Avand in spate o experienta vasta in domeniul obstetricii-ginecologiei, Dr. Ioan Stoian isi aminteste cu nostalgie ca a devenit medic in niste vremuri in care tratarea sanatatii femeilor ajunsese sa fie o nevoie umanitara in Romania. Pentru ca nu isi priveste pacientii ca pe niste simple cazuri medicale, din prima clipa cand intra in cabinetul sau isi doreste sa creeze cu acestia o echipa, atasandu-se de ei si mentinand legatura chiar dupa finalizarea tratamentului.
In calitate de fondator al unui spital privat, considera ca aceasta ocupatie se completeaza cu cea de medic, marturisind ca activitatea desfasurata in propriul spital l-a motivat sa ofere tot ce are mai bun. La colaboratorii sai cauta in primul rand dedicare pentru pacient, apoi dorinta de formare continua, o atitudine umana si empatie fata de pacient si, nu in ultimul rand, seriozitate si dorinta de perfectionare.
Despre generatia prezenta de medici Dr. Stoian afirma ca nu exista diferente semnificative fata de a sa, insa considera ca cei tineri dispun in plus de mai multe posibilitati de informare si dezvoltare profesionala, care in trecut erau de altfel limitate. Subliniaza in final ca, indiferent de varsta si de experienta in domeniul de activitate, se dovedeste intotdeauna adevarata vorba din batrani care spune ca omul sfinteste locul.
Ce v-a determinat sa va indreptati catre obstetrica-ginecologie? Dar catre chirurgie? Ati avut un mentor?
Am fost determinat de situatia sociala. In perioada in care am facut facultatea de medicina, anii 80, in Romania avortul era ilegal. Asta a generat cunoscutul fenomen al avorturilor facute cu metode care dintre care mai inovative, dar cu siguranta riscante pentru viata femeilor. Astfel, s-a ajuns in situatia in care tratarea sanatatii femeilor sa fie aproape o nevoie umanitara in tara noastra. In presa vremii nu se scria de aceste drame, dar lumea vorbea despre ele, cu totii le stiam. Au fost adevarate drame in familiile din Romania, au fost tinere care au murit din cauza unor tentative de avort facute cu metode total nesanatoase.
Din acest motiv m-am implicat, fara a cere vreodata vreo recompensa, in a ajuta tinere femei sa treaca cu bine peste momentele dificile ale vremurilor. Aceasta m-a facut, fara sa fiu inca ginecolog, sa ma familiarizez cu specialitatea si sa o indragesc. Ulterior am descoperit chirurgia care si in ginecologie este captivanta. Am avut si mentori deosebiti: General Dr. Neagu Nicolae – Seful Clinicii Chirurgie I, Spitalul Militar Central, Prof. Dr. Saptefrati Valeriu – Institutul Oncologic Bucuresti si Dr. Malai Nicolae, un artist al bisturiului care m-a incurajat sa fac chirurgie ginecologica la cel mai inalt nivel.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Bogdan Chirculescu, medic specialist obstetrica-ginecologie: A invata constant este o caracteristica obligatorie in viata oricarui medic
Pe langa activitatea medicala, sunteti implicat si in cea de predare. Care sunt cele mai mari satisfactii pe care le aveti ca medic?
Am peste patru decenii de cand practic medicina, dar fiecare caz imi trezeste interesul ca in prima zi. Principala satisfactie vine din faptul ca pot ajuta oamenii, ca le pot schimba viata. Prima schimbare vine inca de la prima consultatie. Ii ascult si incerc sa am o atitudine cat mai familiara si calma in ceea ce le comunic. Astfel, observ cum se relaxeaza si ei si devin determinati sa mergem impreuna pe drumul vindecarii, oricat de grava ar fi afectiunea. Din acel moment suntem o echipa: medic si pacient.
Eu ma atasez de fiecare caz al meu si tin legatura cu pacientii, chiar si dupa ce tratamentul a fost dus la bun sfarsit cu succes.Am format de-a lungul timpului colegi tineri in a fi buni specialisti si chirurgi ginecologi. Sunt mandru ca acum ei sunt la un nivel care permite tratarea tuturor afectiunilor genito-mamare.
Sunteti si medic si director de spital. Cum reusiti sa imbinati cele doua ocupatii, mai ales ca domeniul ginecologic este extrem de solicitant?
Ele se completeaza reciproc. Ca medic, pe langa rolul meu de ajuta pacientii, eu ma incarc cu experienta. Poti pleca de la situatia unui pacient si sa iti dai seama ca anumite nevoi logistice nu sunt acoperite. Spre exemplu, cand am facut prima operatie de reconstructie vaginala am realizat ca in Romania nu exista o ustensila care sa ajute la pastrarea formei organului dupa operatie. Atunci, am fost nevoit sa merg intr-un sex shop pentru a lua o forma de cauciuc care sa ma ajute in procesul de recuperare a pacientei. Dar asa am descoperit ca in Occident exista solutii pentru ca ei aveau experienta in acest domeniu in timp ce la noi faceam o munca de pionierat. Astfel, cele doua roluri ale mele in Royal Hospital se completeaza. De la pacienti primesc cel mai bun feedback fata de modul cum functioneaza spitalul nostru.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Nicolae Gica, medic specialist obstetrica-ginecologie: Medicina se invata la patul bolnavului, iar prezenta elevilor in spital este necesara pentru o instruire completa
Considerati ca este mai usor pentru un medic sa fie implicat in activitati de management medical, prin comparatie cu un economist, de exemplu?
Aici cred ca cei doi se completeaza. Medicul manager va avea mereu tendinta sa aloce resurse oricat de multe pentru pacient, uneori fara a cauta alternative mai fiabile economic. Practic, medicul este mai aplecat spre decizii care implica inima si nu mereu ratiunea. Economistul este cel care gandeste mai rece, mai rational, si din cand in cand trage medicul de maneca, il mai tempereaza. Asta nu inseamna ca este sacrificat pacientul, ci inseamna ca economistul gaseste cele mai fiabile solutii din punct de vedere economic. Echipa dintre cei doi, medic si economist, este formula care poate face o clinica sa fie eficienta pentru pacienti. Pentru ca niciunui pacient nu ii este de ajutor o clinica cu medici foarte buni, dar falimentara, cum nici clinicii nu ii ajuta ca medicii sai sa nu isi poata desfasura activitatea in conditii optime.
Ce calitati urmariti la colaboratorii dvs.? Dar la cei care va asista la operatii sau interventii medicale?
In primul rand, dedicare pentru pacient. Din asta decurge atentie in timpul consultatiilor sau a interventiilor chirurgicale, dar si o dorinta de formare continua. In al doilea rand, caut sa fie umani, sa nu aiba acea atitudine usor distanta fata de oameni. Avem o meserie care ii face pe oameni sa se uite uneori la noi ca la Dumnezeu, iar asta trebuie sa ne oblige sa ne comportam cu ei cu dragoste parinteasca, nu cu aroganta. Un medic trebuie sa fie empatic! Nu trebuie sa se lase impresionat, dar trebuie sa il faca pe pacient sa se simta protejat. De asemenea, caut ca cei cu care colaborez, sa fie seriosi si sa-si doreasca sa fie printre cei mai buni in specializarile lor. La Royal Hospital am creat o echipa de tineri de top si despre care cred ca vor fi liderii de maine in domeniile lor.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie
Ati interactionat atat cu sistemul de stat, cat si cu cel privat. Care sunt principalele provocari din cadrul fiecarui sistem in parte?
Sistemul medical de stat a functionat multa vreme bine si a format specialisti foarte buni in domeniile in care acestia activeaza. Din pacate, in timp lucrurile s-au degradat de multe ori si din cauza managerilor de clinici si spitale publice care nu au avut calitatile necesare pentru a ocupa aceste functii, dar si din motive de slaba finantare. Am pornit cu multa vreme inainte, chiar din 1995, in a practica si in regim privat, iar din 2008 numai in propria clinica privata, acum Royal Hospital. Cu toate ca am lucrat si chiar am fost si Seful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Militar Central – a fost o perioada frumoasa, eram tanar pe atunci, recunosc ca activitatea in propriul meu spital mi s-a parut mult mai frumoasa, mai completa – am combinat medicul specialist cu managerul. Deci practic depinde de fiecare, de talentul si daruirea, dar si de munca si efortul depuse, pentru a deveni “the best” 🙂
Ati fost implicat si intr-o misiune umanitara. Care sunt cele mai importante amintiri care v-au ramas de atunci?
Cele mai importante amintiri sunt legate de o traditie care exista pe continentul african si care priveste femeile. Organele genitale ale acestora sunt mutilate. In Somalia, procentul femeilor care sunt supuse acestei practici ajunge pana la 98%. Pentru multi, mutilarea genitala a femeilor este considerata un ritual de „purificare”, de trecere de la copilarie la viata de adult, un act de primire a valorilor culturale ale stramosilor, familei si grupului etnic din care fac parte. In Somalia merg si mai departe si aplica procedeul inclusiv fetitelor cu varste cuprinse intre 18 luni si 2 ani.
Pentru somalezi, mutilarea genitala este o metoda de a reduce sexul premarital. Religia este un alt motiv care perpetueaza aceasta traditie – unul fals, intrucat se datoreaza unor interpretari gresite ale Islamului care au dus la aparitia unor mituri, precum faptul ca mutilarea genitala creste fertilitatea. In general, procedura este facuta de catre moase, care nu folosesc ustensile dezinfectate, iar asta duce la aparitia altor riscuri, precum infectarea cu HIV sau infectii pelvine care pot produce infertilitate.
S-a creat astfel o presiune sociala extraordinar de puternica care alimenteaza o teribila frica de a avea fiica refuzata de catre un barbat pentru a se marita, din cauza ca nu este „taiata”. In cele cinci luni in care am stat in Somalia, in timpul misiunii din 1994, am vorbit cu multe femei care au trecut prin acest proces, dar am observat ca erau destul de tematoare sa critice traditia locala. Motivele sunt evidente, ele riscand nu numai sa fie supuse oprobriului public, dar sa fie si pedepsite fizic. Practic am ramas cu o dubla tristete: femeile din Somalia erau abuzate atat fizic, cat si psihic. Din pacate, procedura continua si astazi, chiar daca organismele internationale incearca sa implementeze diverse programe de constientizare.
Citeste si: INTERVIU | Prof. Dr. Patriciu Achimas-Cadariu, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare ginecologie oncologica si chirurgie oncologica
Aveti efectuate peste 9000 de interventii chirurgicale. Dupa cate mii de operatii devine un medic cu adevarat expert in domeniul sau?
Obtinerea de performante chirurgicale nu implica neaparat un numar fix de operatii. Eu, spre exemplu, am operat in primul an de rezidentiat (se chema secundariat, pe atunci) 8 operatii mana intaia, 23 de operatii in anul al II-lea si 57 operatii in anul al III-lea, practic am devenit medic specialist ginecolog cu experienta a 88 operatii. In anul al III-lea operam deja cancer de col si cancer de san – cele mai grele operatii din ginecologie. Tot ceea ce a fost ulterior a venit doar ca o completare, ca perfectionare, in specialitate.
Tot timpul am iubit chirurgia – de aceea nici nu m-am ocupat de obstetrica – am practicat operatii din ce in ce mai dificile, mai provocatoare, uneori noutati pe care nu le mai vazusem la colegii mei.
In ce se masoara succesul in domeniul medical? Bani, faima sau titluri?
Niciuna una dintre cele trei, desi ele sunt rezultatul celui mai important factor: sanatatea pacientilor proprii. Misiunea principala a mea ca medic este grija fata de pacientii mei si sanatatea lor. Celelalte trei aspecte decurg de aici, dar nu trebuie sa fie preocuparea principala a unui medic. Dedicarea fata de pacient va aduce rezultate medicale si din acestea vor izvori si renumele, titlurile si resursele financiare. Important este sa ne dedicam pacientului, restul lucrurilor vin natural.
Medicul trebuie sa se imprieteneasca cu pacientul sau mai degraba sa pastreze o atitudine detasata? (in special in sfera oncologica)
Este bine ca gandirea sa iti ramana detasata pentru a putea judeca limpede, dar pacientului trebuie sa ii arati empatie, macar in comunicare. Trebuie sa ramanem detasati inclusiv pentru binele pacientului, dar trebuie mereu sa avem grija sa ii comunicam situatiile in care se afla, intr-un mod cat mai uman posibil.
Citeste si: INTERVIU | Ana Catalina Savu, Medic Rezident Obstetrica-Ginecologie
Ati interactionat cu mai multe generatii de medici. Cum vi se pare generatia prezenta de medici? Cum ii puteti descrie? Ce le lipseste?
Cu mult mai multe posibilitati de informare si dezvoltare profesionala. Nu consider ca pe fond sunt diferente intre generatia mea si a celor tineri, in sensul in care nu cred ca unii sunt mai buni ca ceilalti, ca si calitate umana. Si in generatia mea eram dornici sa aflam cat mai multe lucruri in specialitatile in care activam. Insa eram mai limitati din punctul de vedere al posibilitatii de a afla lucruri noi din Occident, atat din cauza libertatilor de miscare limitate, cat si din cauza unui anumit filtru fata de publicatiile straine.
Cu toate acestea, informatiile despre metodele de ultima ora ajungeau cumva in sistem, la profesorii si indrumatorii nostri. Cei tineri au acest mare avantaj: au acces instant la cele mai noi studii. Altfel, si ei, ca si cei din generatia mea, sunt dupa chipul si asemanarea societatii. Sunt unii dedicati meseriei cu pasiune si altii care au ales acest drum mai degraba din considerente sociale si pecuniare. Suntem si noi, ca breasla, aparuti din acelasi popor. Tocmai de aceea este atat de reala o vorba din batrani: omul sfinteste locul.
Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in cariera de medic pana in prezent?
Ca viata fiecarui om este sfanta si ca trebuie respectata in consecinta. Daca am ales acest drum in viata eu trebuie sa fiu in fiecare zi un mai bun profesionist decat ieri pentru ca in mainile mele poate va sta viata irepetabila a unui semen. Si am mai invatat ceva. La mine in birou am mai multe icoane. Ma uit la ele dupa reusite, dar si dupa fiecare infrangere: cand pentru un om nu am mai putut face nimic, ci doar sa ii alin ultimele clipe si sa il ajut sa aiba o plecare demna. Si aceste icoane ma linistesc si parca imi transmit sa ma adun, ca viata merge mai departe si trebuie sa fiu gata de lupta pentru sanatatea urmatorului pacient care trece printr-o situatie delicata. Cumva, invat ceva din infrangerea mea si a unui bolnav in fata bolii pentru urmatorul pacient. Astfel viata celui plecat ajuta si ea la salvarea unui alt semen.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.