INTERVIU | Irina Pană, medic stomatolog

INTERVIU | Irina Pană, medic stomatolog

Irina Pană s-a născut în România și a crescut în București, timp în care a călătorit însă destul de mult, iar viața a purtat-o în cele din urmă pe alte meleaguri. Ea este pasionată de sport încă de mică, dar după terminarea liceului viața a dus-o către Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității Titu Maiorescu, ale cărei cursuri le-a urmat la zi și în urma căreia a căpătat, printre altele, competențe în parodontologie, stomatologie generală, implantologie și stomatologie pentru copii, cu care adoră să lucreze.

Este mulțumită de ceea ce face și crede cu tărie că fiecare pacient care-i trece pragul cabinetului trebuie să beneficieze de toată atenția sa, de aceea îi dedică fiecăruia suficient timp, indiferent de vârsta acestuia, pentru a înlătura frica oamenilor când vine vorba despre o vizită la medicul stomatolog și a le putea câștiga încrederea celor care se lasă pe mâinile sale.

De asemenea, încearcă să educe oamenii care vor să-și salveze dantura cu privirea la profilaxie și importanța controalelor regulate, astfel încât cariile să fie tratate încă din stadiu incipient, pentru ca dintele natural să nu trebuiască îndepărtat și inflamațiile gingivale să nu ajungă în stadiu de paradontoză.

Citește și Dragostea pentru voluntariat a unui tânar medic stomatolog român

Când și de ce ați hotărât să deveniți medic stomatolog?

Am ales să devin medic dentist în urma unui control stomatologic. Doamna doctor, cea care mi-a făcut atunci consultul, m-a îndrumat către Facultatea de Medicină Dentară întrucât aveam multe întrebări despre actul medical.

Care credeți că sunt momentele cheie ale carierei dumneavoastră? Vă rog să ne povestiți puțin despre parcursul dumneavoastră profesional

Consider că momentele cheie ale drumului meu profesional au început cu alegerea viitoarei meserii, care a fost, în cazul meu, opțiunea ideală. În timpul facultății am participat la cursuri și workshopuri în urma cărora mi-am asistat profesorii la operații și consider că acestea au fost principalele momente cheie ale carierei mele, cele prin care mi-am format baza cunoștintelor.

După terminarea facultății, am ales să mă mut în Germania și acolo, ca să-mi pot profesa meseria, a trebuit să absolv mai multe examene de limba germană cât și de specialitate, pentru a obține dreptul de practică.

Ați ales acum ceva vreme drumul străinătății. De ce Germania și nu altă țară?

În cazul meu, motivul pentru care am ales Germania în detrimentul altor țări a fost unul pur personal și anume logodnicul meu, de asemenea medic stomatolog, care era stabilit de multă vreme în această țară, așa că am ales împreună să continuăm să ne dezvoltam pe plan profesional și personal în Germania.

Te-ar mai putea interesa și Cuplurile de medici: ce impact au căsătoriile (tot mai dese) în lumea medicală asupra vieții și carierei lor?

Considerați că, în prezent, ar trebui să se schimbe ceva în stomatologia din România? Dacă da, ce anume?

Consider că în România ar trebui să se schimbe mentalitatea pacientului român în legătură cu sănătatea orală, acesta trebuind informat și îndrumat de către medicul de familie către medicul stomatolog, care, la urma lui, trebuie să educe pacientul, în așa fel încât acesta să înțeleagă rolul controlului periodic.

Cum este să fii medic dentist la început de drum? Din acest punct de vedere, aveți vreun sfat pentru un medic dentist aflat la începutul carierei?

Orice medic stomatolog (și nu numai) aflat la începutul carierei trebuie să fie conștient că, dacă vrea să devină un medic competent și apreciat de către pacienții săi, trebuie să meargă periodic la cursuri de formare profesională, pentru a fii întotdeauna la curent cu noile metode de tratament în această meserie, care se dezvoltă chiar și de la o lună la alta.

Cum gestionați situațiile stresante de la locul de muncă, atât cu pacienții, dar și cu colegii, de ce nu?

Bineînțeles că situațiile mai dificile pot apărea oricând, dar încerc să le gestionez tot timpul în așa fel încât toate părțile implicate să aibă parte de o rezolvare rezonabilă, amiabilă.

Citește și Burnout-ul sau sindromul epuizării profesionale în domeniul medical. Cauze și cum poate fi tratat

Povestiți-ne, vă rog, o provocare pe care ați întâmpinat-o din punct de vedere profesional și cum ați depășit-o

Când am început să lucrez în Germania am avut parte de multe situații nefavorabile atunci când aveam pacienți care foloseau dialectul din Mannheim dar, din fericire, m-au ajutat asistentele de la cabinet traducându-mi prompt atunci când nu înțelegeam și aveam nevoie de ajutor.

Dar despre cele mai frumoase experiențe profesionale pe care le-ați trăit de-a lungul carierei dumneavoastră ce ne puteți spune? De exemplu, există vreun caz care v-a marcat?

Am trăit foarte multe experiențe frumoase de-a lungul carierei mele, însă una din cele mai frumoase de până acum a fost senzația pe care am avut-o după ce mi-am încheiat cursul de implantologie și am început să pot oferi pacienților mei și alte metode de tratament inovative. Această reușită mi-a dat în plus o satisfacție profesională enormă pe lângă cele avute precedent.

Care credeți că sunt atuurile unui stomatolog bun?

Un stomatolog bun trebuie, în primul rând, să poată arăta empatie fata de pacienti și să poată comunica lejer cu aceștia. Bineînțeles, trebuie să existe abilitatea de a lucra minuțios și pentru că se lucrează în cavitatea orală e foarte important ca medicul să fie ambițios și întotdeauna să vrea să se îmbunătățească, ca să ofere modalități inovative pacienților săi. În această meserie, perfecționarea profesională nu se încheie niciodată, ea este continuă.

Te-ar mai putea interesa și Cum să fii cel mai bun medic pe care l-au întâlnit pacienții tăi

Cât despre colegii dumneavoastră ce ne puteți spune? Cum vă înțelegeți cu echipa cu care lucrați?

La noi în cabinet atmosfera este una familială, lejeră și primitoare, deoarece căutam mereu să comunicăm clar unul cu altul, tocmai pentru a evita eventualele conflicte.

Ce așteptări are un medic stomatolog de la asistentul medical cu care lucrează?

În general, o asistenta medicala trebuie să fie prietenoasă cu pacienții, să fie comunicativă cu aceștia dar și cu colegii, iar foarte important este să poată fi multitasking, pentru că într-un cabinet dentar sunt multe sarcini de îndeplinit, de cele mai multe ori într-un timp foarte scurt și totul trebuie efectuat cu precizie, fiindcă la mijloc este nu numai felul în care arată și zâmbește cineva, deci nu doar sănătatea fizică cât și încrederea cuiva în forțele proprii, deci și sănătatea psihică.

Din acest punct de vedere se poate spune că dentistul și echipa sa sunt nu numai personal medical ci și fini psihologi.

Pe ce valori considerați că ar trebui construită relația medic-pacient și care credeți că este cel mai important aspect al acestei relații?

Afirm cu tărie că încrederea este cea mai mare valoare în relatia medic-pacient, dar aceasta este, de obicei, clădită în timp de către ambele părți. De asemenea, comunicarea medic-pacient este primordială pentru o relație eficientă și de lungă durată.

Citește și 5 sfaturi pentru imbunatatirea relatiei medic pacient

Care sunt cele mai comune afecțiuni pe care le întâlniți în cabinetul dumneavoastră și pe care le observați, fără să vreți, pe stradă?

Cel mai des, poate chiar zilnic, apar urgențe dentare datorate neprezentării la timp la controlul periodic și la curățarea profesională.

Ne puteți spune ce presupune de fapt estetica dentară și care sunt cele mai cunoscute proceduri pentru a avea o dantură frumoasă și sănătoasă?

Estetica dentară este o ramură din medicina dentară, care se ocupă cu armonizarea aparenței dinților în conformitate cu aspectul facial al pacientului. Cât despre cele mai cunoscute proceduri ale danturii frumoase, acestea sunt obturațiile estetice, coroanele din porțelan și zirconiu, fațetele dentare și albirea profesională.

În final, povestiți-ne, vă rog, dacă se poate, cum arată o zi obișnuită din viața dumneavoastră

O zi obișnuită din viața mea arată cam în felul următor: în timpul săptămânii, în fiecare zi, de dimineața până seara, se întâmplă foarte multe lucruri în cabinet și în afara acestuia, dar încerc să echilibrez viața profesională cu cea personală, în așa fel încât să rămân sănătoasă fizic și psihic, împreună cu familia și prietenii mei, pentru a mă putea bucura de toate satisfacțiile pe care mi le oferă atât cariera de medic dentist cât și traiul în general.

Ești specialist medical și vrei să schimbi locul de muncă? Creează-ți acum un profil pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment