INTERVIU | Dr. Brindusa Caval, medic psihiatru: Fiecare om are o lumina ascunsa undeva in adancul lui

INTERVIU | Dr. Brindusa Caval, medic psihiatru: Fiecare om are o lumina ascunsa undeva in adancul lui

Doamnei doctor Brindusa Caval ii place sa priveasca viata ca pe o arta, psihiatria facand parte din ea si reprezentand o modalitate de a lucra nu doar cu mintea, ci si cu sufletul omului. A ales acest drum profesional fiind inspirata de oamenii din jurul sau, ajungand mai apoi calauzita de un mentor extraordinar, care a ajutat-o sa creasca si sa se formeze.

Simte ca munca intr-o clinica medicala ofera mult mai multe avantaje prin comparatie cu un cabinet individual, incepand de la discutarea cazurilor, schimbul de idei, viziunile diferite, solicitarea ajutorului, intrebarile si provocarile, care stimuleaza si ajuta la procesul de evolutie, toate fiind completate de sentimentele de aparteneta si voie buna pe care le emana o echipa.

Doctor Caval spune despre perioada pandemiei ca a determinat la nivel uman o tensiune emotionala, resimtita si gestionata in mod diferit de fiecare persoana, in functie de resurse, structura interioara si contextul vietii, considerand ca personalul medical a reactionat cu multa dedicare si adaptativ, insa avand de-a face cu o solicitare psihica deosebita. 

In final, numeste cazuri fericite acei pacienti care isi recapata functionalitatea, care au o stare buna si se pot bucura din nou de viata, indiferent daca vor continua tratamentul de intretinere sau nu. Caci scopul medicului psihiatru, din punctul sau de vedere, este in primul rand de a creste calitatea vietii.

In ce moment ati stiut ca va doriti sa deveniti medic psihiatru? Ati avut vreun mentor/model care v-a indreptat catre acest drum profesional?

Am avut mereu in jurul meu oameni care m-au inspirat si ma simt norocoasa si recunoscatoare pentru asta. Cand iti alegi un drum, de multe ori nu stii exact despre ce e vorba, dar simti o chemare. Eu am simtit aceasta chemare catre psihiatrie de cand am dat admiterea la facultate. Am ales intre psihologie si medicina, fascinata de povestile verisoarei mele care era deja studenta la medicina. Imi hraneam curiozitatea de atunci citind carti de psihologie si incercand sa inteleg cate ceva despre tulburarile de personalitate. 

Am avut apoi sansa sa cunosc domeniul printr-un prieten de familie, psihiatru, un om deosebit, care mi-a deschis si mai mult apetitul pentru psihiatrie. Mai tarziu, dupa ce am ales sa merg pe acest drum, am avut ca mentor pe perioada rezidentiatului un medic psihiatru, o femeie extraordinara, alaturi de care am crescut si m-am format si fara de care nu stiu cine as fi fost astazi.

Oamenii din jurul nostru sunt foarte importanti pentru dezvoltarea noastra, iar eu le sunt profund recunoscatoare celor care au fost langa mine, in drumul meu.

Citeste si: INTERVIU | Doctor Silion Ioana, medic specialist psihiatru

Care sunt principalele provocari in domeniul dvs. de activitate?

Psihiatria este mereu surprinzatoare si vine foarte des cu provocari de diverse feluri. Putem vorbi despre dificultati legate de medicatie, rezistenta la tratament si gestionarea relatiei terapeutice, insa cele mai mari provocari tin de abordarea corecta a cazurilor care implica episoade psihotice, agitatie sau ideatie suicidara. 

Considerati ca este mai practic pentru un medic psihiatru sa lucreze intr-un cabinet individual sau in cadrul unei clinici medicale?

Cred ca fiecare medic trebuie sa isi gaseasca drumul care i se potriveste astfel incat sa se simta implinit. Eu personal am indragit mereu lucrul in echipa si am avut norocul sa lucrez intotdeauna cu oameni care m-au inspirat. Dupa parerea mea, posibilitatile de dezvoltare profesionala si personala sunt extraordinare in cadrul unei clinici medicale. 

Discutarea cazurilor, schimbul de idei, viziunile diferite, solicitarea ajutorului unui coleg, intrebarile si provocarile, toate ne stimuleaza si ne ajuta sa crestem permanent. Pe langa aceste aspecte, sentimentele de apartenenta si voie buna pe care le intalnesti intr-o echipa iti pot face orice zi mai frumoasa.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Olaru Radian-Alexandru, medic psihiatru: despre depresie şi importanţa psihoeducaţiei ȋn contemporaneitate

Ce calitati considerati ca sunt necesare unui psihiatru bun? Este important ca un psihiatru sa se cunoasca in primul rand pe sine ca sa ii poata apoi ajuta pe ceilalti?

Cuvantul « psihiatrie » provine din greaca si se traduce « vindecarea sufletului ». Pe langa pregatirea si dezvoltarea profesionala permanenta, cred ca un psihiatru bun este in primul rand un om bun. Dupa parerea mea, ranile sufletului evolueaza mai bine cand sunt tratate cu empatie, caldura si intelegere, alaturi de stabilirea unor limite sanatoase. Comunicarea deschisa si o relatie terapeutica echilibrata contribuie la crearea sentimentului de siguranta si incredere. 

Mie personal imi place sa cred in oameni, sa incerc sa gasesc acea lumina ascunsa in fiecare dintre noi, chiar in perioadele noastre cele mai intunecate. 

Da, cred ca este foarte important ca un medic psihiatru sa se cunoasca in primul rand pe sine pentru a-i ajuta pe ceilalti. In primul rand pentru ca medicii sunt si ei, evident, oameni, cu emotii, sentimente, nevoi si dorinte, povesti de viata complicate si energie limitata. E bine sa avem in primul rand grija de noi insine pentru a putea oferi mai departe ajutorul potrivit celor care au nevoie de noi. 

Psihiatria se afla in colaborare si cu alte domenii medicale, pentru un diagnostic corect al pacientului. In functie de ce criterii va alegeti colaboratorii?

Scopul principal este binele pacientului. Pentru atingerea acestui scop, colaborarea intr-o echipa multidisciplinara conteaza foarte mult. Imi place sa lucrez cu colegi deschisi, fiind extrem de util sa pot comunica si impartasi anumite viziuni. In cadrul clinicii Bellanima, comunicarea intre medicul psihiatru, psihologul clinician si psihoterapeutul este una foarte valoroasa si activa.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Andreea Popa, medic specialist psihiatrie pediatrica: In psihiatrie am gasit o modalitate prin care sa le pot fi alaturi oamenilor si sa ii ajut cu suferinta lor

Ce afectiuni psihice au dezvoltat romanii in timpul pandemiei?

Tensiunea emotionala a fost resimtita si gestionata de fiecare dintre noi in mod diferit in functie de resurse, structura noastra interioara si contextul vietii. Simptomatologia rezultata a fost foarte variata, de la tulburari anxioase si depresive pana la decompensari psihotice, tulburari obsesiv-compulsive, episoade maniacale, adictii sau agravarea dementelor. Pe langa episoadele declansate prin accentuarea unor dificultati deja existente anterior pandemiei, efectele post-Covid asupra psihicului nu sunt deloc de neglijat. 

Fiind o boala atat de solicitanta pentru sistemul imunitar, cu afectare inclusiv neurologica si impact major psihologic, se poate intampla ca dupa ameliorarea infectiei sa persiste luni de zile stari de anxietate, iritabilitate, lipsa de energie, tristete, tulburari de concentrare si insomnie, care insa se remit printr-o abordare terapeutica potrivita.

Ce ne puteti spune in acest sens despre personalul medical cu privire la perioada pandemiei? Cum s-au adaptat ei la acest context? Cum estimati ca vor decurge lucrurile in sfera medicala in viitorul apropiat?

Personalul medical a reactionat in cea mai mare parte adaptativ si cu multa dedicare, gestionand de la inceputul pandemiei situatii foarte dificile. Solicitarea psihica a fost si este foarte mare pentru cei din spitale. E important ca specialistii sa aiba grija de ei insisi in perioadele de criza pentru a nu ajunge la epuizare. Sistemul medical s-a straduit sa se adapteze, introducerea notiunii de telemedicina reprezentand un mare progres. 

Sunt desigur multe lipsuri, nemultumiri si provocari permanente, dar pas cu pas, mergem impreuna inainte. Viitorul este din pacate incert, insa eu personal am mare incredere in resursele noastre interioare si cred ca ne putem mobiliza orice s-ar intampla.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Catalina Hogea, medic specialist psihiatrie, cu competente in psihoterapie: „Mintea umana are un rol esential in supravietuirea noastra ca indivizi si ca specie”

Multe persoane asociaza psihiatria cu imaginea unor camasi de forta sau a unui sanatoriu. Cum este in realitate psihiatria?

Psihiatria lucreaza si cu sufletul, iar uneori sufletul ranit poate fi foarte tulburat si confuz. Celor din jur le este uneori greu sa-i inteleaga, iar ei la randul lor se simt neintelesi si neputinciosi. Este o suferinta de multe ori coplesitoare pe care fiecare o exprima cum poate. Daca stam sa ne uitam dincolo de aparente, povestile de viata sunt fascinante, fiecare facand tot ce i-a stat in putinta ca sa supravietuiasca intr-un mediu nepropice dezvoltarii. Unii raman blocati in acea suferinta, pentru ca este limba pe care au invatat-o si singura pe care stiu sa o vorbeasca, iar altii se zbat si se lupta ca sa o depaseasca.

Este necesar sa punem limite atunci cand ele au disparut complet si sunt intr-adevar cazuri in spital cand se recurge temporar la forta pentru protectia pacientului si a celor din jur. Insa, tratamentele din prezent au evoluat foarte mult, actioneaza tintit si urmaresc cresterea functionalitatii chiar si in cele mai complicate cazuri. De asemenea, suportul emotional al familiei si al prietenilor reprezinta un factor extrem de important care poate fi decisiv in evolutia favorabila a unor tulburari dificile.

In acest context, clinica Bellanima a lansat campania ”Pastreaza-ti echilibrul, nu tacerea!”, o campanie de constientizare a importantei tratarii tulburarilor psihice. Demersul acesta reprezinta un mod de a-i ajuta pe cei care nu isi pot gasi echilibrul sufletesc si pentru care este important sa stie ca nu sunt singuri. Alaturi de voi, indraznim sa vorbim deschis despre afectiunile psihice, dorind sa inlaturam tabu-ul social si sa deschidem o fereastra spre lumina celor care au nevoie de ea.

Ati intalnit cu siguranta in practica dvs. medicala si cazuri cu happy-end. Ne puteti povesti unul?

Sunt intr-adevar multe cazuri frumoase cu final fericit si pacienti pe care speri sa nu ii mai vezi ca se intorc in cabinetul tau. De cele mai multe ori, sunt oameni care isi mobilizeaza resursele interioare si folosesc sprijinul primit pentru a se ridica si a transforma experienta dureroasa in ceva pozitiv, o oportunitate de dezvoltare. Cazurile fericite din punctul meu de vedere sunt cele in care pacientii isi recapata functionalitatea, au o stare buna si se pot bucura din nou de viata, indiferent daca vor continua cu un tratament de intretinere sau nu. Scopul nostru principal este de a creste calitatea vietii.

Citeste si: INTERVIU | Cristina Dimitrescu, psiholog clinician si psihoterapeut: „Daca relatia psihoterapeut-pacient nu este construita pe o relatie de incredere, terapia nu functioneaza”

Daca s-ar intampla vreodata sa aveti nevoie de un consult psihiatric, la cine ati apela?

Sunt foarte multi specialisti buni in domeniu si cred ca orice alegere as face ar fi una potrivita. Important este sa fim sinceri cu noi insine si sa facem tot ce e bine pentru noi si pentru sanatatea noastra, indiferent din ce directie simtim sa cerem ajutor.

Cum isi petrece timpul liber un medic psihiatru? Ce hobby-uri aveti?

Ma incarc pozitiv foarte mult cu natura si liniste si incerc sa evadez cat mai des din oras. Ma straduiesc sa desfasor activitati fizice de orice fel, cat mai des. Imi caut mereu activitati noi care sa ma dezvolte, cursuri si workshopuri pe diverse tematici. Imi place sa vad viata ca o arta si ma refugiez uneori in muzica, pictura, scris sau dans.

Citeste si: INTERVIU | Simona Cernea, Psihoterapeut: „Noi trebuie sa ramanem conectati cu clientii nostri, pentru ca doar asa ii putem ajuta cu adevarat”

Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat lucrand atata timp cu mintea umana?

Este un domeniu atat de complex incat, cu cat studiezi mai mult, cu atat doresti sa inveti si mai mult. Sunt permanent fascinata de ce se ascunde in noi si de modul in care functionam – minte, corp si suflet. Cred ca un lucru important pe care l-am invatat si care ma ghideaza este faptul ca oricat de mare si coplesitor ar fi intunericul, fiecare om are o lumina ascunsa undeva in adancul lui.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment