Femeile în medicină, 70% din forța de muncă. Ce domenii medicale sunt tot mai căutate de femei?

Femeile în medicină, 70% din forța de muncă. Ce domenii medicale sunt tot mai căutate de femei?

În martie, întreaga lume celebrează reușitele, viețile și eforturile femeilor de pretutindeni. Este și luna în care se creează mai mult awareness privind lupta pentru egalitatea de gen, indicator major al unei societăți dezvoltate și armonioase. 

Așadar, un prilej bun să vedem cum arată astăzi rolul femeilor în medicină, care sunt domeniile care au fost cucerite de femei și ce impact pozitiv au contribuțiile lor asupra acestui ecosistem. 

Discuția asupra egalității de gen în medicină nu este simplă. Cu toate că femeile ocupă cele mai multe locuri de muncă în domeniul sănătății, acest lucru nu reflectă o egalitate sau un loc privilegiat al acestora. 

Din contră, există mari diferențe între oportunitățile pentru bărbați vs. oportunitățile pentru femei. 

  • Femeile ocupă cele mai multe poziții executive (mai ales de asistență), iar bărbații ocupă funcții de conducere.
  • 69% dintre organizațiile de sănătate la nivel mondial sunt conduse de bărbați, iar 80% dintre scaunele de consiliu sunt ocupate de aceștia (află mai multe despre efectele inegalității de gen asupra femeilor în medicină).
  • 70% din forța de muncă e reprezentată de femei, dar acestea dețin doar 25% din pozițiile senior.

De asemenea, faptul că există o discrepanță atât de mare nu ajută, din contră. Diversitatea și incluziunea fac o echipă de succes, nu dominația unui gen anume.

Dar astăzi vrem să privim partea plină a paharului și să apreciem eforturile a tot mai multe femei talentate și capabile care fac diferența în domenii care, cândva, erau tradițional dominate de bărbați în educație și justiție, dar mai ales în medicină.  

În acest articol, află care sunt domeniile medicale în care femeile se remarcă și aduc valoare, inspirând următoarele generații de fete și femei să-și urmeze pasiunea. 

Află și cele mai noi date privind inegalitatea de gen și ce face domeniul medical mai competent și prosper. 

Citește și: Cum să-ți faci vocea auzită la locul de muncă ca femeie

Femeile “domină” sectorul medical, dar sunt conduse de bărbați

În întreaga lume, se depun eforturi de conștientizare și corectare a absenței unui număr mare de femei din companii, mai ales la nivel de conducere și putere decizională, în condițiile în care paritatea de gen influențează fundamental felul în care economia și societățile prosperă.

Raportul The World Economic Forum’s Global Gender Gap din 2020 dezvăluia, din nefericire, că ne mai trebuie 99,5 ani pentru a ajunge la egalitatea de gen (conform studiilor asupra 153 de țări). 

Lucrurile stau mai bine în domeniul educației, al politicii și sănătății, față de alte sectoare. În domeniul medical, din cele 153 de țări, 48 dintre ele aproape au atins paritatea și 71 au acoperit cel puțin 97% această lipsă a femeilor din echipele medicale.

Conform unei analize de cercetare realizată de Catalyst în 2020 privind numărul femeilor care lucrează în medicină la nivel internațional, aflăm că multe țări au ajuns la paritatea de gen și chiar au depășit-o în ceea ce privește numărul medicilor de sex feminin (Slovenia, Lituania, Estonia, Letonia). 

Franța, Germania, Marea Britanie și Suedia sunt aproape de a atinge paritatea de gen în privința aceluiași aspect, spre deosebire de Japonia, de exemplu, unde 1 din 5 medici este femeie.

Țările din Uniunea Europeană au atins paritatea de gen și există aproape la fel de mulți medici femei ca și bărbați (49,5%). Însă acest echilibru nu apare în fiecare țară: 

  • Letonia (74,3%) și Estonia (74%) au cele mai multe femei cu profesia de medic, 
  • dar Luxemburg (35,7%) și Cipru (37,8%) au cel mai mic număr.

Interesant de aflat este că aceleași țări fruntașe au și cel mai mare procent de angajați de sex feminin (Letonia cu 88,6% și Estonia cu 87.8%), spre deosebire de Grecia (65,2%) și Italia (64.8%). Iar, la nivel general, UE deține un procent de 75,7% angajați de sex feminin.

Dar, din păcate, deși femeile “domină” industria sănătății, asta nu înseamnă și egalitate de oportunități. 

  • La nivel global, femeile domină aproape în totalitate rolurile de asistent medical și moașă, în special în Statele Unite (86%) și Europa (84%). 
  • În SUA, doar 19% dintre spitale sunt conduse de femei, doar 13% dintre rolurile de CEO și doar 33% dintre pozițiile de leadership aparțin femeilor. 
  • Femeile sunt plătite mai puțin, în medie, decât colegii de sex masculin.

Adesea, aceste statistici reflectă și situația globală.

În România, singurele informații pe care le știm sunt că “structura personalului sanitar este preponderent feminină, ponderea femeilor în rândul medicilor și al medicilor stomatologi fiind de 70,4%, respectiv 65,5%, iar în rândul farmaciștilor de circa 90%.” (Hotnews). 

La nivel global, femeile lucrează în proporție covârșitoare în îngrijirea primară, asistență medicală și ca moașe (raport OMS) . 

  • În Danemarca, femeile reprezintă 90% dintre profesioniștii în asistență medicală și moașe. 
  • Femeile reprezintă ⅓ dintre medicii din SUA, în timp ce în țările scandinave reprezintă 45-56% dintre medici.
  • În Rusia, 70% dintre medici sunt femei – însă foarte puține în specialități prestigioase sau în medicina academică.

Citește și: 5 job-uri din domeniul medical în care femeile au mai mult succes decât bărbații

Domenii medicale care sunt tot mai căutate de femei

Femeile care au ales drumul medicinei sunt mai predispuse să aleagă domenii precum: pediatrie, chirurgie pediatrică, obstetrică și ginecologie, oncologie și dermatologie

De asemenea, procentul femeilor din stomatologie la nivel global se estimează că va crește la 28% în 2030. 

Pe de altă parte, cele mai competitive precum specialitățile chirurgicale dispun doar de ⅓ dintre specialiști femei – de aici și percepția că cele chirurgicale sunt mai degrabă masculine și chiar ostile față de profesionistele medicale. 

Încă se investighează de ce bărbații și femeile urmează diferite specialități, însă majoritatea studiilor acoperă populația SUA sau a Regatului Unit. Totuși, majoritatea concluziilor se aplică și în general, la nivel global.

Iată ce domenii medicale sunt dominate de femei în Statele Unite și Marea Britanie.

Marea Britanie (surse). 

În timp ce bărbații domină cardiologia (peste 80%), gastroenterologia și hepatologia (peste 70%), medicina respiratorie (peste 60):

  • Femeile ocupă aproape la fel de multe poziții precum bărbații în reumatologie, hematologie, geriatrie
  • Mai multe femei se specializează în oncologie, dermatologie, obstetrică-ginecologie, genetică și medicină paliativă.

Statele Unite (surse). 

Femeile cuceresc specialități precum:

  • Pediatrie (peste 60%), obstetrică și ginecologie (aproape 60%), psihiatria copilului și a adolescentului (peste 50%), neonatologie (peste 50%), oncologie (peste 50%), geriatrie (peste 50%), hematologie (peste 50%)

Dar aleg în număr extrem de mic să lucreze în urologie, medicină pulmonară și specialități chirurgicale.

Și în regiunea scandinavă, numărul femeilor din medicină a crescut vertiginos. 

Acest lucru se petrece în special în specialități precum ginecologia, pediatria și psihiatria copilului, însă ocupă puține poziții de leadership sau în chirurgie, ca în majoritatea țărilor din lume. În Finlanda în special, femeile cuceresc domeniile administrative și educaționale, dar și de cercetare (aproape 40%) (sursă).

Citește și: Femeia lider | 5 moduri în care poți accede la acest rol

Cel mai mare procent al femeilor medic se regăsește în următoarele domenii, conform studiului Medscape din 2020 (sursă):

  1. Obstetrică și ginecologie: 58%
  2. Pediatrie: 58%
  3. Reumatologie: 54%
  4. Dermatologie: 49%
  5. Diabet și endocrinologie: 45%
  6. Medicina de familie: 43%
  7. Psihiatrie: 43%
  8. Patologie: 40%
  9. Medicină internă: 36%
  10. Boli infecțioase: 36%

În ceea ce privește specialitățile dominate de femei rezident, acestea sunt (sursă):

  1. Obstetrică și ginecologie: 83.4%
  2. Alergie și imunologie: 73.5%
  3. Pediatrie: 72.1%
  4. Genetică și genomică: 66.7%
  5. Medicina paliativă: 66.3%
  6. Dermatologie: 60.8%

Conform raportului The State of Women in Academic Medicine 2018-2019 (realizat de American Medical College), domeniile cu procente mari de femei rezident sunt:

  1. Obstetrică – ginecologie: 83%
  2. Pediatrie: 71%
  3. Medicina de familie: 55%
  4. Psihiatrie: 55%
  5. Patologie: 54%
  6. Medicină internă: 43%
  7. Medicina de urgență: 38%
  8. Chirurgie: 38%
  9. Subspecialități de medicină internă: 37%
  10. Anestezie: 37%

De ce apare fenomenul de “feminizare” a anumitor specialități

Din cauză că există uneori un gen predominant într-un domeniu, apare și fenomenul de feminizare a anumitor specialități

Nu este ceva greșit în a avea un număr mai mare de femei (sau de bărbați) pe o specialitate. Dar, atunci când acest lucru se întâmplă din motive greșite, devine o problemă pentru toată lumea, nu doar pentru lucrătorii medicali.

Spre exemplu, discrepanța majoră între anumite ramuri din punct de vedere al parității de gen are adeseori numeroase motive greșite și nesănătoase la bază: discriminarea și hărțuirea la locul de muncă, ostilitatea mediului de lucru, inegalitate și stereotipurile de gen, care încă influențează șansele și oportunitățile femeilor în acele specialități considerate “tehnice” sau “masculine” (chirurgia, ortopedia, medicina sportivă etc.). La fel cum se întâmplă și cu rolurile de conducere ale companiilor și instituțiilor medicale (unde femeile lipsesc drastic). 

Citește și: Ce să faci dacă te simți discriminat la locul de muncă: ce spune Codul Muncii

Deopotrivă, vorbim și de asocierea anumitor specialități medicale alese de femei cu acele calități considerate “feminine”: compasiunea, atenția, răbdarea, căldura și sensibilitatea, ce le “recomandă” pentru rolurile în asistență și îngrijire medicală sau pentru domenii care pun în prim-plan pacienții vulnerabili (copii, bătrâni).

Toate calitățile pe care le au femeile ca profesioniste medicale pot fi aceleași precum cele pe care le au bărbații, ele neținând cont de gen, ci de experiență, și toate ajută la crearea unui sistem medical performant, armonios și sănătos. De altfel, nu există calități feminine sau masculine, acestea putând fi demonstrate de ambele sexe atunci când este nevoie. 

Un studiu științific revelator din 2016, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane și realizat pe aproape 1.600.000 de admiteri urgente la spital ale vârstnicilor cu diferite diagnostice, a arătat că, într-adevăr, când medicul îngrijitor era o femeie, rata mortalității a fost mai mică și mai puțini dintre pacienții externați au fost readmiși în luna următoare.

Autorii studiului sugerează că zeci de mii de pacienți nu ar mai muri anual în SUA, dacă medicii de sex masculin ar obține aceleași rezultate ca și medicii de sex feminin. 

Femeile practică o comunicare mai bună, petrec mai mult timp cu consultațiile, respectă bunele practici și oferă și consiliere psihosocială. Dar acestea nu sunt specifice genului. Există și foarte mulți bărbați cu aceleași skill-uri pe care le folosesc în practica lor medicală (și chiar femei care nu le practică). 

Concluzia mai importantă, mai ales pentru viitorul breslei și îngrijirea cea mai bună a pacienților, este faptul că aceste calități pe care le stăpânesc adesea mai bine – deși pot apărea din cauza mediului de viață, inclusiv a stereotipurilor de gen – sunt pur și simplu necesare în medicina modernă axată pe pacient.

Nu este vorba de a pune în valoare femeile față de bărbați, deși fiecare are unicitatea sa, desigur. Ci de a explora calitățile pe care le au cu toții și care merită aduse în fundația practicii medicale, în beneficiul tuturor.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment