INTERVIU | Dr. Corina Gica, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Clinicii Nativia: Daca nu reusesti sa castigi si sa transmiti incredere pacientilor, atunci eforturile sunt inutile

INTERVIU | Dr. Corina Gica, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Clinicii Nativia: Daca nu reusesti sa castigi si sa transmiti incredere pacientilor, atunci eforturile sunt inutile

Activand intr-un domeniu delicat, medicina reproductiva, Dr. Corina Gica considera ca cea mai mare provocare cu care se confrunta in calitate de medic este reprezentata de mintea omului. Iar atunci cand reuseste sa sparga barierele psihologice ale unui cuplu, cand acesta intinde mana cu incredere si speranta, simte ca efortul sau nu este in zadar. De altfel, doamna doctor marturiseste ca traieste cu emotie momentul testului de sarcina alaturi de paciente, fata de care incearca sa construiasca o relatie bazata pe respect si incredere, dar mai ales pe empatie si pe comunicare interumana. Din acest motiv, simte ca telemedicina din ultima perioada a ingreunat activitatea sa, comunicarea prin dispozitive electronice si nu fata in fata putand raci relatia medic-pacient.

Dr. Gica si-a alimentat setea de cunoastere indreptandu-se catre obstetrica-ginecologie si a optat pentru o specializare in strainatate, insa a decis ulterior sa revina in tara pentru a oferi sprijinul in schimbarea de care este nevoie. Aceasta este de parere ca succesul va aparea atunci cand alegi un lucru pe care il faci cel mai bine. Iar sistemul de supraspecializare al medicilor din tarile europene este unul reusit tocmai pentru ca ajungi sa cunosti bine un domeniu, devii expert si excelezi.

Ce anume v-a atras catre obstetrica-ginecologie? Ati avut vreun mentor/exemplu care v-a inspirat?

Am fost cucerita de la inceput de obstetrica-ginecologie caci organismul uman este un sistem complex si incomplet descoperit. Medicina se imparte in 2 mari ramuri: ramura chirurgicala si ramura medicala. Obstetrica-ginecologia imbina armonios ambele ramuri si am realizat ca voi avea cu ce sa imi alimentez setea de cunoastere.

Ati efectuat si stagii in strainatate. Care sunt motivele pentru care ati ales sa ramaneti in Romania?

Consider ca schimbarile, in general, trebuie sa porneasca de la fiecare individ in parte. M-am specializat, mi-am imbunatatit calitatile si m-am intors pentru a oferi suportul meu in schimbarea de care Romania are nevoie.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Alina Veduta, medic primar obstetrica-ginecologie: Este o mare satisfactie sa poti ajuta pe cineva

Supraspecializarea este o necesitate in domeniul obstetricii-ginecologiei? Este de ajutor ca un medic sa aiba mai multe supraspecializari?

Mentorul meu, Prof. Peltecu, m-a incurajat sa imi aleg o ramura mica din ginecologie care sa-mi placa si sa ma supraspecializez, urmarind modelul vestic. In tarile europene sistemul functioneaza mult mai bine daca fiecare medic este supra-specializat intr-un domeniu. Cunosti foarte bine o mica particica, devii expert si excelezi. Aceasta este cheia succesului. Sa iti alegi un lucru pe care sa-l faci cel mai bine. 

Care sunt principalele provocari cu care va confruntati in domeniul dvs. de activitate?

Provocarile sunt multiple, acesta este si motivul pentru care imi iubesc meseria aleasa. Imi vin multe in minte si cred ca cea mai mare provocare este mintea omului. Atunci cand poti sparge barierele psihologice (ale unui cuplu), iar acesta iti intinde mana cu incredere si speranta simti ca efortul tau nu este in zadar. Trebuie sa marturisesc ca traiesc cu multa emotie momentul “testului de sarcina” alaturi de pacientele mele.

Considerati ca empatia este un atribut cheie pentru un specialist de medicina reproductiva. Ce alte atribute mai sunt necesare din punctul dvs. de vedere?

Da, empatia este extrem de importanta. Asa cum este si comunicare interumana. Daca nu reusesti sa castigi si sa transmiti incredere pacientilor, atunci eforturile sunt inutile. Sfatuiesc mereu pacientii sa isi aleaga medicii in care au incredere deplina. Aceasta este reteta unui drum de succes cand vine vorba de medicina reproductiva.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Royal Hospital: Medicul care nu are vocatie este un simplu functionar

Ce calitati apreciati la un medic? Ce defecte nu tolerati?

Un medic trebuie sa fie sincer cu pacientul si sa stie sa ii explice pe inteles ce are acesta de facut. Pacientul trebuie sa plece lamurit din cabinetul medicului fara a se simti intimidat sau speriat. Relatia pe care medicul trebuie sa o inspire sa fie una bazata pe respect si incredere.

Cat de mult conteaza ca un pacient sa se implice in demersul terapeutic? Explicati, va rog.

Implicarea pacientului in deciziile terapeutice a aparut oarecum recent in Romania. Acest lucru conteaza enorm. Cu cat pacientul este implicat mai mult, cu atat intelege mai bine procesul teraputic si va fi mai compliant.

Este indicat ca un medic sa isi recunoasca greselile?

Hmm…e o intrebare foarte buna, dar dificila. Oricui ii este greu sa-si recunoasca greseala. Ce trebuie sa nu uitam este ca nici un medic in aceasta lume, daca greseste, nu greseste pentru ca vrea, ci pentru ca lucrurile pot fi interpretate diferit sau evolutia poate fi imprevizibila, fata de ce ne asteptam. Sunt greseli si greseli… orice greseala trebuie recunoscuta pentru a se gasi o solutie. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Anca Ciobanu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie: Am vazut in meseria de medic o meserie nobila

Este necesar sa aveti in permanenta telefonul deschis pentru paciente? Cum va gestionati timpul liber?

In medicina reproductiva pacientii au nevoie de noi, au nevoie sa stie ca noi suntem acolo pentru ei si ca suntem mai mult decat un simplu medic. Vor sa simta ca ii ajutam si ca ii tinem de mana. Poate fi dificil uneori sa gestionezi timpul liber, dar aceste cupluri au nevoie de ajutorul si suportul nostru moral, iar a oferi ajutor devine un reflex.

Cum v-a influentat pandemia activitatea? Cum ati reusit sa va adaptati?

Activitatea noastra medicala a suferit pentru scurt timp, povara a fost purtata tot de cuplurile noastre infertile. Partenerii nu pot sa isi insoteasca partenerele la consultatie. Apoi presiunea societatii a fost mai grea ca oricand pentru aceste cupluri si, din pacate, am vazut cum unele cupluri nu au mai rezistat. Noi medicii suntem obisnuiti cu stresul si reusim sa ne adaptam usor, insa pacientii de care avem grija sunt cei care sufera.

Este posibila si practica telemedicina in domeniul dvs. de activitate? Explicati, va rog.

Telemedicina poate fi usor aplicata pentru consultatiile din medicina reproductiva, este foarte practica si utila. Trebuie sa avem insa grija. Vorbim despre cupluri care au nevoie de o comunicare buna cu medicii lor. Telemedicina poate raci relatia medic-pacient pentru ca empatia este transmisa mai greu in acest mod.

Daca ar trebui sa convingeti un student la medicina sa aleaga obstetrica-ginecologia, ce anume i-ati spune?

Obstetrica-ginecologia este o specialitate complexa in care te poti dezvolta frumos pentru a putea ajuta pacientii. Fie ca este vorba de operatii complexe sau lucruri de finete, obstetrica si ginecologia imbratiseaza impreuna toate aceste posibilitati.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment