Aplicație pentru burnout: Angajații din sistemul de sănătate pot afla cât sunt de epuizați

Aplicație pentru burnout: Angajații din sistemul de sănătate pot afla cât sunt de epuizați

Burnout-ul este resimțit, în special în pandemie, de fiecare medic, asistent medical și angajat din sistemul sanitar. Însă aceștia vor putea cunoaște, acum, și nivelul oboselii pe care o resimt, folosind o aplicație dezvoltată special pentru ei. 

Aceștia pot afla aceste informații datorită proiectului Evaluarea Riscului de Epuizare Profesională (Burnout Assessment Tool), care este un sistem de evaluare longitudinală a riscului în rândul angajaților din sistemul sanitar din România. 

22,40% este procentul lucrătorilor din sănătate aflați în risc mare de epuizare profesională, arată datele Federației Solidaritatea Sanitară. Adică aproape un sfert dintre angajați. 

Obiectivele aplicației – pusă la dispoziție de Solidaritatea Sanitară –  sunt oferirea, fiecărui profesionist din sistem, a unei posibilități de a-și evalua propria situație și prezentarea unei evaluări de ansamblu a situației angajaților din domeniu. 

Citește și 10 moduri în care să faci față situațiilor de stres

Cum funcționează testul

Fiecare angajat completează un chestionar și primește, pe loc, scorul obținut în baza unui instrument de evaluare și o scurtă interpretare a rezultatului obținut. Chestionarul este disponibil aici. În baza unui cont creat pe portal, fiecare persoană care a efectuat testul poate vizualiza poziția în care se situează față de media scorurilor calculate pentru ceilalți colegi. 

Persoanele care doresc pot primi un certificat cu rezultatele obținute pentru a-l putea prezenta angajatorului sau organismului profesional, ori a-l utiliza în alt scop. Pentru a putea beneficia de acest certificat, fiecare lucrător trebuie să se înregistreze în aplicație”, mai explică proiectul. 

La rândul lor, spitalele pot avea acces la această aplicație pentru a-și evalua proprii angajați. Trebuie doar să solicite acest lucru și să organizeze mobilizarea salariaților. Însă informațiile cu privire la fiecare persoană în parte poate fi disponibilă doar în baza unui acord individual expres al acesteia. 

Ca funcție specială, reprezentanții sindicatului Solidaritatea Sanitară subliniază și constituirea unei referințe naționale, în baza căreia să poată fi elaborate valori limită de referință. 

Te-ar putea interesa și Singurătatea în profesia de medic: cum se manifestă și cum o combatem?

Informații tehnice despre sindromul de burnout

Burnout-ul sau sindromul epuizarii profesionale este constituit din patru etape:

  • Epuizarea – se referă la pierderea energiei care duce la oboseală fizică și mentală. Simptome specifice: lipsa de energie înainte de a începe o nouă zi de lucru, epuizare după o zi de muncă, oboseală care se instalează chiar și după efort minim la spital, incapacitatea de relaxare chiar și în afara orelor de serviciu. 
  • Afectarea controlului emoțional – acesta iese la iveală prin reacții intense și prin prezența sentimentului de a fi copleșit de emoțiile celor din jur. Simptome specifice: sentiment de frustrare și supărare la locul de muncă, iritabilitate, reacții exagerate, tristețe fără motiv, incapacitate de control a propriilor emoții
  • Afectarea controlului cognitiv – această etapă are drept indicii probleme de memorie, deficit de atenție și de concentrare, performanță cognitivă slabă. Simptome specifice: dificultatea de a gândi coerent și de a învăța lucruri noi la serviciu, episoade în care angajatul este uituc, distras, indecis.
  • Distanța mentală – distanțare de locul de muncă printr-o puternică reticență sau aversiune față de acesta. Un individ afectat se retrage mental sau chiar fizic și evită contactul cu pacienții sau colegii. Simptome specifice: indiferența, entuziasm scăzut.

Colegiul Medicilor București trage un semnal de alarmă

Cu privire la burnout-ul în rândul sistemului de sănătate din România, Colegiul Medicilor din București a lansat un semnal de alarmă, subliniind că ne aflăm în valul 4 al pandemiei și spitalele sunt din nou în alertă.  Asta înseamnă că medicii și ceilalți angajați vor fi nevoiți să facă față numărului mare de pacienți. 

Însă acest nou val de infecții vine pe fondul stresului și oboselii acumulate încă de la începutul pandemiei. Asta înseamnă că măsurile ce se impun trebuie implementate rapid, pe termen mediu și lung. 

Colegiul Medicilor din Municipiul București trage un semnal de alarmă și cere măsuri urgente privind riscul epuizării și chiar ajungerii în burnout a personalului medical aflat în prima linie a luptei împotriva COVID-19, având în vedere că vorbim mai ales de medici din specialități care au fost încă de la începutul pandemiei pe acest front”, se arată într-o informare a Colegiului Medicilor București. 

Acest lucru poate duce inclusiv la erori la locul de muncă. Președintele Colegiului, Cătălina Poiană, a atras atenția că dacă nu nu avem grijă de medici, nu va avea cine să ne îngrijească. 

Citește și Menținerea sănătății mintale a personalului medical – ce pot face managerii de spitale

Pentru un act medical de calitate, este nevoie ca întreg personalul medical să fie la capacitate maximă, din toate punctele de vedere. Vedem, însă, că eforturile enorme care li se cer medicilor de peste 18 luni se prefigurează a fi necesare și în următoarea perioadă, fără să se întrevadă un moment final”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

În aceste condiții, a mai precizat Poiană, este important să fie luate măsuri pentru a asigura o resursă umană suficientă în unitățile medicale și pentru a asigura tot suportul necesar personalului din spitale. 

O meta-analiză la care au participat peste 30.000 de profesioniști din sănătate arată că cel puțin 1 din 5 angajați au manifestat simptome de depresie și anxietate, mai menționează informarea Colegiului. De asemenea, cel puțin 4 din 10 profesioniști au probleme de somn sau insomnie. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment