Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.
Trecem printr-o perioadă critică la nivel global şi acest fapt ne afectează viaţa mai mult decât ne dăm seama. Nu avem timp să ne gândim la implicaţiile pe termen lung, avem timp doar să ne facem datoria şi să luptăm cu toate mijloacele pentru a depăşi perioada de criză. Tot sistemul medical este prins în epicentrul acestei pandemii şi presiunea este uriaşă.
Aşteptările sunt imense şi pe lângă salvatori, cei care poartă halate albe sunt consideraţi eroi. Această stare de stres incomensurabil şi responsabilitatea pe care fiecare dintre noi o are îşi pune amprenta pe starea de spirit şi pe somatizarea acesteia generând o stare de epuizare pe care tindem să o ignorăm. Aceasta poate avea urmări grave asupra stării de sănătate.
Citește și Turele solicitante si stresul asociat in randul cadrelor medicale din prima linie
Epuizarea fizică şi psihică sunt cele care îţi dau de înţeles că e timpul să încetineşti ritmul sau chiar să faci o pauză. Nu are rost să tragi de tine pentru că nu mai poţi da acelaşi randament, indiferent cât de mult te-ai strădui. Suntem făcuţi să ne bucurăm de viaţă, nu numai să muncim fără pauze.
Iată care sunt semnele că eşti epuizat şi că este timpul să faci o pauză şi să îţi reîncarci bateriile:
Te afectează cele mai mici lucruri, pe care înainte nici nu le luai în seamă. Vezi totul în culori sumbre şi toate acţiunile şi gândurile tale sunt negative. Te irită toţi şi toate, începând de la pisica ta, partenerul/a de viaţă, lumina soarelui (care ori te orbeşte ori este prea palidă), cafeaua (prea dulce sau prea amară) şi nu există lucru căruia să nu îi găseşti tu un defect.
Din păcate, cei apropiați vor fi “victime” sigure ale descărcărilor tale nervoase. Cel mai probabil că nu au nicio vină şi garantat nu merită acest lucru.
Te gândeşti neputincios la toate relele care se pot întâmpla ţie şi familiei tale, devii ultraprotector, prăpăstios de-a dreptul, lucru care îi determină pe cei din jurul tău să te evite.
Citește și Cum sa mentineti echilibrul dintre viata profesionala si cea personala ca medic?
Nu te mai recunoşti, nu-ţi găseşti locul. Te simţi stors şi nu mai ai chef de nimic. Lucrurile pe care le făceai cu drag până mai ieri, astăzi ţi se par o corvoadă. Te străduieşti din răsputeri să îţi îndeplineşti sarcinile zilnice, fapt care contribuie la exacerbarea stării de apatie.
Este o consecinţă a epuizării psihice, te simți mult mai stresat decât de obicei. Crizele de anxietate devin obişnuinţă. Te îngrijorezi din orice, continuu şi inutil. Ești neliniștit la cele mai mici lucruri.
Sentimentul copleșitor de epuizare nu te ajută deloc, mai degrabă te sperie. Încerci să te calmezi, să-ţi alungi gândurile negative și te rogi cu disperare să adormi. Insomnia devine unul din ingredientele principale din reţeta epuizării. Ești foarte obosit tot timpul, și tot ce vrei să faci este să dormi, dar nu poți.
Simți un fel de detașare. Eşti lipsit de emoţii şi s-ar părea că nu-ţi mai pasă de nimic. Nu te simți bine sau rău; eşti amorţit. Te autoevaluezi şi realizezi că e posibil să fii în pragul depresiei.
Dacă recunoaşteţi semnele epuizării trebuie să luaţi în considerare că este timpul să încetiniţi ritmul, să faceţi o schimbare. Eliminaţi pe cât posibil factorii de stres şi modificaţi-vă gradual stilul de viață – sunt primii paşi. Începeți prin a vă forma noi obiceiuri, mai sănătoase.
Micile modificări în obiceiurile zilnice vă pot ajuta să vă gestionați mai bine timpul de odihnă şi relaxare. Vorbiţi cu un prieten! Este o modalitate minunată de a scăpa de stres. Cel care te ascultă nu trebuie neapărat să îți rezolve problemele, trebuie doar să fie un ascultător bun. Un prieten de încredere sau un membru al familiei te poate asculta fără să te judece.
Nu vă neglijaţi!
Scriu in speranta ca pot face lumea mai buna oferind informatii competente. Sunt convinsa ca informatia de calitate este sinonima cu educatia si poate schimba in bine mentalitati si destine.