INTERVIU | Dr. Mirona Furtună, medic primar obstetrică-ginecologie, Clinica Nativia: Respectul față de pacienți pornește întotdeauna de la empatie

INTERVIU | Dr. Mirona Furtună, medic primar obstetrică-ginecologie, Clinica Nativia: Respectul față de pacienți pornește întotdeauna de la empatie

În cadrul pregătirii sale profesionale, Dr. Mirona Furtună a avut parte și de o experiență în formare în Anglia, subliniind că principala asemănare dintre sistemul de sănătate românesc și cel englez constă în faptul că se bazează pe oameni care sunt ajutați de alți oameni, nivelul de pregătire al medicilor fiind similar.

Deoarece studiază zilnic diverse site-uri despre obstetrică-ginecologie, mărturisind că este una dintre plăcerile sale vinovate, doamna doctor a învățat să selecteze, să stocheze și să aplice diverse informații. Prin prisma experienței sale profesionale, Dr. Furtună a înțeles ce înseamnă un miracol și că viața nu ar trebui luată ca pe un dat, ci ca pe un lucru de mare preț.

Aveți un mentor/exemplu care vă inspiră/pe care îl urmăriți? Din ce motiv?

Da, desigur, mentorul meu este domnul profesor Gheorghe Peltecu, un om vizionar foarte determinat care mi-a insuflat atât pasiunea pentru lucrul bine și corect făcut, dorința pentru a descoperi și aplica tehnici noi și nu în ultimul rând respectul față de pacienți, care pornește întotdeauna de la empatie. 

V-ați desăvârșit formarea profesională atât în Anglia, cât și în România. Care sunt principalele diferențe pe care le-ați observat între cele două sisteme de sănătate?

Principala asemănare între cele două sisteme este că au în centru oameni care sunt ajutați de alți oameni. Nivelul de pregătire al cadrelor medicale este similar între cele două sisteme, nu suntem cu nimic mai prejos. La fel aș putea spune și despre pacienți, provocările sunt similare și fac parte din frumusețea meseriei noastre care nu cunoaște granițe, rase, culturi etc.

Citește și INTERVIU | Dr. Corina Gica, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul Clinicii Nativia

Aveți mai multe supraspecializări. Ce v-a determinat să le alegeți pe fiecare în parte?

Fiecare specializare în parte îmi permite să asigur atât un diagnostic, cât și un tratament complet și corect pacientelor care mi se adresează cu o problemă de obstetrică-ginecologie. 

Sunteți implicată în activitatea academică. Care sunt principalele provocări din acest domeniu?

Principala provocare pentru noi, medicii, ar trebui să fie crearea unor baze de date cu caracteristicile populației din România. Pornind de la acestea putem elabora protocoale de tratament corecte. 

Ce rol joaca comunicarea în domeniul dvs. de activitate?

Comunicarea este esențială în orice domeniu. Pe lângă rolul clasic de transfer de informație, în cazul meseriei mele, comunicarea are, nu de puține ori, rol de adjuvant în vindecare.

Care a fost cel mai dificil caz medical cu care v-ați confruntat până în prezent? Cum ați reușit să îl rezolvați?

Frecvent mă confrunt cu cazuri dificile. Sunt paciente cu peste 3 avorturi recurente care, sub supraveghere și tratament, au reușit să ducă o sarcină la final. De asemenea, am paciente cu uter malformat care, deși au avut amenințare de naștere prematură, au reușit să ducă sarcina și să aibă copii sănătoși.

Cum vă mențineți la curent cu cele mai recente informații din domeniul dvs. de activitate? Ce surse de informare folosiți?

Studiul zilnic este una din plăcerile mele vinovate. Avem site-uri specifice, marea majoritate pot fi accesate gratuit, pentru unele avem și abonamente plătite. După câteva zeci de ani de exercițiu, am învățat să selectez, să stochez și să aplic. E o întrebare frumoasă care îmi dă prilejul de a recomanda și pacienților site-uri de informații medicale în care pot avea încredere, create de medici pentru pacienți pe înțelesul acestora: www.uptodateforpatients.com, www.mayoclinic.com

Ce calități considerați că sunt necesare unui medic de obstetrică-ginecologie? 

Inteligență, tenacitate, răbdare, empatie, curiozitate etc. 

Te-ar putea interesa și INTERVIU | Dr. Alina Veduta, medic primar obstetrica-ginecologie: Este o mare satisfactie sa poti ajuta pe cineva

Cum procedați când o pacientă/un cuplu nu vă respectă indicațiile medicale?

Din nou o întrebare bună, tot ceea ce recomandăm noi, cu riscul de a mă repeta, este cu titlul de recomandare, pacientul alege să respecte sau nu ceea ce i-am transmis eu. În spatele fiecărei recomandări există un proces de consiliere amănunțit în care le explic pacienților de ce trebuie să facă un lucru, când și cum trebuie să îl facă. Este un proces complex și frumos de comunicare în care atât eu, cât și pacientul putem afla lucruri noi. Pot merge cu explicațiile până la cel mai simplu nivel. Alegerea de a face sau nu ceea ce i-am explicat va rămâne întotdeauna pacientului, nimic nu este condiționat sau forțat. Evident, atunci când alege o cale pacientul trebuie să și-o și asume.

Dacă ați putea să o luați de la început, ați alege aceeași specializare medicală? Explicați, vă rog.

Da, desigur, deși nu a fost un drum ușor, e cel mai frumos drum pentru mine.

Sunteți pasionată de modul în care apare viața. Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat în cariera dvs. despre acest miracol?

Am învățat cu adevărat greutatea cuvântului miracol. Nu vreau să intru în statistici, filosofie sau fizică, dar să știți că nu este chiar așa ușor să apărem, să ne naștem, și nu ar trebui să luăm viața ca pe un dat, ci ca pe un lucru de mare preț. 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment