INTERVIU | Dr. Oana Virban, medic specialist pediatrie si fondator Oana Pediatrics, Super Clinica de Telemedicina pentru Copii: Medicina este o profesie pe care trebuie sa o iubesti pentru a o practica

INTERVIU | Dr. Oana Virban, medic specialist pediatrie si fondator Oana Pediatrics, Super Clinica de Telemedicina pentru Copii: Medicina este o profesie pe care trebuie sa o iubesti pentru a o practica

A stiut inca de la varsta de 4 ani ca doreste sa devina medic, insa in timpul facultatii a fost definitiv si irevocabil fermecata de domeniul pediatriei. Cu accentul pe comunicare si iubind din suflet ceea ce face, Dr. Oana Virban si-a stabilit ca misiune sa devina vocea micilor sai pacienti. Astfel, a ajuns sa ajute parintii sa comunice cu copiii lor, pentru ca acestia sa creasca frumos si fericiti, marturisind ca ii este mai usor sa le inteleaga trairile, sentimentele si angoasele de cand a devenit la randul sau mama.

Dr. Virban considera ca relatia dintre medicul pediatru si pacientii, respectiv familiile lor, trebuie sa se bazeze pe incredere, comunicare si intelegere din ambele parti, pentru ca actul medical sa poata fi indeplinit la parametri optimi, indiferent ca este vorba despre cabinet sau de mediul online. Intotdeauna pune accent pe educatia medicala a parintilor, incercand sa gaseasca legatura dintre modificarile descrise de acestia si evaluarea clinica si paraclinica pentru un diagnostic rapid si corect.

In calitate de fondatoare a unei clinici specializata in telemedicina, doamna doctor subliniaza ca prin intermediul acesteia pacientii pot obtine acces imediat la sfaturi medicale, iar medicul ii poate monitoriza pe cei care au primit deja un diagnostic, optimizand dupa caz tratamentul lor. De asemenea, aceasta atrage atentia ca telemedicina se poate aplica si pentru sfaturi legate de puericultura sau de diversificare, in care nu este necesara evaluarea pacientului.

Ati dorit dintotdeauna sa practicati pediatria si va iubiti meseria. Care sunt totusi provocarile cu care va confruntati in activitatea dvs.?

Medicina este o profesie pe care trebuie sa o iubesti pentru a o putea practica. Implica multe sacrificii, insa si bucuria pe care o simti atunci cand vezi rezultatele muncii tale nu are termen de comparatie. 

La varsta de 4 ani, m-am hotarat ca vreau sa devin doctor si sa ajut oamenii. Am ales un liceu cu profil fizica-chimie, cu gandul de a intra la Medicina, si de-a lungul celor patru ani nu mi-am schimbat visul. Daca am stiut de mica ca voiam sa devin medic, nu acelasi lucru pot sa il spun despre pediatrie. A fost o alegere surprinzatoare pentru mine, dar nu si pentru prieteni si familie.

In cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, prima interactiune cu Pediatria a fost la Camera de garda a unui spital de copii, iar aceasta specializare pur si simplu m-a fermecat. Printre primele cazuri pe care le-am ingrijit s-a numarat si cel al unei fetite cu tetrapareza spastica, iar atunci a fost momentul in care mi-a rasarit in minte gandul ca as putea face ceva pentru a ajuta acesti mici pacienti. Dupa ce am cochetat cu mai multe specialitati, tot la Pediatrie m-am intors.

Medicina in sine este plina de provocari, lucru care cred ca se aplica la toate profesiile care implica interactiunea umana. As spune ca provocarea numarul 1 este relatia pe care trebuie sa o stabileasca medicul pediatru atat cu pacientii, cat si cu familiile lor. Daca nu exista incredere, comunicare si intelegere din ambele parti, actul medical nu poate fi indeplinit la parametri optimi.

Credeti intr-o buna comunicare medic-parinte si medic-pacient. Cum se creeaza o astfel de comunicare? Pe ce se bazeaza?

Cum spuneam si mai devreme, comunicarea medic-pacient si medic-parinte, implicit, intrucat in pediatrie totul vine la pachet, este esentiala pentru a duce la bun sfarsit actul medical. Este ca o relatie care creste in timp, in cazul meu este vorba despre 18 ani de comunicare continua cu pacientul si familia. Aceasta relatie se bazeaza pe o comunicare deschisa, compasiune si incredere reciproca.

Abordarea pe care o propun si in cadrul Super Clinicii de Telemedicina pentru copii Oana Pediatrics este intocmai aceea de a crea o Super-Echipa din care fac parte copilul, parintele/parintii si medicul Oana Virban. Ca pediatru, trebuie sa inveti sa asculti parintele si sa gasesti o legatura intre modificarile descrise de el si evaluarea clinica si paraclinica, pentru ca toate aceste lucruri te ajuta sa ajungi mai repede la un diagnostic. Lucru valabil atat in cabinet, cat si din spatele unui ecran, intr-o consultatie pediatrica online.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristina Chiriac, medic specialist pediatrie si neonatologie: „Este o meserie grea si nu oricine rezista, fiind nevoie de o mare stapanire de sine in momentele dificile”

Este important ca un medic, indiferent de specialitate, sa faca educatie medicala? Cum reusiti in calitate de pediatru?

Unul din rolurile oricarui medic, indiferent de specialitate, este sa ofere educatie medicala pacientilor sai. Pe langa acest lucru, medicul pediatru are un rol unic si anume sa promoveze dezvoltarea normala a copilului in cadrul familiei, dar si in cadrul societatii. Relatiile emotionale stabilite in primii ani de viata reprezinta piatra de temelie care duce la dezoltarea neuropsihologica normala a unei persoane. Deci este important sa veghem asupra sanatatii pacientilor nostri – atat sanatatii fizice, cat si sanatatii mentale.

Activitatea presupune colaborare si cu alte specialitati medicale. Pe ce criterii va alegeti colaboratorii?

Pediatria este o specialitate complexa. Pentru evaluarea unui pacient pediatric este nevoie de o echipa multidisciplinara. Impreuna cu medicii cu care colaborez, am format o echipa unita si depunem eforturi pentru diagnosticul corect, rapid si tratamentul micutilor nostri pacienti.

Ati interactionat si cu sistemul de sanatate public, si cu cel privat. Ce avantaje sau dezavantaje ofera fiecare pentru un medic pediatru?

Nu va pot raspunde in totalitate la aceasta intrebare, intrucat activitatea mea de medic specialist s-a desfasurat in totalitate intr-o clinica privata, si nu in sistemul de sanatate public. Nu pot sa pun un semn de egalitate intre activitatea desfasurata intr-un spital de stat si activitatea desfasurata intr-o clinica privata in regim de ambulator. La spital ajung cazurile care nu pot fi manageriate in ambulator, fie cazuri urgente sau cazuri complexe.

Citeste si: INTERVIU | Luiza Andries, asistent medical, consultant in alaptare si babywearing: Imi doresc foarte tare ca lumea sa inteleaga ca alaptarea este un drept al copilului, nu doar o alegere a mamei

Are nevoie fiecare medic de o misiune? Explicati, va rog.

Toata lumea are nevoie de o misiune in viata. Este important sa ne setam un scop, o misiune si sa muncim inspre realizarea dorintelor noastre. Fara a avea un scop in viata, nu ne putem dezvolta si nu putem sa crestem.

Ce anume v-a determinat sa puneti bazele acestui proiect? Este telemedicina o varianta mai potrivita in contextul actual (pandemic)?

Asa am simtit ca pot sa ajut mai multa lume. Telemedicina permite acces imediat al pacientilor la sfaturi medicale, fara a necesita sa se adreseze unui serviciu de urgenta, permite monitorizarea pacientilor care deja au un diagnostic, la optimizarea tratamentului medical al acestor pacienti. De asemenea, telemedicina se poate aplica perfect si pentru sfaturi legate de puericultura, in care evaluarea pacientului nu este necesara, sau sfaturi legate de diversificare.

Exemplele pot continua. Este foarte important de subliniat: consultatia efectuata in regim de telemedicina nu tine locul unei evaluari clinice. Insa telemedicina, atunci cand este potrivita, are o multime de beneficii (pe langa cele care tin de timp, faptul ca medicul poate sa il observe pe cel mic in mediul lui natural). 

De ce supereroi? Este nevoie de povesti atunci cand lucrezi cu copiii?

Supereroii sunt oameni obisnuiti care ajuta alti oameni. Acelasi lucru incercam si noi sa facem prin acest proiect – sa ajutam cat mai multi oameni. Povestile ajuta copiii sa inteleaga ce se intampla in cabinet si ne ajuta pe noi sa avem un limbaj comun cu ei.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Andreea Popa, medic specialist psihiatrie pediatrica: In psihiatrie am gasit o modalitate prin care sa le pot fi alaturi oamenilor si sa ii ajut cu suferinta lor

Considerati ca va este mai dificil sau mai usor sa fiti medic de cand ati devenit mama? 

Imi este mai usor sa practic meseria de medic de cand am devenit mama. Inteleg trairile, sentimentele si angoasele parintilor, intrucat am trecut si eu prin ele. Interpretez mai usor ce inseamna fiecare reactie a copiilor. Am multe de invatat de la maternitate pentru a fi un medic mai bun si o mama mai buna.

Cum procedati cand copilul dvs. se confrunta cu o problema de sanatate? Il tratati singura sau apelati la un coleg pediatru?

Majoritatea problemelor de sanatate ale fetitei mele am reusit sa le manageriez acasa, insa au fost si situatii in care am cerut ajutorul colegilor.

Dar cand nu cunoasteti un raspuns pentru o problema medicala? La cine sau la ce apelati pentru a va lamuri?

Aici intervine colaborarea cu alti colegi, atat medici pediatri, cat si medici din alte specialitati.

Care este cel mai frumos lucru pe care l-ati invatat despre copii in cariera dvs?

Copiii sunt atat de sinceri, apreciaza lucrurile simple din viata, se bucura din orice, traiesc viata din plin si iubesc sincer. Cred ca cel mai important lucru pe care l-am invatat este sa iubesc ceea ce fac.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment