INTERVIU | Dr. Alina Veduta, medic primar obstetrica-ginecologie: Este o mare satisfactie sa poti ajuta pe cineva

INTERVIU | Dr. Alina Veduta, medic primar obstetrica-ginecologie: Este o mare satisfactie sa poti ajuta pe cineva

Stiind inca din copilarie ca isi doreste sa devina medic, Dr. Alina Veduta nu a regretat niciodata faptul ca a ales sa se indrepte catre domeniul obstetricii-ginecologiei, specializandu-se pana in prezent in morfologie si cardiologie fetala. Chiar daca a avut contact si cu sistemele medicale straine, considera ca este important pentru toti medicii din tara sa contribuie la construirea unui sistem medical bun aici in Romania.

De asemenea, doamna doctor simte ca relatia medic-pacient trebuie sa se bazeze pe respect din partea medicului si pe incredere din partea pacientului, medicul fiind principalul responsabil de calitatea relatiei medic-pacient. 

Aceasta marturiseste ca a invatat multe din situatiile in care a gresit, subliniind ca este important sa constientizezi greseala, sa ationezi rapid pentru a o indrepta si, mai ales sa ceri ajutor, daca este cazul, fiind de parere ca cei mai experimentati medici sunt cei care ezita cel mai putin in a-si recunoaste greselile.

Care a fost momentul in care ati stiut ca veti deveni medic? Ce anume v-a indreptat catre obstetrica-ginecologie?

De foarte devreme mi-am dorit sa devin medic. Din ce imi aduc aminte, in copilarie, la intrebarea: “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” raspundeam, de obicei, “Doctor”. Bineinteles, aceasta inclinatie a mea a evoluat variabil in timp, la inceputul liceului luam chiar in consideratie ideea de a face studii umaniste. Pentru specializarea obstetrica – ginecologie m-am hotarat in timpul stagiului de obstetrica – ginecologie din facultate, abia in anul sase de studentie. Pana atunci, ma gandisem sa ma specializez in endocrinologie, un domeniu care mi se parea potrivit cu specificul studiilor mele din liceu (studii aprofundate de chimie si biochimie)… A fost o hotarare rapida, pe care nu am regretat-o niciodata. Acum, nu ma imaginez facand altceva decat obstetrica / medicina fetala.

Aveti nu una, ci doua supraspecializari in domeniul dvs. de activitate. Ce v-a determinat sa le alegeti?

M-as referi la acestea ca la niste subspecializari, mai degraba decat supraspecializari. Cred ca este foarte greu ca cineva sa poata acoperi o intreaga specializare din medicina din zilele noastre – trebuie sa ne alegem subspecializari, subdomenii mai mici in care sa putem sa fim buni. Medicina fetala este un subdomeniu deja consacrat al obstetricii. Ecocardiografia / cardiologia fetala este o subspecializare noua, necesara in contextul in care evolutia recenta a tehnologiei imagistice face posibila diagnosticarea inainte de nastere, in timpul sarcinii, a majoritatii malformatiilor cardiace grave.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Mirela Vasile, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Royal Hospital: Medicul care nu are vocatie este un simplu functionar

Care au fost motivele pentru care ati ales sa continuati sa practicati medicina in Romania si nu in strainatate? Daca ati putea, ati lua din nou aceeasi decizie?

Am studiat cativa ani in strainatate, in Marea Britanie, dar vreau sa practic medicina in Romania – este decizia mea personala. Cred ca este important pentru noi toti sa construim un sistem medical bun in Romania.

Cum definiti relatia ideala medic-pacient? Pe ce anume trebuie sa se bazeze? 

Cred ca aceasta relatie trebuie sa se bazeze pe respect din partea medicului si pe incredere din partea pacientului. Medicul este principalul responsabil de calitatea relatiei medic – pacient. Profesionalismul si empatia medicului sunt importante, din acest punct de vedere.

Este necesara implicarea pacientului in decizia medicala? Sau este suficienta opinia medicului?

Implicarea pacientului este foarte importanta. Decizia este, de fapt, a pacientului, dupa informare din partea medicului. Medicul are datoria sa ajute pacientul in luarea unor decizii bune, corecte.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie si fondator Royal Hospital Bucharest: Principala satisfactie vine din faptul ca pot ajuta oamenii

Vi s-a intamplat vreodata sa luati o decizie medicala gresita sau sa puneti un diagnostic eronat? Daca da, ce ati facut in situatia respectiva?

Da, mi s-a intamplat sa fac greseli. Din fericire, primele mele experiente in acest sens au fost in sisteme (medicale) care aveau bine puse la punct mecanisme de reducere a prejudiciului (damage control). Am invatat mult in asemenea situatii. Este important sa constientizezi greseala si sa actionezi cat mai repede, ca sa o indrepti. Sa ceri ajutor, daca este cazul. Cei mai experimentati medici sunt cei care ezita cel mai putin in a-si recunoaste greselile.

Aveti drept calitati optimismul si perseverenta. Care considerati ca sunt defectele dvs.?

Imi recunosc o meticulozitate excesiva, probabil un grad mare de conservatorism…

La ce metode apelati pentru dezvoltarea dvs. profesionala? Cum ati continuat sa va perfectionati in domeniul dvs. de activitate in perioada pandemiei?

In prezent, dezvoltarea profesionala si perfectionarea sunt mult mai facile dacat la inceputul carierei mele. Accesul la informatie este acum neingradit. Pandemia a avut ca efect gasirea de noi metode de a comunica si de fi conectati, chiar daca intr-un spatiu virtual. Multe din aceste metode vor continua sa fie folosite dupa pandemie, cred. Conferintele online sunt comode pentru toti.

Care sunt, din punctul dvs. de vedere, calitatile de care are nevoie un medic bun, indiferent de domeniu?

M-as gandi, in primul rand, la dorinta de autoperfectionare si la empatie.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Anca Ciobanu, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie: Am vazut in meseria de medic o meserie nobila

Care sunt cele mai mari satisfactii pe care vi le aduce meseria dvs.?

Este o mare satisfactie sa poti ajuta pe cineva! In domeniul nostru intalnim uneori parinti care vin insotiti de copii despre care ne spun ca i-am tratat pe cand erau bebelusi in burtica… cu succes!

Ce v-ar placea sa realizati in urmatorii 5 ani pe plan profesional?

As vrea sa continui sa ma specializez in cardiologie fetala. Si sa ma implic din ce in ce mai mult in formarea tinerilor medici. 

Care este cel mai important sfat pe care il puteti oferi unui medic aflat la inceput de drum?

Le-as spune sa tinteasca sus, cat mai sus! Vor realiza ceea ce isi propun sa realizeze. Si i-as sfatui sa invete sa inteleaga nevoile reale ale pacientilor din fata lor.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment