INTERVIU | Iuliana Tatiana Manea, asistent medical generalist

INTERVIU | Iuliana Tatiana Manea, asistent medical generalist

Numele meu este Manea Iuliana – Tatiana, am 21 de ani și am terminat anul acesta Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” – București, specializarea AMG (asistent medical generalist), iar acum profesez la Clinica Dr. Leventer Centre.

1. Care a fost momentul în care ai știut că meseria de asistent medical este drumul profesional pe care dorești să-l urmezi?

Probabil, ca orice fetiță, când eram mică visam să devin o frumoasă domnișoară în uniformă albă, bineînțeles cea de asistent medical. La un moment dat, când am crescut, nu știam dacă sigur această meserie mi se potrivește sau nu, dar părinții mei m-au încurajat și mi-au spus să nu dau înapoi de la visurile mele. Iar acest lucru m-a făcut să nu renunț și să-mi dau seama că asta e ceea ce-mi doresc cu adevărat. Să ajut oameni și să empatizez cu aceștia.

2. Ai ales dermatologia, ce anume te-a determinat să te îndrepți în această direcție?

Sinceră să fiu, nu am ajuns aici pentru că asta mi-am dorit de la bun început. Mi s-a propus să merg la un interviu, iar eu bineînțeles că am acceptat. Pot spune doar că sunt foarte mândră de alegerea pe care am făcut-o, și anume de a accepta oferta să lucrez la Clinica Dr. Leventer.

3. Care sunt principalele atribuții ale unui asistent medical?

Consider că principalele atribuții ale asistentului medical sunt:

– integrarea în echipa medicală și o mare responsabilitate cu privire la activitățile zilnice;

– pregătirea completă a pacientului pentru consultații, tratamente sau intervenții chirurgicale;

– asumarea actului profesional;

– nu face discriminări.

Citește și: INTERVIU | Ana Adriana Stanciu, asistent medical ATI: „Cei 13 ani petrecuti in Italia au dus la ceea ce numim „burn-out”, asa am considerat ca este timpul sa vin acasa”

4. Ce calități ar trebui să aibă un asistent medical?

Nursingul este o meserie dificilă, dar foarte frumoasă, și plină de satisfacții. Cu toate acestea, nu este pentru oricine.

Consider că un asistent medical trebuie să aibă următoarele calități:

– empatie și compasiune;

– profesionalism;

– asumarea responsabilităților;

– ascultare;

– comunicare;

– dăruire;

– onestitate;

– cinste.

5. Cum ai descrie relația pacient-asistent medical pe durata tratamentului?

Relația pacient-asistent medical se bazează în primul rând pe comunicare, o atitudine de respect, acceptare reciprocă, căldură și înțelegere empatică față de pacient.

Pe durata tratamentului, comunicarea asistentului medical cu pacientul trebuie să fie în concordanță cu starea lui actuală, cu posibilitatea lui de înțelegere, sprijinindu-l pe acesta și influențând pozitiv evoluția bolii sale.

Pacientul trebuie să fie în primul rând echilibrat psihic, asistentul medical explicându-i acestuia scopul și natura intervențiilor, asigurându-i aceatuia un mediu liniștitor, de securitate.

De asemenea, asistentul medical suplinește nevoile pe care pacientul nu și le poate satisface singur.

6. Ne poți spune o experiență memorabilă cu un pacient al clinicii, ceva ce te-a impresionat până acum?

Momentan sunt angajată de foarte puțin timp și nu pot spune că am o experiență memorabilă cu vreun pacient.

7. Care sunt provocările cu care se confruntă un asistent medical într-o zi de lucru pe secția de dermatologie?

Provocările cu care ne confruntăm într-o zi de lucru sunt date de trierea pacienților care vin la clinică, la diferite proceduri și intervenții, la care luăm parte alături de medici, ajutându-i pe aceștia cu instrumentarul și cu tot ce este necesar pentru o anumită procedură și partea de reorganizare a locului de muncă și a sterilizării intrumentarului.

Citește și: INTERVIU | Alina Adam, asistent medical generalist: „Pacientului trebuie să îi furnizezi informații clare despre tehnică, să îi explici și să îl încurajezi. Este important să se simtă în siguranță”

8. Care sunt cele mai frecvente cazuri pe care le tratați pe secția de dermatologie?

Cele mai frecvente cazuri pe care le tratăm sunt cancere de piele (melanomul malign), dar bineînțeles că tratăm și afecțiuni precum:

– Acnee;

– Rozacee (cuperoză);

– Psoriazis;

– Vitiligo;

– Dermatită atopică și dermatită seboreică;

– Eczemă;

– Zona zoster;

– Micoză;

– Prurit cutanat;

– Boli dermatologice rare;

– Problemele ce țin de îmbătrânirea pielii.

9. Care este satisfacția sau satisfacțiile cele mai mari pe care profesia ți le-a adus până acum?

Cea mai mare satisfacție pentru mine este faptul că pot lucra alături de oameni care sunt profesioniști în ceea ce fac și că putem ajuta cât mai mulți oameni, aceștia fiind mulțumiți de serviciile pe care le oferim și bineînțeles plecând sănătoși.

10. Care sunt valorile după care te ghidezi în activitatea ta personală și profesională?

– încrederea (în mine și în cei din jur);

– respectul;

– bunătatea;

– înțelepciunea;

– fii cel mai bun în ceea ce faci.

11. Cum vezi în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea ta?

Părerea mea despre sistemul medical din România este una destul de proastă, din cauza conducerii spitalelor cât și a nepăsării celorlalți.

După cum se vede, în majoritatea spitalelor de stat din România mișună gândacii, atât în saloane cât și pe holuri, iar mucegaiul fiind prezent și el… nu în astfel de condiții trebuiesc tratați pacienții.

Stăm prost și pe partea de materiale necesare cât și personal. Și de ce rămânem fără medici sau asistenți medicali foarte buni?  De ce aceștia aleg să plece în străinătate? Simplu… pentru că aceștia aleg să plece la mai bine, unde sunt mult mai respectați, unde salariul este mult mai mare, iar condițiile de muncă sunt foarte bune.

Consider că avem destul suport financiar să putem construi spitale cu aparate de bună calitate și materiale necesare suficiente, să putem investi mai mult în sănătatea oamenilor, trebuie doar să și vrem.

12. Ce îi sfătuiești pe asistenții medicali care sunt la început de drum? Ce trebuie să facă pentru a nu fi copleșiți?

Pe asistenții medicali care sunt la început de drum îi sfătuiesc să aibă încredere în ei și în ceea ce fac. Să iubească oamenii și să-și dorească cu adevărat să-i ajute pe alții. Să nu se lase doborâți de nimic, să fie buni în ceea ce fac și să înțeleagă că nimic nu e ușor când este vorba de viața unui om.

Cum am spus și mai sus, nursingul este o meserie dificilă, dar foarte frumoasă.

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment