Criza personală la locul de muncă: cum abordezi această situație

Criza personală la locul de muncă: cum abordezi această situație

Plânsul la locul de muncă este considerat un tabu, din cauza fricii că dacă dai frâu liber emoțiilor ceilalți te vor vedea ca pe o persoană lipsită de profesionalism, iar dacă o criză personală reprezintă cauza reacțiilor tale, nu vrei să te simți judecat de șeful sau colegii tăi pentru că nu reușești să menții echilibrul personal – profesional.

Este foarte greu să te prefaci că totul este în regulă atunci când încerci de fapt să-ți controlezi lacrimile, pentru că orice om se simte copleșit din când în când sau atins de burnout. Cu atât mai mult în ultimele luni, când pandemia de COVID-19 a făcut pe foarte multă lume să se refugieze în online și să se întrebe ce se va mai întâmpla de acum înainte și dacă situația va mai reveni vreodată la normal. 

Suprimarea emoțiilor nu funcționează

Poți plânge de furie, frustrare, supărare, dar chiar și de fericire, însă cu siguranță nu-ți poți controla lacrimile atunci când în fiecare zi la știri vezi numai că numărul cazurilor de infectări a crescut, că din ce în ce mai multe cadre medicale și copii sunt depistați pozitiv cu COVid-19, acestea fiind doar lucrurile cele mai vizibile, nemaipunând la socoteală faptul că șeful de secție îți face zile fripte sau că nu ți s-a mai mărit salariul de cine știe când. Cu toate acestea, este în regulă să plângi, nu este nimic rușinos, iar contrar așteptărilor, oamenii din jurul tău chiar te vor înțelege. 

Citește și Covid-19: Consiliere psihologică online pentru cadrele medicale. Cum poți accesa aceste servicii?

Ce să faci când cineva plânge la locul de muncă

Indiferent că ești sau nu prieten cu cineva, atunci când surprinzi persoana respectivă plângând, din orice motiv, situația devine un pic jenantă pentru amândoi, dar în loc să o ignori, mai bine îți rupi câteva minute și stai un pic de vorbă cu ea, întrebând, pentru început, dacă totul este în regulă. Poți afla astfel că șeful pune prea multă presiune pe ea, ceea ce face ca în ciuda abilităților sale profesionale încredere ei să fie foarte scăzută sau poți descoperi că și-a ratat complet vocația și a ajuns să lucreze într-un spital, clinică sau cabinet doar de nevoie și multe alte situații de acest gen. 

Pentru că șansele ca tu să fii la curent cu situația socio-economică a persoanei respective este foarte mică, sugerează-i să discute despre ceea ce simte, dacă nu cu un specialist sau cu tine, măcar cu un prieten sau chiar direct cu șeful. Nu ai de unde să ști dacă sfatul tău va fi bine primit sau dacă îl va aplica, dar starea de spirit a persoanei respective se va îmbunătăți cu siguranță, pentru simplu fapt că cineva a băgat-o în seamă și nu a judecat-o. 

Lacrimile sunt ceva natural – nu le pune frâu

Plânsul este o modalitate absolut normală pentru ca cineva să-și exprime sentimentele și suprimarea lacrimilor are un impact negativ asupra stării mentale a cuiva. Uneori, când o persoană plânge, restul nu-i înțeleg motivele, dar emoțiile sunt precum energii care trec prin corpul uman și dacă le permiți să fie în mișcare, ele vor fi curând doar o amintire. 

Dacă observi că un coleg suferă, fii alături de el atât fizic, oferindu-i la propriu un umăr pe care să plângă, cât și psihic, dând dovadă de empatie și ascultându-l dacă vrea să vorbească, fără a-l forța însă. Întrebări precum: „Ce pot face ca să-ți fie mai bine?” fac minuni, cel puțin la fel cum o face oferirea de spațiu, dacă persoana respectivă nu vrea să se simtă invadată.

Empatie și ascultare activă

Foarte multă lume pune accentul pe cât de important este să te pui în pielea cuiva și nu numai să auzi ce zice cât și să asculți, intervenind din când în când cu câte o aprobare din cap, o interjecție ca reacție la ceea ce auzi sau un sfat bun, dacă ți se cere.

În acest sens, specialiștii în HR sunt de părere că cel mai bun lucru pe care-l poți face când observi un coleg în dificultate este să-i oferi un spațiu în care să se simtă în siguranță și să poată plânge liniștit, așa că fă-te comod, evită să vorbești în plus, dar arată-te disponibil să-l ajugi cu orice. Întreabă-l ce l-ar ajuta să revină la muncă când se va mai liniști sau dacă preferă să meargă acasă și vrea să-i contactezi tu un prieten mai apropiat sau un membru al familiei. Ascultă-l și sprijină-l în luarea deciziilor, demonstrând integritate și înțelegere, pentru că, de cele mai multe ori, are nevoie doar de o ureche care să-l asculte, nu de o gură care să vorbească.

Citește și 5 trucuri pentru a păstra echilibrul între viața personală și cea profesională

Fii discret

Pentru binele echipei din care faceți parte, este foarte important să păstrezi doar între voi informațiile aflate, deci să nu transformi conversația voastră într-o bârfă. În plus, arată-te înțelegător, chiar dacă, poate, în anumite situații, tu n-ai fi reacționat precum a făcut-o el. De asemenea, nu te duce să-i spui șefului că ești îngrijorat, deoarece acest lucru va face rău atât reputației tale cât și moralului colegului deprimat. Poți face o glumă încercând să înveselești pe cineva și te poți arăta disponibil să ajuți un coleg aflat la ananghie, dar oferă-i mereu intimitatea de care are nevoie.

Oferă libertate

După cum am mai spus, a oferi cuiva spațiul de care are nevoie pentru a putea plânge în singurătate, este uneori tot ceea ce poți face. Poate că tu ai vrea să fii înconjurat de prieteni, dar el vrea exact opusul, așa că nu judeca, deoarece fiecare om este diferit, iar a plânge este o manifestare cât se poate de normală, dacă cineva se simte depășit de situație. În cel mai bun caz, poți lua persoana respectivă deoparte și iniția tu o conversație, dacă observi că cineva este pe punctul de a claca, dar nu insista. 

În funcție de situație și de dotările instituției, cineva poate apela la psihologul de serviciu sau poate doar să-și ia o pauză mai mare, în care să se spele pe față cu apă rece, să iasă la o mică plimbare în aer liber sau să mediteze un pic, concentrându-se pe repirație și lăsând gândurile negre să dispară. Dacă are nevoie să meargă acasă, oferă-te să-l însoțești pe colegul respectiv, ca să te asiguri că nu se întâmplă nimic rău pe drum, iar dacă alege să rămână în continuare la muncă, verifică din când în când ce mai face, deoarece uneori, în disperare de cauză, unele persoane se îngroapă în muncă, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că au depășit situația ci doar că încearcă să trateze simptomele. 

Puterea râsului

Mulți oameni se concentrează pe lucrurile pozitive și există o multitudine de lucruri pe care le poți face pentru a ridica moralul cuiva, de exemplu a-i face o cană de ceai, de cafea, a-i oferi un cadou fără vreo ocazie anume sau a-i spune o glumă, pentru a-i fura măcar un zâmbet. 

Gândește-te întotdeauna la ce-i place unei persoane și eventual lasă-i o floare pe tastatură sau bagă-i o bomboană în buzunarul halatului, atunci când nu este atent și lasă-i câte un bilețel cu citate motivațioanle în fiecare seară când ieși din tură, ca a doua zi să știe că cineva s-a gândit la ea. Cu siguranță va fi impresionată și se va gândi mult timp cine a avut timp, chef și bani să-i facă o astfel de surpriză, apoi va simți astfel că nu mai este singură pe lume. De asemenea, pentru unii dintre colegii tăi, va funcționa mai bine un cuvânt de încurajare, o îmbrățișare sau o strângere de mână, care le va arăta că nu sunt complet ignorați la locul de muncă. 

Citește și Burnout-ul sau sindromul epuizării profesionale în domeniul medical. Cauze și cum poate fi tratat

Înveselește-ți colegii în fiecare zi, pentru că nu știi niciodată când va fi rândul tău să plângi și nu știi niciodată cine afișează la muncă o mască, pentru că de fapt acasă are probleme. 

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment