INTERVIU | Dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Royal Hospital: Medicul care nu are vocatie este un simplu functionar

INTERVIU | Dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Royal Hospital: Medicul care nu are vocatie este un simplu functionar

Din dorinta de a deveni medic “care face bine oamenii”, Dr. Mirela Vasile recunoaste ca principala satisfactie oferita de meseria sa este reprezentata de un rezultat favorabil, de un tratament care ofera rezultatele asteptate sau de o interventie chirurgicala dificila pentru care realizeaza tot ce isi propune. 

Considera ca educatia medicala cu privire la reticenta fata de vaccinarea anti HPV, o problema serioasa la nivel national, porneste de la medicul ginecolog, pacientele fiind influentate de lipsa unor informatii furnizate de cadre medicale specializate, precum si de a unor exemple pozitive reprezentate de persoane publice. Din punctul sau de vedere, medicii buni, in adevaratul sens al cuvantului, sunt cei supraspecializati, cei care reusesc sa faca performanta, experienta si contextul favorabil constituind factorii cheie pentru formarea celor mai buni profesionisti.

Majoritatea copiilor isi doresc sa devina medici. Dumneavoastra cand ati stiut ce meserie veti urma?

Dorinta de a ajuta a aparut foarte devreme in copilaria petrecuta la bunicii mei la tara. Initial mi-am dorit sa devin medic veterinar, curtea bunicilor era intotdeauna plina de tot felul de animalute care aveau in imaginatia mea diverse probleme. Mai tarziu, bunica mea, de care am fost foarte atasata, s-a imbolnavit de o afectiune care i-a produs suferinta si necesitatea unui tratament cronic. Intr-un moment de acutizare a acestei afectiuni, in care as fi vrut eu sa pot sa o ajut, mi-am dorit sa devin medic care “face bine oamenii”. Pasiunea pentru animale a trecut pe un plan secund si niciodata nu mi-am mai dorit altceva. Cea mai mare satisfactie o aveam cand in special bunicii mei ma strangeau in brate si ma numeau ”doctorita noastra”. 

Care sunt cele mai mari satisfactii pe care vi le aduce meseria dvs.?

Bineinteles ca principala satisfactie este aceea a unui rezultat favorabil, a unui tratament care a dat rezultatele asteptate, a unei interventii chirurgicale dificile in care realizez tot ceea imi propun la inceputul ei. Dar, cu experienta aceste lucruri sunt previzibile si atunci satisfactia tine doar de  acel “multumesc” sincer pe care il primesc si de recunostinta celor care revin dupa o perioada de timp si imi spun ”ce bine ca v-am ascultat“ sau “daca nu mi-ati fi recomandat aceasta interventie nu ar fi fost bine”  sau supremul ”datorita dumneavaostra traiesc astazi”. A recunoaste de catre o pacienta ca ai avut un rol crucial in viata ei este satisfactia maxima. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Anca Ciobanu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie: Am vazut in meseria de medic o meserie nobila

Medicina inseamna vocatie? Cum arata un medic care nu are…vocatie?

Vocatia este atunci cand ceea ce faci impleteste pasiune, dedicare, renuntare la momente personale, sacrificiu uneori, empatie, rabdare. Medicul care nu are vocatie este un simplu functionar. 

Romania se afla pe primul loc in multe statistici care privesc starea de sanatate a femeilor. Ce se poate face in acest sens?

Din pacate, toate statisticile legate de starea de sanatate a femeilor din Romania sunt nefavorabile noua. Cancerul de col uterin, cancerul de san, vaccinarea anti HPV (lipsa ei) ne situeaza pe locuri fruntase. Informarea corecta si precoce este esentiala. Introducerea unor programe de informare in scoala privind consecintele infectiei HPV, posibilitatea de a preveni infectia sunt importante. Un rol central il are medicul ginecolog, care va informa mama si eventual copilul despre avantajele vaccinarii si dupa inceperea vietii sexuale sau la maturitate. Pentru cancerul de col uterin si cel de san exista, din fericire, teste de screening, posibilitatea de a depista precoce modificari care pot fi tratate realizand vindecarea. Esentiale sunt programele de screening, campaniile de testare promovate pe multiple canale media, introducerea obligativitatii efectuarii examenului Babes-Papanicoloau si a evaluarilor senologice. 

Exista cateva subiecte relativ controversate in acest sens, inclusiv vaccinarea HPV. Din ce motiv exista reticente in randul pacientilor?

Reticentele fata de vaccinarea anti HPV vin clar din lipsa de informatii furnizate de catre cadre medicale specializate, a unor exemple pozitive reprezentate de persoane publice ”influente” pentru o categorie aleasa populational. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie si fondator Royal Hospital Bucharest: Principala satisfactie vine din faptul ca pot ajuta oamenii

Care este diferenta dintre ecografie mamara, mamografie si elastografie? Cat de multe dintre pacientele dvs. cunosc aceasta diferenta?

Fiecare din investigatiile sanului aduce o informatie importanta pe care poate celelalte nu o furnizeaza. Tabloul complet este obtinut prin corelarea tuturor datelor clinice si imagistice (ecografie, elastografie, mamografie, rezonanta magnetica). 

Ecografia mamara este o investigatie care utilizeaza unde ultrascurte care nu sunt nocive pentru tesuturi, se poate efectua la varste diferite, inclusiv in sarcina, alaptare, fara efecte secundare. Nu este dureroasa. Se poate efectua de mai multe ori intr-un interval scurt de timp. Elastografia reprezinta o completare a ecografiei, se face dupa ce se identifica o modificare la nivelul tesutului sanului si se bazeaza pe un principiu legat de observatia ca tumorile maligne (canceroase) sunt dure/rigide comparativ cu testutul sanatos din jur. Exista si cazuri mai rare in care tumorile maligne nu sunt rigide, dar au alte modificari ecografice. 

Mamografia utilizeaza raze X care in cantitate mare sunt nocive, necesita o compresie a sanului, poate fi mai dureroasa daca se efectueaza in perioada premenstruala. Nu se efectueaza la gravide. In general se recomanda dupa varsta de 40 ani, dar se poate efectua cu indicatie si inainte de aceasta varsta, cu excluderea obligatorie a unei sarcini. Pacientele care vin regulat la controale stiu aceste diferente, sunt ”educate” si constiincioase. Exista insa si paciente care se adrezeaza prima data clinicii, initial pentru o ecografie cu elastografie doar pentru a evita mamografia. De multe ori este nevoie de explicatii repetate pentru a depasi reticentele legate de informatii incorecte pe care le obtin din alte surse decat cele medicale si care sunt mai usor de acceptat. 

Cat de importanta este pentru formarea unui medic participarea la cursuri de formare si congrese de specialitate?

Volumul de cunostinte medicale necesar este foarte mare. Pe masura ce se scurge timpul de la examenele de rezidentiat/specialitate mare parte din aceste informatii vor fi uitate. Congresele medicale contin prezentari ce sintetizeaza studii, rezultate ale unor cercetari, protocoale noi, medicamente recente. Sunt mijloacele cele mai importante pentru a putea fi la curent cu tot ceea ce reprezinta medicina moderna, infomatii care vor fi obtinute intr-un interval scurt si cu un efort redus. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Bogdan Chirculescu, medic specialist obstetrica-ginecologie: A invata constant este o caracteristica obligatorie in viata oricarui medic

Un medic ginecolog femeie este mai bun decat un medic ginecolog barbat? Explicati, va rog.

Cunostintele medicale nu ar trebui sa fie diferite in functie de sexul medicului ginecolog. O femeie ginecolog poate intelege mai bine decat un barbat anumite simptome, semne, poate face o recomandare (cu aceleasi beneficii medicale), dar mai bine acceptata in privinta consecintelor estetice. Unele probleme pot fi mai usor descris unei femei ginecolog.

Ce parere aveti despre sintagma “cel mai bun medic”? Exista un astfel de medic?

Majoritatea medicilor sunt buni, adica isi fac meseria corect, conform unor protocoale. Exista medici ale caror rezultate sunt mediatizate mai mult, uneori consecinta unor costuri semnificative. In cazul acestora este o campanie care promoveaza, exagerand uneori rezultate comparabile cu ale altor medici. Imaginea din online este de multe ori exagerata fie in plus, fie in minus. Exista “medici buni”, in adevaratul sens al cuvantului, cei in general supraspecializati, care reusesc sa faca performanta. Experienta, contextul favorabil realizeaza ”cei mai buni medici”. 

Specialitatea dvs. este una dintre cele mai solicitante in ceea ce priveste pacientii. Cum reusiti sa va detasati, sa aveti parte si de timp liber?

Detasarea este dificila mai ales in contextul in care zilnic sunt paciente cu cancere, in special de san, din ce in ce mai tinere. Noi medicii nu suntem roboti, sa putem “comuta” pe modul personal dupa ce am parasit spitalul. Aceasta incarcatura, de cele mai multe ori negativa, ne afecteaza viata personala, rabdarea cu cei dragi este pusa la grea incercare. Ca femeie efortul este si mai mare, trebuie sa avem grija sa fim frumoase, delicate, atente cu imaginea noastra, cat mai aproape de un “ideal” pentru pacientele noastre. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Nicolae Gica, medic specialist obstetrica-ginecologie: Medicina se invata la patul bolnavului, iar prezenta elevilor in spital este necesara pentru o instruire completa

Ce planuri aveti pe plan profesional in urmatorii 5 ani?

Obiectivele pe termen scurt includ obtinerea competentei in oncologie ginecologica si a unui atestat de ecografie in morfologie fetala. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment