase, in cazul meu, cea din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila”. In atributiile unei moase intra ingrijirea femeii pe toata perioada de fertilitate. Exista o asociere mai des intalnita cu momentul sarcinii, nasterii si perioadei de lauzie, insa moasa este competenta sa ingrijeasca femeia sanatoasa de la prima menstruatie pana la menopauza.
Momentan, transpunerea unei directive europene privind meseria noastra este deficitara si restrictiva privind autonomia moasei. Un alt obstacol in exercitarea meseriei mele este si faptul ca serviciile noastre nu sunt decontate de casele de asigurari de sanatate. Dar lucram intens la aceste aspecte si speram sa se rezolve cat de curand.
Face aproape tot. Ii monitorizeaza sarcina, colaboreaza cu colegii obstetricieni pentru sarcinile cu diverse complicatii, sustine cursuri de educatie prenatala si puericultura, asista nasterea, apoi se dedica ingrijirii si supravegherii diadei mama-copil pana cand bebelusul implineste varsta de 28 de zile. Moasa ofera si consiliere in perioada perinatala, deoarece femeia este in perioada cea mai vulnerabila din viata ei din punct de vedere emotional.
Uneori cu multe proiecte de advocacy si prezenta in mass-media, alteori respect o oarecare rutina a consultatiilor la cabinet, insa de cele mai multe ori petrec mult timp asistand nasteri.
Feedback-ul de la cei cu care lucrez, fie ca e vorba de mame, bunici sau reprezentanti ai societatii civile.
Faptul ca exista un grad de constientizare si de implicare tot mai mare in domeniul sanatatii materno-infantile nu face decat sa imi dea speranta ca toata aceasta munca are un impact si poate produce o schimbare majora pentru cat mai multe femei care nasc in Romania.
Implicarea vine cel mai mult din partea mass media, a parintilor, a unor asociatii, a unor persoane publice. In felul acesta vocea noastra se face tot mai auzita si in randul decidentilor polictici.
Nasterile mele personale. Tot ce a insemnat experienta proprie cu sarcinile si nasterile fetelor mele dar si perioada imediat post-partum m-au motivat sa fac o schimbare pentru urmatoarele femei care vor trece prin etapele acestea.
In tara noastra, cele mai mari provocari sunt legate de lipsa unei legislatii coerente, in conformitate cu recomandarile internationale, care sa transpuna si respecte autonomia moasei conform competentelor dobandite.
As puncta ca provocare tensiunile neproductive intre cadrele medicale cu diferite specialitati, de la medici obstetricieni la neonatologi si moase. Personalul medical ar trebui sa functioneze ca o echipa, sa ne susutinem unii pe altii si toti sa aplicam medicina bazata pe dovezi. Si bineinteles pacientii nostri sa fie multumiti de serviciile oferite.
Femeile si nou-nascutii au de castigat in urma acestei colaborari si acesta este unicul scop al actului medical de calitate, sa ingrijim pacientii eficient, sa scadem cifrele de risc pentru mama si copii, cifre care sunt alarmante in tara noastra.
Avem deja mai multe platforme dedicate celor interesati de domeniul perinatal: Naste Cum Simti, Tribul, Clinica de Alaptare. Sunt deja peste 35.000 de membri in aceste comunitati si ne bucuram ca eforturile noastre si dorinta de a sustine noii parinti sunt rasplatite.
Oamenii se uita cu incredere catre noi si sper sa le fim alaturi exact cum au nevoie.
Comunitatiile acestea nu sunt create de mine, ci de echipa noastra, adica de oameni compententi care abordeaza perinatalul interdisciplinar, oameni pentru care ingrijirea materno-infantila este o pasiune.
Prin abonamente la diverse publicatii internationale si locale, participari la conferinte, schimb de experiente cu alti colegi.
Telemedicina este un mod prin care o moasa ar putea ingriji mult mai multe paciente pe zi, s-ar putea consulta cu un medic specialist atunci cand e cazul fara sa mai trimita femeia la spital. Asa, moasa ar fi cu adevarat parte din ingrijirea de baza materno-infantila mai ales in zonele rurale care nu cred ca vor fi deservite in mod corespunzator de personal si unitati dedicate nici in urmatorii 20 de ani.
Sa fie pregatit pentru o munca grea si foarte frumoasa. Sa stie ca o sa fie acolo la nasterea unui nou om, dar si la nasterea unor parinti, si ca asta inseamna o responsabilitate mare.
Sa nu uite ca o sa invete toata viata lui profesionala si ca o sa fie acolo ca sa respecte drepturile celor pe care ii ingrijeste.
Sa stie ca chiar daca nimeni nu te crede si pare ca nimeni nu intelege, e important sa crezi tu in medicina bazata pe dovezi si sa aplici asta la fiecare caz de care ai grija. Si ceilalti te vor urma.
Imi place foarte tare sa merg cu bicicleta, in special in afara orasului, desi asa ma deplasez si prin oras. As putea sa citesc ore in sir. Imi place la nebunie sa dansez. Merg la yoga pentru ca ma ajuta mult sa stau aici, in prezent, sa respir si sa simt ce e in mine si in jurul meu.
Mai am o zona de confort in conectarea cu natura, cu cat mai salbatica cu atat mai bine.
Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.
Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.