INTERVIU | Florentina Dascaliuc, asistent medical: Ma simt binecuvantata ca pot arata dragoste si empatie intr-o lume in care acestea aproape au disparut

INTERVIU | Florentina Dascaliuc, asistent medical: Ma simt binecuvantata ca pot arata dragoste si empatie intr-o lume in care acestea aproape au disparut

Florentina continua sa creada in puterea pe care o are iubirea in ajutorul si vindecarea oamenilor, alegand meseria de asistent medical ca urmare a imbolnavirii tatalui sau, de la care a invatat cum sa ramana un om pozitiv si puternic. Tot pentru el a ales o buna perioada de timp sa ingrijeasca varstnici si a invatat ca este important sa respecti, sa iubesti, sa comunici, zi de zi subliniind ca zi de zi devii mai puternic si mai linistit cand oferi dragoste in jurul tau.

Este de parere ca alaturi de compasiune, pacientii au nevoie de mult sprijin si incredere si numeste vointa si daruirea drept calitatile de baza necesare unui asistent medical. Cand vine vorba despre respectul pe care il primesc asistentii medicali prin comparatie cu medicii, considera ca trebuie evaluate diferit pentru ca primii intampina, comunica si ajuta, insa medicul este cel care ofera pacientului uneori o sansa la viata.

Ce anume te-a indreptat catre cariera de asistent medical? Ai avut vreun mentor/exemplu pe care l-ai urmat?

Am urmat acesta meserie motivata de suferinta unei persoane dragi care acum este ingerul meu pazitor. A fost o optiune interesantă cu un traseu lung si destul de anevoios. Stiam in adancul sufletului meu ca voi ingriji si alti oameni chiar daca am fost motivata sa incep aceasta meserie pentru tatal meu. Am reusit din tot ceea ce am invatat sa fiu mai toleranta, sa am mai multa rabdare fata de cei suferinzi.

Care sunt cele mai mari satisfactii ale meseriei tale? Care sunt cele mai mari bucurii?

Cea mai mare satisfactie a mea este ca am oportunitatea sa inteleg omul care este in suferinta, deoarece ma simt binecuvantata ca pot arata dragoste si empatie intr-o lume in care acestea aproape au disparut.

Citeste si: INTERVIU | Mihalache Marinela Andreea, asistent medical generalist pe secția de pneumologie

Ce calitati nu trebuie sa lipseasca unui asistent medical?

Cea mai mare calitate a unui asistent medical este necesitatea de a avea o perspectiva pozitiva, urmata  de compasiune, sprijin si increderea de care pacientul are nevoie.

Cu siguranta te-ai intalnit si cu cazuri medicale impresionante. Povesteste-ne unul dintre acestea care ti-a ramas in memorie.

Intr-adevar, am intalnit multe cazuri pe care as putea sa le povestesc, dar unul din ele este mai special, este vorba despre tatal meu care a trait 17 ani cu boala Parkinson. Am invatat de la el in acesti ani cum sa fii un om pozitiv, puternic ca sa infrunti o boala progresiva ce iti afecteaza anumite regiuni ale creierului.

Cum a fost experienta ta cu sistemele medicale straine? Ce ti-a placut si ce te-a determinat sa revii in Romania?

A fost o experienta placuta sa lucrez intr-un sistem medical strain cu oameni de alta nationalitate.  Placut impresionata de ajutorul acordat de oamenii din echipa in care lucram. A fost un sacrificiu pentru ca ma aflam departe de familie mea, dar din punct de vedere material si profesional eram foarte bine. Aveam un program flexibil, acces la masina firmei si o echipa unita. M-am intors in Romania pentru familia mea.

Citeste si: INTERVIU | Nițescu Maria Manuela, asistent medical generalist, secția Medicina Muncii

Te-ai implicat o buna perioada de timp in ingrijirea varstnicillor. Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai invatat in urma acestei experiente?

Varstnicii devin ca niste copii care au nevoie de dragoste si rabdare pentru a le oferi linistea si bunastarea in fiecare zi. Cele mai importante lucruri pe care le-am invatat din aceasta experienta este sa respecti, sa iubesti, sa comunici, cu fiecare zi te simti mai puternic si linistit sufleteste ajutand si oferind dragoste in jurul tau.

Se spune ca la medici este vorba de vocatie. Este valabil si pentru asistenti medicali?

Eu personal am ales aceasta meserie din necesitate, pentru a invata si a fi competenta intr-o situatie dificila in care era tatal meu. Pe langa aceasta necessitate, am invatat in timp ce inseamna aceasta meserie. Pentru a fi asistent medical de succes este nevoie de vointa si daruire.

Cum trebuie sa decurga, din punctul tau de vedere, colaborarea cu medicul/medicii din echipa? Pe ce criterii ar trebui sa se bazeze aceasta colaborare?

O relatie buna de lucru intre medici si asistenti este esentiala pentru a creea un mediu favorabil, eficient si sigur. Aceasta relatie este bazata pe munca in echipa, comunicare, respect si sinceritate.

Citeste si: INTERVIU | Izabela Natalia Stoe, studentă la facultatea de asistenți medicali, specializarea asistent medical generalist

Consideri ca respectul pe care il primeste un medic din partea pacientului sau a altor colegi este mai mare decat cel pe care il primeste asistentul medical?

In primul rand, sa nu uitam de beneficiul oferit pacientului. Noi asistentii intampinam pacientii, comunicam, ajutam, dar cel mai important este medicul care ii ofera sansa la viata in unele cazuri. Din punctul meu de vedere respectul este diferit.

Care au fost principalele provocari pe care le-a adus pandemia? Cum ai reusit sa le depasesti?

Principala provocare in pandemie a fost haosul din sistemul sanitar romanesc. Eu am avut norocul de a locui in acea perioada la inceputul pandemiei in Germania, ma gandeam cu teama la familia mea si la oamenii dragi mie. Am depasit mai usor deoarece Germania este o tara dotata din punct de vedere sanitar si economic.

Pentru un asistent medical decurge mai usor activitatea in sistemul medical privat sau cel public? Ce lucruri ar putea fi schimbate/imbunatatite in acest sens?

Prefer activitatea in sistemul medical privat, sunt salarii atragatoare, aparate performante, conditii superioare si amabilitatea in colegialitate. Diferenta unui spital public nu este tocmai una placuta, sunt spitale vechi si sunt inca mentinute in functiune, cu multe lipsuri din punct de vedere medical. Diferenta dintre cele doua sisteme sunt majore si ele afecteaza atat experienta pacientului, cat si calitatea actului medical.

Citeste si: INTERVIU | Iuliana Tatiana Manea, asistent medical generalist

Este mai dificil, din punctul tau de vedere, sa fii asistent medical ca femeie? (prin comparatie cu un barbat). Explica, te rog.

In momentul cand te dedici acestei meserii nu conteaza diferenta dintre o asistenta medicala femeie fata de barbat. In Romania mai mult femeile sunt integrate in sistemul de asistenta medicala, in acest context barbatii se simt stigmatizati sau gandesc ca e o alegere ciudata sau nepotrivita pentru cariera lor.

Ce lucruri ti-ai dori sa realizezi in urmatorii 5 ani pe plan profesional? Ce visuri ai?

Acest aspect ma duce cu gandul si ma vad dedicata in formarea mea ca asistent medical insistand asupra lucrului facut bine, a dorintei permanente de a invata si de a deveni mai buna, mai eficienta cu fiecare zi  in aceasta meserie.

Care este cel mai important lucru pe care doresti sa il transmiti unui asistent medical aflat la inceput de drum?

Sa fie responsabil, respectuos, cu dorinta de a ajuta si a fi bine organizat in functie de fiecare nevoie a pacientului.

Ești asistent medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment