INTERVIU | Dr. Anca Ciobanu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie: Am vazut in meseria de medic o meserie nobila

INTERVIU | Dr. Anca Ciobanu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie: Am vazut in meseria de medic o meserie nobila

Din dorinta de a face ceva cu adevarat important pentru oameni, Dr. Anca Ciobanu marturiseste ca a ales meseria aceasta nobila, plina de provocari si satisfactii, pe care o imbina cu cea de asistent universitar, ambele presupunand dorinta permanenta de cunoastere, de adaptare la ultimele descoperiri, la cele mai noi informatii si ghiduri, precum si o capacitate buna de interactiune umana.

Doamna doctor considera necesara si fireasca supraspecializarea in medicina, acesta fiind de altfel si motivul pentru care a ales sa se indrepte catre medicina materno-fetala. In acest sens a efectuat un stagiu de pregatire in Marea Britanie, despre care spune ca i-a oferit aptitudini profesionale, experienta medicala si in cercetare, precum a ajutat-o sa invete ce inseamna daruirea pentru meserie, grija pentru pacient, empatia, puterea de munca si vointa de depasire a limitelor.

Cand vine vorba despre numarul de medici ginecologi din Romania, considera ca nu se poate spune ca sunt suficienti, ci recomanda mai degraba sa fie luate in considerare calitatea, pregatirea acestora si felul in care medicii isi practica meseria.  

Ce v-a determinat sa va indreptati catre cariera de medic? Ati avut de ales intre mai multe specialitati medicale?  

Am vazut in meseria de medic o meserie nobila, cu provocari si satisfactii pe masura, care iti da ocazia de a face ceva cu adevarat semnificativ pentru oamenii cu diferite nevoi care iti solicita ajutorul. Obstetrica-ginecologia a fost specialitatea pe care am ales-o dupa ce in cursul facultatii am efectuat stagiul in spitalul in care lucrez si in prezent. Am cunoscut si supraspecializarea pe care ulterior am urmat-o, medicina materno-fetala si am stiut de la inceput ca asta este drumul pe care vreau sa-l urmez. 

Sunteti si asistent universitar. Considerati ca activitatea didactica v-a oferit vreo abilitate suplimentara in meseria de medic? Dar invers? 

Atat meseria de medic cat si cea de asistent universitar implica o dorinta permanenta de cunoastere, de adaptare la ultimele descoperiri in domeniu, la cele mai noi informatii si ghiduri. Totodata ambele necesita o buna capacitate de interactiune, fie ca vorbim de pacienti sau de studenti. Este extrem de important ca diagnosticul, optiunile de investigatii si tratament sa fie explicate pacientului cat mai bine, pentru ca acesta sa ia o decizie informata, la fel si in interactiunea cu studentii, transmiterea informatiei intr-un mod cat mai placut si interactiv este esentiala.  

Citeste si: INTERVIU | Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie si fondator Royal Hospital Bucharest: Principala satisfactie vine din faptul ca pot ajuta oamenii

Care sunt principalele provocari in ceea ce priveste activitatea din cercetare medicala in prezent in Romania? 

Din pacate in Romania inca avem un mare deficit la capitolul cercetare la standarde internationale, in principal din cauza resurselor limitate, a dificultatii de accesare a fondurilor si a faptului ca nu suntem implicati devreme, inca din timpul facultatii sau suntem implicati prea putin, in proiecte de cercetare clinica. In Romania inca nu exista o educatie in domeniul cercetarii, nu exista un cadru facil pentru cercetare si tinerii nu sunt incurajati suficient sa urmeze o cariera in acest sens. Dar lucrurile se schimba treptat, cu noile generatii de medicii, echipe tinere, entuziaste, dornice de schimbare, cu idei bune.   

Cat de importanta este supraspecializarea in ginecologie in prezent, din punctul dvs. de vedere? 

Supraspecializarea in general in medicina este necesara, este un lucru firesc pe care tinerii medici trebuie sa-l inteleaga devreme, chiar de la inceputul carierei in specialitatea pe care o aleg. Din acest motiv in rezidentiat intram in contact cu toate ramurile specialitatii, pentru a descoperi ce ne atrage cu adevarat si pe ce urmeaza sa ne axam mai tarziu ca medici specialisti. 

Trebuie sa ne cunoastem atat competentele cat si limitele, sa acceptam ca nu se poate sa fim buni in toate si ca pentru acordarea unor ingrijiri medicale de calitate, supraspecializarea este esentiala. In cazul meu, supraspecializarea in medicina materno-fetala a fost motivul pentru care am ales specialitatea obstetrica-ginecologie.  

Ati petrecut o perioada de timp si in Marea Britanie, sub indrumarea unui profesor renumit. Care au fost principalele lucruri pe care le-ati invatat? 

Stagiul efectuat in Marea Britanie a fost cea mai importanta experienta de pana acum, atat din punct de vedere profesional, cat si personal. Pe langa aptitudinile profesionale, exprienta medicala extraordinara, experienta in cercetare, am invatat ce inseamna cu adevarat daruirea pentru meserie, grija pentru pacient, empatia, puterea de munca si vointa de depasire a multor limite. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Bogdan Chirculescu, medic specialist obstetrica-ginecologie: A invata constant este o caracteristica obligatorie in viata oricarui medic

Considerati ca sunt suficienti medici ginecologi in prezent in Romania? Explicati, va rog. 

Nu cred ca putem sa spunem vreodata ca sunt suficienti medici, indiferent de specialitate. Inca exista un exod destul de mare al medicilor in tarile occidentale, poate nu la fel de mult ca in trecut si nu la fel de mult pentru toate specialitatile. Ce cred ca este mai important, pe langa cantitate, este calitatea, pregatirea si felul in care medicii isi practica meseria. Si din acest punct de vedere nu sunt suficienti. 

Pe langa pasiune, mai sunt necesare si rabdare si respect fata de paciente. Acestea sunt calitati necesare doar unui ginecolog? Sau pentru orice specialitate medicala? 

Categoric pentru orice specialitate, acestea sunt calitati care trebuie sa defineasca meseria de medic in general si probabil toate meseriile care implica interactiune umana. 

Exista cazuri medicale fara rezolvare? Cum procedati/ati proceda in astfel de situatii?

In meseria de medic exista numeroase situatii limita, cazuri dificile, dar datoria noastra este sa incercam sa gasim solutii si rezolvare pentru fiecare situatie, indiferent cat de dificila este. Cred ca asta este si esenta meseriei, sa fii pus in situatii diferite, sa ai parte de provocari diferite si sa incerci sa faci tot ce e posibil medical si uman sa duci cu bine cazul spre rezolvare.

Citeste si: INTERVIU | Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica

Cand vine vorba despre colegi, exista vreo ierarhie sau sunt toate specialitatile “pe picior de egalitate”? Credeti in colaborarea interdisciplinara? 

Nu cred ca o specialitatea este mai putin importanta decat alta. Exista poate grade diferite de dificultate, dar fiecare specialitate implica responsabilitate, implica aptitudini speciale si de cele mai multe ori ingrijrea pacientului implica colaborare, este o munca de echipa. Abordarea multidisciplinara este extrem de importanta chiar si in specialitatea noastra, chiar daca avem in grija paciente tinere, am crede fara boli cronice, sunt multe situatiile in care trebuie sa cerem ajutorul colegilor din alte specialitati. Rezolvarea unor cazuri complexe necesita categoric o echipa pluridisciplinara, mai ales ca avem in grija doi pacienti, nu doar unul, atat mama cat si fatul, deci depindem foarte mult de colegii neonatologi.  

Citeste si: INTERVIU | Dr. Nicolae Gica, medic specialist obstetrica-ginecologie: Medicina se invata la patul bolnavului, iar prezenta elevilor in spital este necesara pentru o instruire completa

La ce intrebare din domeniul medicinei v-ar placea sa aflati un raspuns? 

Sunt inca multe intrebari la care nu s-au gasit raspunsuri, legate de exemplu de evolutia embrionului, de genetica, de evolutia unor complicatii in sarcina, tratamentul unor boli asociate sarcinii. Dar chiar necunoscutul, cautarea acestor raspunsuri reprezinta scopul si frumusetea cercetarii si a progresului in medicina. 

Considerati ca fiind femeie aveti un atu (sau mai multe) fata de un medic ginecolog barbat? Explicati, va rog. 

Nu cred ca femeile au un atu fata de barbati sau vice-versa, imi place sa cred ca suntem egali. Nu cred ca pacientele aleg neaparat medicul pe considerentul acesta.

Daca ati putea sa o luati de la inceput, ati alege aceeasi meserie? De ce? 

Categoric da, satisfactia pe care o am cand pot face un pacient multumit prin ingrijirea pe care i-o acord, cand un caz este dus la capat cu bine, este de neegalat. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment