Nu este un secret ca garzile sunt de cele mai multe ori epuizante pentru medici. In spitalele de urgenta o garda inseamna un numar foarte mare de pacienti ce trebuie consultati, diagonsticati si tratati. In plus acestia trebuie sa aiba grija si de restul pacientilor deja internati pe sectie, sa faca vizitele obisnuite si sa intervina atunci cand este cazul.
Uneori medicii fac eforturi supraomenesti si cumva reusesc sa tina sub control o intreaga sectie. Majoritatea ar spune ca acesta este scopul unui medic si ar trebui sa-si asume, insa nu cred ca ar trebui sa confundam placerea de a practica medicina cu ritmul alert impus. O garda dureaza , teoretic, 24 de ore plus orele de munca (7) din ziua respectiva. Din pacate programul se poate intinde, depasind chiar si 36 de ore. Aici avem suficiente exemple din zonele defavorizate si cu deficit de personal, cand anumiti specialisti trebuie sa munceasca dublu. Au fost mediatizate si cazuri in care tot stresul acumulat si orele suplimentare s-au soldat cu decesul medicilor.
Un medic nu se duce niciodata acasa imediat cum i s-a terminat programul, nu poate anticipa cazurile din timpul garzii si dificultatea lor, iar acest lucru isi pune amprenta asupra sanatatii.
O consecinta negativa a acestor actiuni este privarea de somn. Stresul si agitatia din timpul zilei, dar si toate gandurile indreptate catre pacienti pot provoca frecvent insomnia, iar pe timpul garzii exista numeroase cazuri in care medicii dorm in 24 de ore mai putin de 5 ore. Poate o sa spuneti ca ati avut si voi de a face cu aceasta problema, insa cam care sunt repercursiunile asupra pacientilor?
A fost facut un studiu publicat de NCBI (click aici) fix pe aceasta tema in care au fost inclusi 88 de medici din King Abdul-Aziz University Hospital (KAUH), Arabia Saudita. Specialitatile care s-au studiat sunt Chirurgie, Ginecologie, Pediatrie, Medicina interna. S-a observant ca lipsa somnului poate avea consecinte precum: scaderea capacitatii de concentrare, accidente de masina datorita oboselii accumulate, o incetinire a activitatilor obisnuite.
Punctual la mai mult de jumatate dintre participantii la studiu s-a observant ca sar peste mese (mic dejun, pranz, cina) si intarzie la apeluri. Aproximativ 10% dintre barbati au raportat ca au avut accidente de masina dupa garda, cand se intorceau acasa (legea nu permite ca femeile sa conduca dupa garda).
Conform studiului medicii tineri sufera de privare acuta de somn, cu influente asupra activitatii post-garda. 25% dintre participanti au relatat ca in timpul garzilor dorm maximum 2 ore in total.
Cele mai grave consecinte ale privarii somnului se vad abia la terminarea acesteia. Capacitatea de concentrare scade substantial, starea de alerta de asemenea si raspunsurile sunt incetinite. Prin urmare si calitatea actului medical poate scadea.
Somnul are o multitudine de efecte benefice asupra organismului, iar deprivarea acestuia va avea repercusiuni atat pe termen scurt cat si pe termen lung.
Consecintele pe termen scurt sunt cele mentionate anterior (diminuarea performantei intelectuale si a starii de alerta, reducerea randamentului memoriei, afectarea calitatii vietii etc). Cele pe termen lung sunt reprezentate de: hipertensiune arteriala, atac de cord, obezitate, atacuri de panica, tulburari de comportament.
Acestea fiind zise, din pacate, medicii sunt supusi unui stil de viata alert, care uneori duce la deteriorarea calitatii vietii. Sunt suficient de multe zone afectate de deficit de personal medical, iar in orasele mai mari se pune foarta multa presiune pe medicii care lucreaza peste program.
Daca doriti sa fiti la curent cu ofertele de cariera si noutatile din domeniul medical, creeaza un cont Gratuit in doar 5 minute aici.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.