INTERVIU | Dr. Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, medic specialist chirurgie vasculară și fondatorul Clinicii Vascularte

INTERVIU | Dr. Toni Feodor, medic primar chirurgie generală, medic specialist chirurgie vasculară și fondatorul Clinicii Vascularte

Îndrăgostit de specializarea sa încă din facultate, Dr. Toni Feodor consideră că un chirurg poate reuși să atingă performanțe mai înalte dacă se specializează pe un anumit domeniu. Mărturisește că cele mai dificile provocări cu care a avut de-a face au implicat activitatea sa de antreprenor, pentru că timpul nu este niciodată suficient încât să poți rezolva tot ceea ce-ți dorești.

Din punctul său de vedere, verticalitatea morală este trăsătura de bază de care are nevoie un chirurg bun, urmată fiind de empatie, precum și de o bună abilitate de comunicare.

Atunci când a fondat Vascularte, doctor Feodor și-a dorit o echipă care să-i susțină visul, precum și o clinică și pentru doctori, nu numai pentru pacienți. O clinică în care medicii sunt dirijorii și dau tonul pentru fiecare caz medical în parte, iar pacienții să nu fie priviți ca bolnavi și judecați, ci ca prieteni care vin în vizită.

Ce v-a determinat să vă îndreptați către specialitatea de chirurgie? Care a fost momentul în care v-ați decis să deveniți chirurg?

Chiar nu a fost un moment anume, m-am îndrăgostit de această specializare încă din facultate, parcă ea m-a ales pe mine. De fapt, cred că așa se întâmplă în cazul medicilor cu vocație: sunt aleși de specializarea în care vor profesa.

Sunteți supraspecializat pe chirurgie vasculară. Cât de utilă este specializarea pe un anumit domeniu pentru un chirurg?

Extrem de utilă pentru că îi permite să se concentreze pe un domeniu de studiu și de activitate mai restrâns reușind, astfel, să aibă performanțe mult mai bune decât dacă s-ar ocupa de tratarea unei plaje mai largi de cazuri medicale. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Oren Iancovici, medic cardiolog și fondator ARES: Cea mai mare provocare din punct de vedere medical este să-l educi pe pacient

Aveți o vastă experiență profesională. Care au fost cele mai dificile provocări din cariera dvs.?

Credeți sau nu, cele mai dificile provocări din parcursul meu profesional nu au avut de-a face cu medicina, ci cu antreprenoriatul. Este greu să fii și medic, mai ales unul cu vocație, aproape de oameni, și să vrei să conduci o afacere, și nu orice fel de afacere, ci una tot înspre binele oamenilor. Cele două ipostaze se împacă destul de greu pentru că nu există timp pentru tot ce vrei să faci.

Ce calități trebuie să aibă un chirurg bun, din punctul dvs. de vedere?

În primul și-n primul rând, să aibă verticalitate morală. Partea morală a actului medical este foarte importantă! Noi trebuie să reprezentăm doar interesul pacientului, nu al instituției în care lucrăm, nu al producătorilor de medicamente etc. Judecata mea trebuie să fie numai spre binele pacientului, spre vindecarea sau ameliorarea stării lui de sănătate. Apoi, este nevoie de multă empatie pentru a te pune în pielea pacientului, a-ți imagina simptomatologia cu care se prezintă, aproape a simți ce simte pacientul pentru a găsi cea mai eficientă cale de tratament. Iar ca să te conectezi cu omul din fața ta, să ajungi să comunici cu el astfel încât să simți tot ceea ce simte este nevoie de multă empatie și răbdare. Toate acestea îi dau pacientului încredere în actul medical și în calea spre vindecare pe care i-o propui. În caz contrar, apare medicina defensivă în care nu ești sigur pe protocolul de tratament, în care recomanzi investigații și analize ca „să fie”, să se simtă pacientul important.

În afară de cunoștințe și practică medicală, un medic are nevoie și de o echipă bună. În baza căror criterii vă alegeți echipa de colaboratori?

Păi, colaboratorii mei trebuie să funcționeze după aceleași valori ca mine, nu? Cu atât mai mult cu cât m-am decis să fac pasul către antreprenoriat, am avut nevoie de o echipă care să-mi susțină visul. A fost destul de greu să o pun cap la cap în condițiile medicinei de astăzi, când se încearcă eliminarea medicului ca personalitate, când se încearcă uniformizarea actului medical și se pune accent pe funcționarea sistemului medical ca un întreg.

Când am plecat la drum pentru a pune pe picioare Vascularte, mi-am dorit o clinică și pentru doctori, nu numai pentru pacienți. O clinică unde medicul să aibă un nume, să poată comunica liber cu pacientul, să fie ajutat de asistente dedicate, iar urmările muncii lor să fie monitorizate de health coaches care sună pacienții și se interesează de cum merge tratamentul, dacă îl respectă. Mi-am dorit să am în clinică echipe în care medicii sunt dirijorii, ei dau tonul pentru fiecare caz medical în parte, iar pacienții să nu fie priviți ca bolnavi și judecați, ci ca prieteni care vin în vizită.

Citește și: INTERVIU | Dr. Oana Virban, medic specialist pediatrie si fondator Oana Pediatrics, Super Clinica de Telemedicina pentru Copii: Medicina este o profesie pe care trebuie sa o iubesti pentru a o practica

Este mai util pentru un chirurg să lucreze într-un cabinet privat, într-o clinică de specialitate sau într-un spital? Explicați, vă rog.

Am lucrat și în sistemul de stat – în chirurgie de urgență la Spitalul Floreasca – și în clinici de specialitate, și în cabinete private. Orice experiență de interacțiune cu pacientul este utilă oricărui medic, nu doar unui chirurg. Altfel, dacă este să ne gândim în particular la chirurgi, acest „util” se poate traduce în acumularea de experiență fix pe specializarea aceea și, atunci, da: este mai util să lucrezi într-o clinică de specialitate pentru că ai acces la o multitudine de cazuri medicale exact pe aria ta de interes ca specialist.

Ce sfat ați putea oferi unui medic chirurg aflat la început de drum?

Să își aducă mereu aminte de jurământul lui Hipocrate, adică de faptul că trebuie să lucreze înspre interesul sănătății oamenilor, să respecte mereu latura morală a muncii sale. Să încerce să-și dezvolte cât mai mult acele aptitudini despre care vorbeam mai devreme – creativitatea, empatia – în relație cu pacienții, să facă mereu echipă cu aceștia întru vindecare. 

Medicul trebuie să vină la nivelul pregătirii pacientului pentru dialog, fără un ton acuzator de genul „de ce te-ai îngrășat, de ce ai fumat etc.”. Trebuie să ai răbdare să asculți, să îi pui întrebări, să vezi că pacientul intră în acest dialog cu speranța că se va găsi o soluție pentru problema lui medicală. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment