INTERVIU | Nițescu Maria Manuela, asistent medical generalist, secția Medicina Muncii

INTERVIU | Nițescu Maria Manuela, asistent medical generalist, secția Medicina Muncii

Mă numesc Nițescu Maria Manuela, am 26 de ani și profesez ca asistent medical generalist pe specialitatea de Medicina Muncii la Regina Maria. Am absolvit Școala Sanitară Postliceală „Carol Davila” din București în anul 2016, însă începând cu anul 2017 am început să profesez și asta pentru că eram debutantă și foarte multe companii refuzau o posibilă colaborare.

Chiar dacă am avut parte de foarte multe refuzuri, nu am renunțat să profesez pe ce specialitate îmi doresc. Până în momentul de față am profesat la clinica Medas aproape patru luni și apoi la MedLife pentru o perioadă de trei ani, la ambele job-uri doar pe specialitatea de Medicina Muncii.

1. Care a fost momentul în care ai știut că meseria de asistent medical este drumul profesional pe care dorești să-l urmezi?

Momentul în care am știut că vreau să profesez toată viața ca asistent medical a fost atunci când am fost și eu pacient și am observat cum este să fii tratat.

2. Știu că ai optat pentru specializarea de asistent medical generalist, de ce nu ai ales altceva, de exemplu asistent farmacist?

Da, am optat doar pentru specializarea de asistent medical generalist și asta pentru că pe această ramură poți să te implici pe mai multe specializări, poți să alegi orice altă specializare fiind asistent medical generalist.

Citește și: INTERVIU | Alina Adam, asistent medical generalist: „Pacientului trebuie să îi furnizezi informații clare despre tehnică, să îi explici și să îl încurajezi. Este important să se simtă în siguranță”

3. Te-ai axat pe Medicina Muncii, ce anume te-a determinat să te îndrepți în această direcție?

Într-adevăr, m-am axat pe specializarea Medicina Muncii pentru că, personal, cred că aici întâlnești oameni care pe lângă faptul că vin la control, ei simt nevoia de a se și descărca, de a fi ascultați și asta m-a atras cel mai mult.

4. Care sunt principalele atribuții ale unui asistent medical? 

Eu cred că principalele atribuții pe care trebuie să le aibă un asistent medical generalist, pe lângă profesionalism și competitivitate, trebuie să aibă o atitudine pozitivă față de pacienți, trebuie să fie înțelegător și foarte sociabil.

5. Ce calități ar trebui să aibă un asistent medical? 

După părerea mea, primordial este să empatizezi cu pacientul, să fii atent la problemele lui, să fii prompt atunci când îți este cerut ajutorul, să fii o fire deschisă și nu în ultimul rând să ai un spirit de echipă dezvoltat.

6. Ne poți spune o experiență memorabilă cu un pacient al clinicii, ceva ce te-a impresionat până acum? 

O experiență frumoasă pe care am avut-o cu un pacient și care m-a impresionat, a fost atunci când în timpul investigațiilor acesta mi-a mărturisit că sunt foarte profesionistă, s-a simțit bine în prezența mea și chiar a zâmbit, sunt lucruri mărunte, dar cu impact major.

Citește și: INTERVIU | Constantin Alina, asistent medical radiologie dentară

7. Care sunt provocările cu care se confruntă un asistent medical într-o zi de lucru pe secția de medicina muncii? 

Provocări sunt zi de zi pe această specialitate, ca de exemplu, atunci când oamenii ajung uneori nervoși sau supărați trebuie să rămâi calm și să treci cu vederea pentru a nu ajunge în altă situație.

8. Care este satisfacția sau satisfacțiile cele mai mari pe care profesia ți le-a adus până acum?

Satisfacția cea mai mare pe care o am până acum este aprecierea ce am primit-o de la o firmă unde s-a făcut controlul periodic, apreciere ce am primit-o pentru modul în care m-am comportat cu angajații.

9. Care sunt valorile după care te ghidezi în activitatea ta personală și profesională?

Valorile după care mă ghidez sunt în primul rând profesionalismul și comportamentul adecvat.

10. Cum vezi în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea ta? 

Din păcate, personal nu văd prea bună situația sistemului medical din țara noastră, mai ales situația în care ne aflăm în acest moment. Sper ca într-un viitor apropiat situația să se remedieze la una mai bună.

Citește și: INTERVIU | Cătălina Constantin, studentă la facultatea de asistenți medicali

11. Ce îi sfătuiești pe asistenții medicali care sunt la început de drum, ce trebuie să facă pentru a nu fi copleșiți?

Sfatul pe care îl am pentru viitorii asistenți medicali este acela de a nu renunța, de a nu-și pierde speranța și să nu uite să le ofere pacienților câte un zâmbet. 

Vă mulțumesc pentru faptul că m-ați ales să particip la acest interviu, mă simt mândră și în același timp onorată. Cu respect, Nițescu Manuela.

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment