Doar 39% dintre români au încredere în sistemul public de sănătate: Studiul STADA Health Report 2024

Doar 39% dintre români au încredere în sistemul public de sănătate: Studiul STADA Health Report 2024

Mai puțin de jumătate dintre românii participanți la un sondaj au precizat că sunt mulțumiți de modul în care sunt îngrijiți de sistemul public de sănătate, media fiind, însă, mai mică decât cea europeană. Este vorba despre studiul STADA Health Report 2024, care arată că 39% dintre românii chestionați apreciază sistemul de stat. 

Potrivit Stada, acesta este cel mai amplu studiu de piață din Europa, realizat pe un eșantion reprezentativ de 46.000 de oameni din 23 de țări, între care și România (au fost chestionați 2.000 de oameni din fiecare stat inclus în cercetare). 

„Sistemele de Sănătate traversează o criză, cel puțin la nivel de încredere – în ciuda eforturilor depuse de autorități, doctori, farmaciști, asistenți. Gradul de satisfacție fiind în scădere pentru al patrulea an consecutiv, ajungând la o medie de 56% vs. 74% în 2020. În România, gradul de satisfacție este de 39%, plasând țara noastră pe locul 18”, arată inițiatorii. 

Potrivit raportului, printre cauzele care au dus la un nivel ridicat de nemulțumire față de sistemul sanitar din România se numără accesul la consultații medicale, deficitul de personal, neîncrederea în factorii de decizie și lipsa accesului la servicii medicale de prevenție. 

Întrebați care sunt, totuși, motivele de satisfacție, 53% din respondenții din România au precizat că apreciază disponibilitatea cadrelor medicale de a le oferi sfaturi sau îngrijiri de specialitate. 

Iată 10 lucruri pe care pacienții le apreciază cel mai mult la un medic

În egală măsură, raportul include și date privind sănătatea mintală. 

„Oamenii își iau sănătatea în propriile mâini. Focusul pe sănătatea mintală și fizică este în creștere – ceea ce este un semn bun. Mulți oameni se luptă cu sentimentele de singurătate și experimentează condiția de burnout, în special din cauza gradului crescut de stres. Conform studiului, la nivel european se poate vorbi de o epidemie a singurătății, iar procentele pentru vârsta 18-34 ani sunt alarmante, 63% dintre tineri afirmând ca au experimentat sentimentul de singurătate”, mai precizează sursa citată. 

Află mai multe despre Singurătatea în profesia de medic: cum se manifestă și cum o combatem?

În ce privește sursa de informare privind aspecte ce țin de sănătate, medicii de familie și farmaciștii sunt cei în care oamenii au cea mai mare încredere, comparativ cu Google sau alte sursele din mediul online.

„Sistemele de sănătate au nevoie de o revizuire – acesta este verdictul publicului european. La 56%, satisfacția față de sistemele de sănătate a scăzut la un minim istoric, pe care mulți o iau ca pe o invitație de a face mai mult: exerciții fizice regulate, o dietă sănătoasă și activități de sprijinire a bunăstării mintale. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile pe care oamenii le-au adoptat pentru a compensa slăbiciunile din sistem și pentru a se îngriji de ei înșiși”, mai arată raportul.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment