Obstetrica-Ginecologia este pentru domnul doctor Bogdan Chirculescu o ramura medicala extrem de complexa, care reuseste sa imbine componenta medicala cu cea chirurgicala in mod armonios, oferind multiple oportunitati de dezvoltare profesionala. A observat ca in prezent solicitarea pentru aceasta specialitate continua sa ramana crescuta, in plus, datorita tendintei de supraspecializare, sansele de a devein profesionist si de a avea succes au crescut considerabil pentru medicii aflati la inceput de drum.
Prin prisma experientei sale cu sistemul medical britanic considera ca in sistemul romanesc ar fi utila degrevarea pacientului de anumite atributii birocratice. De asemenea, comparand sistemul de stat cu cel privat, domnul doctor este de parere ca in cel din urma pacientul se bucura de un timp mai lung de discutie cu medicull si de o accesibilitate crescuta pentru diverse investigatii medicale necesare.
In final acesta subliniaza ca invatarea face parte din viata unui medic si ca cel mai important aspect din relatia medic-pacient consta in a asculta si a intelege suferintele si nevoile pacientilor, manifestand fata de acestia empatie si respect.
Ce v-a indreptat catre meseria de medic? Dar catre specialitatea obstetrica-ginecologie?
Se spune ca meseria de medic este una vocationala. Inca din scoala generala am fost atras de stiintele exacte, astfel ca profilul liceului l-am ales tinand cont de acest aspect, stiind inca de pe atunci ca voi deveni medic. Am ales aceasta specialitate deoarece Obsterica-Ginecologia ofera multiple oportunitati de dezvoltare profesionala. Nu stiu sa mai existe o ramura a medicinei atat de complexa care sa poata sa imbine atat de armonios componenta medicala cu cea chirurgicala.
Care sunt principalele satisfactii pe care vi le aduce meseria dvs.? Daca ar fi sa recomandati unui student la medicina aceasta specialitate, ce i-ati spune?
Principala satisfactie pe care o ofera aceasta meserie este cea profesionala. Sunt multe momente in care realizezi ca interventia ta este cruciala in evolutia favorabila a cazului. Pe de alta parte, privilegiul de a face parte intr-un moment atat de important din viata unui cuplu, cum este nasterea copilului, iti ofera o mare satisfactie sufleteasca.
Daca ar fi sa recomand unui student la medicina aceasta specialitate principalul argument in favoarea acestei alegeri ar fi reprezentat de polivalenta acestei ramuri medicale. Astfel, ginecologia iti ofera posibilitatea de a te dezvolta atat pe partea chirurgicala, fie ca vorbim de chirurgia clasica, fie de chirurgia minim invaziva cum este laparoscopia sau histeroscopia, cat si de partea medicala unde cel mai elocvent exemplu este dat de multiplele platologii ce pot complica sarcina. O alta directie pe care o ofera aceasta specialitate este partea imagistica reprezentata de ecografia ginecologica, senologica si mai ales obstetricala.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Nicolae Gica, medic specialist obstetrica-ginecologie
Ati interactionat si cu sistemul medical britanic. Care sunt principalele diferente pe care le-ati observat comparativ cu sistemul medical romanesc si ce considerati ca ar putea fi imbunatatit?
Principalul aspect pe care l-am apreciat in sistemul medical britanic a fost buna organizare a acestora. Fiecare membru al echipei medicale isi cunostea bine atributiile si responsabilitatile actionand in conformitate cu protocoale bine stabilite. Un element important pe care l-am apreciat si care mi-as dori sa fie implementat si in sistemul romanesc este degrevarea pacientului de anumite atributii birocratice.
Pentru a ma face inteles o sa va dau un exemplu. In cadrul monitorizarii prenatale, gravidele britanice au inca de la inceput un plan de dispensarizare bine stabilit. Sunt programate automat pentru analize si diverse investigatii, fiind contactate de personalul medical pentru a le informa in legatura cu programarile consulturilor si pentru a li se evalua starea de sanatate.
Comparativ, in marea parte a sistemului de sanatate romanesc, gravidele primesc recomandari medicale sau li se inmaneaza un bilet de trimitere, acestea fiind nevoite sa caute singure clinici pentru a se programa la analize sau ecografii.
Considerati ca in prezent exista suficienti medici specialisti in obstetrica-ginecologie in Romania? Explicati, va rog.
De-a lungul timpului specialitatea obstetrica-ginecologie a fost o specialitate dorita de multi medicinisti. Desi numarul rezidentilor din aceasta specialitate a crescut de la an la an, cererea la nivel national este in continuare crescuta. Deoarece consider ca cererea nu este inca satisfacuta de oferta, gasesc aceasta specialitate a fi de interes pentru studenti.
Te-ar putea interesa si: INTERVIU | Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie
Ce avantaje prezinta sistemul medical privat comparativ cu cel de stat in tara noastra. Este mai convenabil pentru un medic sa consulte in cadrul unei clinici sau sa isi deschida cabinet privat?
Deoarece adresabilitatea pacientilor catre sistemul medical privat este mai mica, pacientul are avantajul de a beneficia de un timp mai lung de discutie cu medicul, putand astfel sa primeasca lamuriri suplimentare legate de starea acestuia de sanatate. Un alt avantaj datorat presiunii mici asupra sistemului medical privat este accesibilitatea pacientilor pentru diverse investigatii ce pot fi efectuate mult mai rapid comparativ cu sistemul public, unde nu de putine ori se creeaza liste de asteptare.
Referitor la a doua intrebare, ambele situatii vin cu avantaje si dezavantaje. In ceea ce ma priveste, gasesc mai avantajoase consultatiile in cadrul unei clinici deoarece aceasta ofera infrastructura necesara pentru efectuarea actului medical, comparativ cu deschiderea unui cabinet privat, unde investitia initiala poate fi considerabila.
Ce dificultati ati intampinat in ceea ce priveste consultatiile medicale si nasterile in perioada pandemiei? Cum le-ati surmontat?
Pandemia a avut un impact important asupra tuturor, in special asupra pacientelor care au avut acces limitat la serviciile de sanatate. Neefectuarea investigatiilor prenatale, datorita limitarii accesului in spitale sau in cabinetele medicale, a condus la nediagnosticarea la timp a unor afectiuni cu consecinte potential grave asupra mamei si a fatului.
Nasterile puteau sa aiba loc doar in anumite maternitati, creand anxietate in randul viitoarelor mamici. Am reusit sa gestionez aceasta situatie fiind alaturi de pacientele mele, fie si telefonic, incercand sa le ofer cele mai bune recomandari.
Citeste si: INTERVIU | Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica
Ce schimbari anticipati ca va aduce pandemia de coronavirus in ceea ce priveste specialitatea dvs.?
Consultatiile prin telemedicina au fost utile in perioada starii de urgenta si vreau sa cred ca vor continua sa existe, fiind un element util in interactiunea medic-pacient. De asemenea, cresterea implicarii medicinii primare in ceea ce priveste urmarirea prenatala a gravidelor cu risc obstetrical scazut, ar reprezenta un alt castig substantial al acestei perioade.
Cati ani de practica medicala sunt necesari unui medic pentru a deveni profesionist? Dar pentru a avea succes?
Nu am un raspuns clar pentru aceasta intrebare. Este greu de spus, ca medic nu te opresti niciodata din a invata lucruri noi, informatia medicala se afla intr-o continua dinamica, noi descoperiri apar constant. Tendinta actuala este de a te supraspecializa pe un segment ingust din cadrul specialitatii si astfel sansele de a deveni un profesionist si de a avea succes sunt mult mai mari.
Sunteti specializat si in planificare familiala. Ce rol joaca informarea pacientei din punctul dvs. de vedere? Cat de cooperante sunt pacientele dvs. fata de indicatiile medicale?
Informarea pacientei este foarte importanta, mai ales in ziua de astazi, in care informatia este usor accesibila si de multe ori este gresit interpretata de pacienta. Din fericire, in ultimii ani, numarul pacientelor interesate de sfaturi legate de contraceptie in cadrul planning-ului familial a crescut, lucru imbucurator daca ne gandim ca in Romania secolului XXI exista inca femei ce considera ca avortul este o metoda contraceptiva.
Odata ce situatia medicala a fost explicata pe intelesul pacientei, nu am intampinat probleme legate de complianta acesteia la recomandarile medicale.
Citeste si: INTERVIU | Ana Catalina Savu, Medic Rezident Obstetrica-Ginecologie
Cu siguranta ati avut parte si de cazuri dificile in cariera dvs. Povestiti-ne unul care v-a ramas in memorie.
Sigur, au existat multe cazuri memorabile de-a lungul timpului, dintre acestea v-as povesti unul ce s-a petrecut la inceputul carierei de medic specialist, cand copilul unei gravide ce se afla in sala de travaliu a prezentat semne de suferinta acuta, nasterea impunandu-se de urgenta. Am luat decizia prompta de a transfera pacienta in sala de operatie si de a interveni chirurgical de urgenta.
Echipa medicala a raspuns exemplar, iar copilul a fost extras in siguranta in mai putin de 6 minute de la luarea deciziei. Pana atunci, participasem activ la multe urgente obstetricale, dar cazul mi-a ramas intiparit in memorie deoarece a fost prima data cand decizia mi-a apartinut in totalitate mie. Factorul declansator s-a dovedit a fi decolarea placentei, conditie patologica extrem de grava, ce pune in pericol viata fatului. Din fericire, datorita faptului ca fatul a fost extras in cel mai scurt timp, acesta a supravietuit si a avut o adaptare buna la viata extrauterina.
Te-ar putea interesa si: INTERVIU | Dr. Ciprian Pop-Began, medic primar obstetrica-ginecologie
Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ati invatat in decursul carierei profesionale?
A invata constant este o caracteristica obligatorie in viata oricarui medic. Pe masura ce am capatat experienta in aceasta profesie am inteles ca poate cel mai important aspect din relatia medic-pacient este cel de a asculta si intelege suferintele si nevoile pacientelor. Un medic, oricat de bun profesionist, ar fi trebuie sa aiba empatie si respect fata de nevoile acestora.
Ce sfat ati putea oferi unui medic specialist in obstetrica-ginecologie aflat la inceput de drum?
Viata de medic nu este una usoara, provocari apar la orice pas, iar pentru a le gestiona cum trebuie este nevoie de ore in sir de studiu individual, de nopti nedormite si de o rezistenta crescuta la stres. De aceea recomand tinerilor specialisti sa se inarmeze cu rabdare, sa fie perseverenti, sa aiba mintea deschisa catre noutate si progres, iar succesul nu va intarzia sa apara.
Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.