20 martie este ziua care reamintește tuturor că a fi fericit/ă este un drept și nu un moft. Este un moment care merită a fi celebrat, tocmai pentru că subliniază importanța fericirii atât pe plan personal, cât și profesional. Istoria zilei are în spate o poveste interesantă. Nu demult, prin anii ‘60, un grup de activiști și-a dat seama că e nevoie de o nouă abordare în ceea ce privește munca. Din perspectiva lor, munca tradițională, protocolară și foarte rigidă nu făcea altceva decât să îngrădească productivitatea. Mai târziu, lucrarea lui Abraham Maslow din 1977 Motivație și Personalitate aduce în discuție nevoia firească a oamenilor de a fi fericiți și împliniți. De atunci și până acum s-au întreprins numeroase inițiative pentru a transforma fericirea într-un lucru firesc pe care oricine trebuie să-l experimenteze. În anul 2017, două femei de origine olandeză au venit cu ideea de a aloca o săptămână fericirii la locul de muncă. Citește aici articolul despre Săptămâna Internațională a Fericirii la Muncă | 19-25 Septembrie.
Fără fericire, nimic nu are sens, niciun efort nu merită când știi că satisfacția nu vine din interior. Ziua Fericirii vine ca un semnal de alarmă și totodată ca un prilej de conștientizare pentru toți cei care se lasă conduși de problemele zilnice. Totuși, nimeni nu te învață ce gust are fericirea și cum poți ajunge la ea. Părinții își educă adesea copiii să fie cuminți, respectuoși și mai ales umili în fața celorlalți. Despre fericire se discută rar, tocmai pentru că există credința conform căreia poți fi fericit numai dacă muncești din greu sau faci sacrificii. Fericirea nu este doar despre depășirea cu orice preț a limitelor, ci presupune un grad ridicat de acceptare și iubire de sine. Secretul fericirii nu există. La destinația finală ajungi numai dacă ai curaj, ambiție și determinare.
Există, totuși, niște metode pe care le poți aplica pentru a simți fericirea zi de zi.
5 Sfaturi pentru o viață mai fericită
- Găsește un echilibru între viața personală și profesională – O sarcină destul de grea. Dacă lucrezi de ceva timp în domeniul medical probabil ai simțit pe propria piele. Să atingi echilibrul nu este deloc ușor, dar nici imposibil. Între turele de noapte și problemele pacienților găsește timp și pentru familie și prieteni. Distrează-te alături de cei la care ții cel mai mult și nu te lăsa acaparat de factorii de stres și oboseală. Până la urmă, fericirea vine din lucruri mici.
Vezi mai multe despre: Carieră sau viața personală? Sau, cum să le împaci pe amândouă
2. Fă-ți timp pentru tine – Practică meditația ori de câte ori se poate. Este un exercițiu bun pentru a-ți elibera mintea de probleme și a face loc conștientizării. Gândește-te la lucrurile care te macină și rămâi ancorat/ă în realitate. Nu oferi atenție aspectelor care nu fac altceva decât să te distrugă pe interior. După muncă, alocă timp unui hobby. Citește o carte, fă o plimbare prin parc sau pur și simplu vizionează un film.
3. Acceptă-ți imperfecțiunile – Chiar dacă pentru mulți a devenit un scop, perfecțiunea nu există. Nu poți excela pe toate planurile, ceea ce este cât se poate de normal. Imperfecțiunea are farmecul ei, tocmai de aceea e bine să accepți gândul că viața este atât de imprevizibilă încât nu poți atinge imposibilul. Când vei învăța să nu te mai pedepsești pentru nereușite, atunci vei face loc fericirii.
4. Construiește relații de lungă durată – Unul dintre secretele fericirii absolute este crearea legăturilor de durată. Înconjoară-te cu oameni de calitate atât în viața personală, cât și la locul de muncă. Un studiu efectuat pe studenții de la Harvard a indicat faptul că relațiile sociale pe termen lung influențează pozitiv gradul de fericire. Venitul familiei sau notele de la școală nu au reprezentat predictori relevanți, așa cum credeau cercetătorii.
Iată aici un alt articol despre Banii sau viața (profesională)?
5. Adoptă o atitudine pozitivă – Gata cu gândurile pesimiste sau cu Ce ar fi dacă?. Trăiește în prezent și bucură-te de fiecare victorie pe care o acumulezi. E bine să te gândești, totuși, la ce va urma, însă frica de viitor te împiedică să trăiești prezentul. Zâmbește mai mult și încearcă să vezi fiecare lucru care ți se întâmplă ca pe o nouă oportunitate de evoluție. E important să privești totul în ansamblu, nu să te demoralizezi la primul obstacol întâlnit.
Cum să celebrezi Ziua Fericirii la locul de muncă?
Tocmai datorită semnificațiilor pe care le oferă, 20 martie este o zi care nu trebuie trecută neobservată, mai ales la locul de muncă. Este un prilej numai bun pentru a uita de momentele tensionante sau a rezolva conflicte mai vechi, care încă împiedică derularea cu ușurință a activităților.
Vrei să marchezi așa cum se cuvine una dintre cele mai importante zile din an? Iată câteva modalități prin care poți celebra alături de colegii de muncă:
- Planificați o întâlnire după orele de muncă, în cazul în care programul vă permite. Mergeți la un film sau pur și simplu luați masa în oraș. Cu siguranță se va lăsa cu râsete și amintiri frumoase.
- Decorați-vă spațiul de lucru. Lăsați-vă imaginația să lucreze. Dacă spațiul este suficient de mare puteți integra baloane, decorațiuni amuzante și mesaje pentru colegi. Puteți pune și muzică în pauze, dacă vreți să vă bucurați de o atmosferă relaxantă.
- Sărbătoriți cu prăjituri de casă. Stabiliți ce trebuie să aducă fiecare și delectați-vă cu preparate dulci handmade. E un moment numai bun de socializare, dar și de cunoaștere. Vorbiți și altceva în afară de responsabilitățile profesionale. Împărtășiți idei de rețete și secrete de gătit.
- Fă o surpriză colegilor. De ziua Fericirii, doar gesturile marcate de bunătate și empatie sunt acceptate. Înveselește-le ziua colegilor cu băuturile preferate și alocați timp pentru discuții pe teme diverse. Vino cu inițiativă și convinge-i chiar și pe cei mai morocănoși să iasă din rutina plictisitoare de muncă. Cu siguranță vă veți distra împreună.
- Dacă ești în postura de manager, oferă posibilitatea angajaților de a spune ce îi face cu adevărat fericiți din punct de vedere profesional. Cere-le feedback și identificați împreună factorii care cauzează satisfacției și împlinirii profesionale. Puteți integra inclusiv un avizier, în care fiecare să-și expună punctul de vedere. Mai apoi, încearcă să implementezi schimbările de care angajații tăi au atâta nevoie.
Concluzii
Fericirea nu este ușor de atins. Cu cât crești îți dai seama că pentru a ajunge la fericire trebuie să depui eforturi constante și să faci sacrificii. Totuși, fericirea nu este neapărat despre rezultate deosebite sau distincții la locul de muncă. Este despre acceptare de sine, încredere, empatie și înțelegere. Dacă vrei să te simți împlinit/ă pe toate planurile trebuie să trăiești în prezent și să te bucuri de lucrurile simple. Fă-ți timp pentru cei care contează cu adevărat și nu ezita să practici meditația. Mizează pe relațiile de lungă durată și sărbătorește alături de colegi.
Ieși din rutină și bucură-te de o viață fericită, pe toate planurile!
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.