Doctor Ruxandra Cigăran s-a îndreptat către meseria de medic pe care a perceput-o drept captivantă, provocatoare și în continuă schimbare. S-a îndreptat spre o specialitate chirurgicală și s-a axat pe competența care implică tehnologia pentru a investiga și a trata cazurile cu adresabilitate obstetrică-ginecologică pentru că a realizat utilitatea acesteia.
Din acest motiv simte că este crucial ca medicul să se informeze constant cu privire la ultimele descoperiri, îmbunătățindu-și astfel metodele de abordare ale cazurilor medicale. Astfel, atât revistele de specialitate, cât și participarea la cursuri sau congrese ajută la formarea profesională continuă.
Când vine vorba despre profesionalism în medicină, Dr. Cigăran susține că se obține prin formare continuă, atât teoretică cât și practică, numărul de cazuri, precum și de pacienți mulțumiți fiind importante pentru succesul unui medic.
Când ați știut că vă doriți să deveniți medic și când v-ați ales specialitatea? Vă mai amintiți momentul?
În școala generală am participat la un proiect numit Sanitarii pricepuți. Ideea de a-i ajuta pe cei din jur, de a acorda primul ajutor (că în acest lucru constă acest concurs) m-a încântat. Ulterior, am cochetat și cu alte idei, dar în final am ales medicina. Și nu îmi pare rău. Sunt o persoana energică și nu aș fi putut avea o carieră business, de exemplu. Meseria de doctor am perceput-o ca fiind captivantă, provocatoare și într-o continuă schimbare.
În ceea ce privește specialitatea… În facultate parcurgem toate specialitățile. Avem de ales între o specialitate medicală și una chirurgicală. După stagiul de chirurgie am decis că voi alege specialitate chirurgicală. Ulterior, am pus în balanță aspecte plăcute și neplăcute ale specializărilor chirurgicale și a ieșit câștigătoare ginecologia.
Dețineți în prezent mai multe competențe. Ce anume v-a îndreptat către acestea?
M-am axat pe competențe care implică tehnologia pentru a investiga și trata cazurile cu adresabilitate obstetrică-ginecologie pentru că am realizat utilitatea acesteia. În ultima perioadă, tehnologia influenţează semnificativ domeniul nostru, producând schimbări radicale.
Citește și: INTERVIU | Dr. Mirona Furtună, medic primar obstetrică-ginecologie, Clinica Nativia: Respectul față de pacienți pornește întotdeauna de la empatie
În afară de răbdare și perseverență, de ce alte calități considerați că are nevoie un medic ginecolog în activitatea sa?
Consider că medicina nu este doar despre știință, este în primul rând despre oameni. Iar buna comunicarea și empatia sunt esențiale în relația medic-pacient.
Credeți foarte mult în puterea pe care o are tehnologia în tratamentul pacientelor. Ce rol considerați că va juca în viitor tehnologia pentru domeniul dvs. de activitate?
Implicarea tehnologiei ajută la rezolvarea cazurilor minim invazive, mult mai rapid și mai eficient atât pentru doctor cât și pentru pacient. În viitor, tehnologia va simplifica semnificativ metodele de tratament, mult mai benefice pentru pacienți. Medicina este într-o continuă schimbare.
Cât de important este pentru un medic ginecolog să rămână la curent cu ultimele descoperiri științifice? La ce resurse apelați?
În medicină, este crucial să te informezi constant cu privire la ultimele descoperiri. În acest fel îți îmbunătățești metodele de abordare ale cazurilor medicale. Revistele de specialitate internaționale/naționale, participarea la congresele/conferințele sau cursurile de specialitate ne ajută să ne informăm continuu.
Citește și: INTERVIU | Dr. Corina Gica, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Clinicii Nativia: Daca nu reusesti sa castigi si sa transmiti incredere pacientilor, atunci eforturile sunt inutile
În afară de comunicare și empatie, ce alte lucruri sunt necesare în relația medic-pacient? Explicați, vă rog.
Răbdarea este estențială, trebuie acordat timpul necesar pentru ca pacientul să te cunoască să ajungă să aibă încredere în tine.
Este nevoie de rigurozitate în meseria de medic, de respectarea exactă a procedurilor? Sau și de flexibilitate?
Este extrem de important să respectăm ghidurile, protocoalele, ceea ce înseamnă rigurozitate în practica medicală. În același timp, în anumite situații, o oarecare flexibilitatea ajută pentru că uneori cazurile diferă. De exemplu, același diagnostic poate avea manifestări diferite la pacienți diferiți.
Cu siguranță ați întâlnit și cazuri medicale care v-au rămas în memorie. Povestiți-ne vă rog unul dintre acestea.
Cazurile de care îmi amintesc, cel mai des, sunt cele pline de emoții, complicate prin prisma patologiei sau care nu sunt neapărat cazuri fericite. Îmi amintesc o naștere care a debutat printr-o serie de complicații rar întâlnite cu hemoragie severă, dar cu final fericit. Poza de final…mama care pleacă din spital cu copilul în brațe este bine întipărită în mintea mea.
Se poate ginecologie fără obstetrică? Explicați, vă rog.
Sigur. Obstetrică înseamnă îngrijirea gravidei în perioada sarcinii, a nașterii și îngrijirea lehuzei în postpartum. Dacă un medic cu specialitate obstetrică-ginecologie nu este atras de această parte, se poate ocupa fără probleme doar de prevenția și tratarea patologiilor ginecologice care apar în afara unei sarcini.
Citește și: INTERVIU | Dr. Alina Veduta, medic primar obstetrica-ginecologie: Este o mare satisfactie sa poti ajuta pe cineva
Câți ani de practică considerați că sunt necesari unui medic pentru a deveni cu adevărat profesionist? Succesul se numără în cazuri rezolvate sau mai degrabă în pacienți mulțumiți?
Profesionalismul în medicină se obține prin formare continuă, atât teoretică cât și practică. Cu fiecare caz mai înveți ceva, cu fiecare articol citit mai descoperi ce poți îmbunătăți în tehnica ta. Atât numărul de cazuri, dar și numărul de pacienți multumiți sunt importante pentru succesul unui medic.
Ce ați spune unui student la medicină care nu și-a ales încă specialitatea? Cum l-ați convinge să aleagă ginecologia?
Eu nu regret că am ales această specialitate, consider că am fost inspirată la acel moment. Cu siguranță voi îndruma studenții spre această ramură. Este o specialitate complexă. Deși se consideră că medicul interacționează preponderent cu situații triste, oameni bolnavi, în această specialitate ai posibilitatea să te ocupi și de paciente care nu au o problemă de sănătate (de exemplu, femeile gravide sau femeile care se adresează pentru prevenție). Iar, dacă ești genul ”hard core” poți să te supraspecializezi în chirurgie ginecologică.
Considerați că medicina este în primul rând despre oameni. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat despre oameni în cariera dvs.?
Oamenii sunt extrem de diferiți, fiecare are emoții, sentimente proprii.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.