Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.
Desi este una dintre cele mai vechi meserii din lume, meseria de moasa, in Romania, pare sa aiba alte interpretari. Din cauza legislatiei trunchiate, dar si din lipsa de posturi, aceasta profesie pare ca se sterge usor din sistemul de sanatate romanesc.
Pentru Ilenuta Aglitoiu, sa fie moasa inseamna mai mult decat o profesie. Este o pasiune pe care a descoperit-o la putin timp dupa nasterea fiului ei, dupa ce a reflectat la tot ceeea ce a insemnat acest proces, sarcina, nastere, ingrijirea bebelusului si dupa ce a ajuns la concluzia ca, desi tot timpul a avut alaturi de ea un obstetrician minunat ca om si profesionist, moasa din sala de nasteri a fost femeia inteleapta care a insotit-o trup, suflet si pricepere intr-unul din momentele importante din viata ei.
Sunt institutii, si foarte multe din pacate, in care moasele sunt reduse la statutul de asistente medicale, nu mosesc, doar « asista » medicul, fie private, fie de stat.
Moasa Ilenuta Aglitoiu sau « moasa Lili », asa cum sunt cunoscuta in spital si comunitate, angajata a Spitalului Municipal Medgidia de 25 ani, pentru ceilalti inseamna profesionista specializata in fiziologia sarcinii, nasterii, lauziei si a ingrijirii nou-nascutului la termen sanatos. Persoana pe care o gasesc cu precadere in sala de nasteri, unde ma ocup de ingrijirea si asistarea mamei in timpul travaliului, de monitorizarea starii bebelusului in utero prin mijloace clinice si tehnice specifice (ex. cardiotocografia).
Sunt cea care moseste nasterea normala, necomplicata. La nevoie, in cazuri foarte riguros selectate efectuez sectionarea perineului si, in cazuri de urgenta, practic nasterea in prezentarie pelviana. Sunt cea care recunoaste la mama sau la copil, inca din stadiul de suspiciune, semnele care anunta o patologie si care necesita interventia unui medic si, dupa caz, sunt cea care il asista pe acesta.
Tot eu sunt cea care ia masurile de urgenta care se impun in absenta medicului, in limitele competentelor mele. Examinez sumar si ingrijesc nou-nascutul in primele sale minute de viata, asigurandu-i conditii optime pentru tranzitia de la viata intra-uterina la cea extra-uterina. Pastrez intact cordonul ombilical intre 3-5 minute, pentru a face profilaxia anemiei copilului pana la 1 an, ii asigur confort termic, fizic si emotional punandu-l pe abdomenul mamei imediat dupa expulzie.
Mai departe, sunt cea care initiaza alaptarea precoce in prima ora de viata, incurajand alimentatia naturala a nou-nascutului. La nevoie, sunt cea care ia toate initiativele care se impun in practicarea, dupa caz, a resuscitarii imediate a mamei/ copilului.
In perioada postnatala a mamei, cea petrecuta in spital, ocazional, pentru ca postul meu este la sala de nasteri, ii monitorizez progresele si ii acord toate sfaturile utile privind cresterea nou-nascutului în cele mai bune conditii.
Printre altele, din atributiile mele fac parte si acordarea ingrijirilor prescrise de medic si elaborarea rapoartelor scrise necesare.
Prin a fi educator perinatal SAMAS am descoperit ocazia de a oferi un program de pregatire a viitorilor parinti prin consilierea lor in materie de igiena si alimentatie, asigurarea pregatirii complete pentru nastere si pentru ingrijirea nou-nascutului la termen sanatos, dar si oportunitatea de a desfasura ca moasa licentiata activitati de educatie în institutii medicale pentru pregatirea moaselor si asistentelor medicale din specialitatea de obstetrica in vederea consilierii acestora pentru a fi competente sa dea mai departe informatii parintilor pe care ii vor consilia.
Tot ca educator perinatal SAMAS am avut si cateva oportunitati de a participa la studii de cercetare, in ceea ce priveste nutritia copilului de la nastere pana la 18 luni, reproducerea sexuala, mortalitatea materna si neo-natala, in colaborare cu IOMC.
Exista mai multe trasee de formare profesionala ca moasa licentiata in Romania: fie esti asistenta care lucreaza deja intr-o sectie de specialitate OG si vrei sa ai o specialitate confirmata formal, nu doar prin ocuparea acelui post, caz in care absolvi o faculate de moase, fie esti absolventa de liceu cu bacalaureat si stii si vrei si simti ca poti fi moasa, caz in care urmezi timp de 4 ani cursurile unei facultati de moase.
Drumul meu a fost unul care a reunit cele doua posibilitati: date fiind circumstantele acelor vremuri, am absolvit Liceul Sanitar Constanta in 1993, cu titulatura de « sora medicala generalista ». 5 ani mai tarziu, Scoala Postliceala Emil Palade din Constanta, devenind « asistenta medicala generalista ». Timp de 9 ani am capatat experienta in activitatea de dispensar (2 luni), specialitatea Medicina interna (1 an) si 8 ani in specialitatile chirurgicale ORL si Oftalmologie, in acelasi timp.
La un moment dat in cariera mea am simtit ca nu este suficient sa studiez individual teoria acestui domeniu, nu am vrut sa ma limitez la stadiul de « urechista », nu era pentru mine aceasta abordare, drept urmare, in vara lui 2008 eram proaspata admisa pe primul loc la Facultatea de Medicina a Universitatii Ovidius Constanta, Specializarea Moase. Mare bucurie, dar si o mai mare responsabilitatea, care m-a motivat sa dau tot ceea ce puteam mai mult si mai bine in urmatorii 4 ani.
Apoi ideea de a transmite mai departe gravidelor ceea ce am invatat a inceput sa incolteasca si s-a materializat prin obtinerea certificarii de Educator Perinatal SAMAS, dupa parcurgerea modulelor si a absolvirii examenului final al Programului SAMAS (SAnatate pentru MAme si Sugari), in octombrie 2014, seria de la Galati.
De atunci am consiliat sute de femei gravide si proaspete mamici, am construit o reputatie in jurul statusului meu profesional ca moasa si educator perinatal, am acumulat experienta si iata ca, in 2018 am ajuns in postura de a fi trainer pentru cadrele medicale care decid sa urmeze acest programul de formare, care le va aduce si mai aproape de nevoile comuniatii.
In rastimp, nu m-am oprit din a-mi urma visul, acela de a fi pregatita pentru o cariera independenta de moasa si intre 2015-2016 am urmat cursurile Programului de master « Ingrijiri specifice acordate lauzei si nou-nasutului la domiciliu » al UMF Carol Davila, Facultatea de Moase si Asistenta Medicala, Bucuresti, pe care l-am absolvit a doua. Colegele deja s-au obisnuit sa ma intrebe « si acum, la ce cursuri mai mergi? »
Cum este pozitionata meseria de moasa in spitalele si clinicile din Romania?
Daca vorbim despre meseria de moasa in spitalele din Romania si cum este pozitionata ea, nu voi putea sa va raspund printr-un singur enunt. Pentru ca in Romania moasa nu este moasa. Din cauza legislatiei trunchiate, care desi in urma programei de studiu parcursa si a competentelor obtinute o situeaza la acelasi nivel cu o moasa care isi desfasoara activitatea profesionala in Uniunea Europeana, din punct de vedere al aplicabilitatii legii, al practicarii profesiei, normele de practica ii limiteaza autonomia, aproape nefacand diferenta intre o moasa licentiata si o asistenta de O-G. Sa va spun ca moasa in Romania este o Cenusareasa? Ca nu are proceduri de buna practica si este mereu in pericol de malpraxis? Ca nu are autonomie oferita de dreptul de parafa ?
La modul particular, exista variatiuni de abordare pe aceasta tema, totul raportat la atitudinea politicii institutiei medicale fata de profesia de moasa, astfel in unele institutii private, unele moase sunt incurajate sa-si practice profesia in conditii de apreciere si respect si sa vina in intampinarea nevoii femeii de a primi ingrijiri oferite de moasa, incepand cu urmarirea sarcinii, nasterea, lauzia si ingrijirea nou-nascutului.
Stiu ca se poate si astfel, pentru ca si eu am facut parte dintr-un astfel de proiect, este adevarat ca intr-o institutie privata, iar satisfactia a fost peste masura, atat din partea clientelor, a institutiei cat si a moasei, totul functionand pe principiul win-win, toata lumea avand de castigat in urma acestui model de ingrijire oferit de moasa.
Sunt institutii, si foarte multe din pacate, in care moasele sunt reduse la statutul de asistente medicale, nu mosesc, doar « asista » medicul, fie private, fie de stat.
In institutia in care lucrez, din fericire moasa este foarte bine tolerata si apreciata, atat de medicii obstetricieni, cat si de catre beneficiarele ingrijirilor, gravide si mamici, dar in anumite limite, stabilite mai mult sau mai putin obiectiv, pentru ca legea este cum este si lasa loc pentru interpretari.
In alte institutii, nu exista moase angajate pe posturi de moasa, ci asistente medicale de specialitate OG, fie din lipsa de interes a angajoturului pentru acest profesionist specializat, fie din lipsa acestora in anumite zone geografice, stiindu-se ca in acest moment mai exista facultati de moase doar in centrele universitare din Bucuresti, Craiova si Galati, primele doua in curs de desfiintare.
Mai exista o categorie de moase, una extrem de redusa, care poate desfasura activitate « independenta » sub umbrela un medic OG, care ii asigura back-up-ul in caz de transfer al cazului si care poate incheia contract temporar cu o institutie privata tip maternitate, la stricta cerere a clientei, care si-o doreste la nastere.
Ce face o moasa pentru o femeie care urmeaza sa nasca?
Cum spuneam mai sus, moasa este mai mult decat un cadru medical aflat in timpul slujbei. Este o persoana pregatita sa sustina si fizic si emotional gravida atat in timpul sarcinii prin consilierile pe care le ofera pentru pregatirea pentru sarcina, nastere, alaptare si ingrijirea bebelusului, dar si pe partea de recuperare perineala. In travaliu, o incurajeaza tot timpul, o asigura de bunul mers la travaliului si nasterii, ii explica etapele prin care trece pentru o mai buna intelegere, aceptare si colaborare cu scopul de a scadea gradul marcat de anxietate al femeii si de a o ajuta sa-si dea voie sa aiba parte de nasterea pe care si-o doreste, una blanda, netraumatizanta fizic si psihic, pentru ea si pruncul ei, cu efecte rasunatoare pe termen scurt, mediu si lung asupra sanatatii societatii de maine.
Moasa are mai multa disponibilitate si rabdare pentru consiliere si suport decat medicul, moasa fizic si sufleteste este mai aproape de femeie. Ea contribuie la o nastere cat mai naturala, o invata sa controleze disconfortul din travaliu prin tehnici de mobilizare, de control al respiratiei. O ajuta sa isi tina pruncul in brate, sa il aseze la piept. Ajuta mama sa se recupereze si fizic si psihic prin ingrijirile pe care le ofera in perioada imediata expulziei fatului si a anexelor fetale. Ii monitorizeaza semnele vitale si starea generala in primele cateva ore dupa nastere.
Este o mare provocare sa gasesc profesionisti in domeniu, cu care sa colaborez si sa facem ca totul sa ramana in sfera normalitatii profesiei si chiar sa ne indreptam spre excelenta ei.
Cand la sfarsitul procesului nasterii am in fata o mama fericita cu un bebelus sanatos in brate, o mama care imi spune ca la cat de usoara a fost nasterea (numai sufletul meu stie !) isi mai doreste inca unul, poate 2 copii si ca nu si-a imaginat ca totul poate fi atat de magic si ca se va simti atat de puternica si increzatoare si deloc traumatizata fizic, emotional. Asta inseamna succes in profesia de moasa!
Provocari sunt doar daca le accepti. Si eu le accept pe toate, pentru ca asta inseamna sa evoluez, sa fiu mereu pregatita pentru orice sau aproape pregatit.
O mare provocare este sa imi gasesc resurse care sa ma indrume si sa ma mentina pe drumul cel bun : o carte de specialitate buna, un congres interesant, un program de formare, pentru ca in Romania sunt extrem de putine astfel de oportunitati, nu prea contam si atunci imi trebuie resurse sa caut, sa investesc, sa particip, sa-mi insusesc si sa gasesc oportunitatea sa aplic.
O alta provocare este sa resusesc sa raman OM, chiar si atunci cand simt cat de dificil devine, sa dau dovada de respect si rabdare si atunci cand nu le primesc, sa raman empatica pentru cei din jur, care se bizuie pe mine, chiar si atunci cand poate am momente cand imi sunt antipatica si mie.
Este o mare provocare sa gasesc profesionisti in domeniu, cu care sa colaborez si sa facem ca totul sa ramana in sfera normalitatii profesiei si chiar sa ne indreptam spre excelenta ei.
Este o mare provocare sa fiu la randu-mi, mentor pentru alte moase in formare, déjà sunt la o a doua astfel de experienta si sunt mandra de ceea ce iese din mana mea, dar mai dureaza pana la desavarsire, eu insami aflandu-ma intr-o continua formare.
Da, este o mesrie pe cat de frumoasa, nu as schimba-o nicicand cu alta, pe atat de stresanta. Ganditi-va ca in sala de nasteri sunt langa o femeie care se afla intr-un moment de rascruce in viata ei, nasterea este o rascruce de drumuri, moment caracterizat de un important disconfort fizic si emotional, si care se uita in ochiii mei asteptand continuu confirmarea ca totul este in regula, eu avand si responsabilitatea recunoasterii anormalului, inca de la cele mai mici semne care apar.
Practic, am in maini viata femeii, femeie pe care o vad, o aud, o simt si a bebelusului inca nenascut, pe care doar « il aud » si il simt. Nu conteaza ca se naste bebelusul, ci cum se naste, aici este marea mea responsabilitate.
In ceea ce ma priveste am un plan de viitor pentru o practica independenta ca moasa, la care lucrez intens de ani de zile prin tot ceea ce fac pentru dezvoltarea mea profesionala, in asa fel incat atunci cand o reglementare corecta a acestei profesii va permite si recunoasterea moasei ca furnizor de servicii medicale in medicina primara si va face posibila acordarea de servicii medicale printr-un Cabinet de Practica Independenta de Moasa in comunitate, acolo unde cu adevarat este nevoie de ea.
Este trist ca la 5 ani de la aparitia normelor metodologice de practica independenta pentru moasa nu exista in Romania niciun astfel de cabinet, iar moasa din rural si oraselele mici lipseste cu desavarsire, ea fiind gasita cu greu chiar si in unele spitale mari si foarte mari, desi din partea societatii civile exista o mare presiune pentru a se asigura aceasta nevoie: moase pentru monitorizarea si supravegherea fiziologiei sarcii, nasterii si lauziei, dar si a ingrijirii nou-nascutului la termen sanatos.
O rectificare a reglementarii profesiei ar permite si activitatile moasei prevazute de lege, care in ziua de azi nu pot fi aplicate: asigurarea unei bune informari si consilierea in materie de planificare familiala; diagnosticarea sarcinii, apoi supravegherea sarcinii normale, efectuarea examinarilor necesare pentru supravegherea evolutiei sarcinii normale; prescrierea sau consilierea privind examinarile necesare celei mai timpurii diagnosticari posibile a sarcinilor cu riscuri.
Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.
Curatoare de informații. Organizatoare. Nature lover and part-time dancer. Nu deține obsesii și posesii.