Cum se descurcă medicii care sunt și părinți în același timp?

Cum se descurcă medicii care sunt și părinți în același timp?

Să fii părinte este fără îndoială una dintre cele mai frumoase și provocatoare meserii din lume. Este o responsabilitate care presupune timp, răbdare și multă atenție la detalii – tocmai pentru a oferi micuțului un mediu propice dezvoltării lui. Oricât de multe cărți sau cursuri ai parcurge, nimeni nu te poate învăța cum să practici corect meseria de părinte. Lucrurile devin și mai complicate atunci când activezi într-un domeniu care presupune multă implicare și pasiune. Medicii trebuie să oscileze între cazurile solicitante de la muncă și îndatoririle aferente rolului de părinte.

Oricine spune că e ușor să fii părinte înseamnă că nu a trăit pe deplin presiunea care vine la pachet cu o asemenea responsabilitate. Nopți nedormite, stări de anxietate și grija de a rămâne constant pe linia de plutire – scenariul inevitabil din viața unui medic care este și părinte. Nu trebuie să-ți faci griji, totul vine la sine – cu pași mici, dar siguri poți manageria cu ușurință timpul alocat familiei. Există câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere dacă vrei să ai parte de experiențele dorite. 

7 sfaturi pentru medicii părinți 

Viața de părinte este pe cât de frumoasă, pe atât de complexă. Cu fiecare zi care trece, apar tot soiul de provocări în ceea ce privește creșterea copilului, dar și crearea unei cariere medicale de succes. 

Obținerea echilibrului între cele două paliere este visul oricărui medic. Pentru mulți, devine o adevărată provocare, însă cine spune că trebuie să depui prea multe eforturi? 

Iată top 7 sfaturi care te vor ajuta mai mult ca sigur să te bucuri de performanțe extraordinare atât ca medic, cât și ca părinte: 

  1. Nu ezita să ceri ajutorul cuiva cu mai multă experiență 

E perfect normal să te simți uneori neajutorat/ă, obosit/ă sau lipsit/ă de speranță. Până la urma urmei, trebuie să faci față unui cumul de emoții și senzații care, de cele mai multe ori, pot deveni copleșitoare. Tocmai de aceea, nu trebuie să te simți vinovat/ă să ceri ajutor. Întreabă-ți prietenii sau familia dacă sunt de acord să-ți supravegheze copilul în timp ce ești la muncă. Sau, în cazul în care copilul este suficient de mare, înscrie-l la cursuri extrașcolare. Dacă situația este de așa natură încât niciun apropiat nu se poate ocupa de cel mic în lipsa ta, angajează o bonă. Da, este destul de dificil să găsești persoana potrivită, însă nimic nu devine imposibil dacă îți dorești cu adevărat. 

Iată și: 4 Provocări Cu Care Se Confruntă Medicii Rezidenți Care Au Copii

  1. Planifică atent fiecare activitate 

Dedică o agendă în care să incluzi toate activitățile pe care vrei să le bifezi alături de copilul tău. Calibrează totul cu responsabilitățile de la muncă. Încearcă să trasezi obiceiuri de familie care să intre în rutina zilnică. De exemplu, puteți să gătiți împreună micul dejun în fiecare dimineață sau să mergeți toți la cumpărături. Sau, fiecare zi de sâmbătă să fie dedicată relaxării în parc. Indiferent de alegere, te vei bucura mai mult ca sigur de momente unice alături de cei pe care îi iubești cel mai mult. 

  1. Stabiliți o conexiune emoțională puternică 

Nimic nu se compară cu eficiența interacțiunii fizice constante. Alocă timp pentru a conversa cu micuțul tău, indiferent de subiectul pe care vrea să-l abordați. Ascultă ceea ce are de spus și oferă-i încrederea de care are nevoie pentru a se exprima liber, argumentat și fără prejudecăți. Păstrează conexiunea funcțională, oricât de obosit/ă sau epuizat/ă ai fi. Copilul tău are nevoie de tine, indiferent de situație. Bucură-te de fiecare moment petrecut împreună. Nu contează că e vorba de o simplă discuție înainte de muncă sau școală sau de o dezbatere pe un subiect interesant. 

  1. Să fii părinte este una dintre cele mai satisfăcătoare performanțe 

Un copil este cea mai mare bucurie pe care o poate avea cineva. Momentul acela când ții în brațe și privești cu tandrețe mânuțele acelea delicate și ochii inocenți este cu adevărat magic. Mulți ar putea spune că vine ca o povară pentru cariera medicală – care are nevoie de multă dedicare și eforturi constante pentru îndeplinirea obiectivelor. Adevărul este că fericirea adevărată poate veni numai dacă le îmbini cu armonie pe amândouă. Nu este deloc ușor să crești un copil dacă lucrezi într-o asemenea industrie. Dar, ca medic, în mod sigur ai învățat că totul poate prinde contururi dacă aloci resursele potrivite. 

Citește mai multe despre Carieră sau viața personală? Sau, cum să le împaci pe amândouă

  1. Explică-i micuțului tău ce presupune jobul de medic

Copiii vor mereu toată atenția părinților și, de cele mai multe ori, nu vor să înțeleagă că au și alte îndatoriri. Se pot simți neglijați sau chiar abandonați de fiecare dată când tu pleci la muncă. Tocmai de aceea, e indicat să îi explici celui mic ce presupune jobul pe care îl ai. Medicii pot fi reprezentați ca adevărați eroi în lumea imaginară a copiilor. Și pe bună dreptate. În fiecare zi salvezi vieți și te confrunți cu situații limită, demne de filmele cu personaje fantastice. Descrie-i, în termeni cât mai simpli, cum arată viața de medic. În cazul în care locul de muncă îți permite, ia-l cu tine o zi pentru a-i demonstra că supereroii chiar există.

  1. Fă-ți timp pentru o vacanță 

Oricât de obositoare și stresante ar fi turele de noapte, încearcă să-ți trasezi timpul în așa fel încât să poți merge într-o vacanță cu familia. Poate fi vorba chiar de un weekend petrecut departe de agitația cotidiană și forfota orașului. Imaginează-ți doar. Tu, copiii și partenerul de viață în inima naturii, gata să trăiți aventuri palpitante. Nu mai amâna niciun moment. Când sunt mici, copiii au nevoie să descopere minunățiile lumii înconjurătoare. 

Iată aici: Idei de vacanță pentru cadrele medicale

  1. Găsește un job care să-ți ofere un program flexibil 

Dacă ai devenit părinte și trebuie să faci față unui job foarte solicitant e momentul pentru o schimbare. Ca medic, locul tău este acolo unde ți se permite să evoluezi armonios, iar nevoile și cerințele tale sunt respectate întocmai. Bunăstarea angajaților este prioritară, mai cu seamă atunci când ai un copil. Fă-ți curaj și renunță atunci când te simți copleșit/ă de cazurile urgente. Găsește-ți jobul la care visai de mult – cel care îți permite să ai un program flexibil și să te bucuri de rezultate profesionale satisfăcătoare. În clinica potrivită, alături de echipa ideală vei reuși să-ți îndeplinești cu succes ambele meserii – atât cea de medic, cât și cea de părinte. Nu trebuie să-ți fie teamă să iei decizii radicale. La MEDIjobs găsești oferte de nerefuzat din industria medicală – personalizate în funcție de prioritățile tale. Fă-ți cont pe MEDIjobs unde peste 2.500 de companii medicale așteaptă să-ți prezinte cele mai bune oferte de angajare! 💙

Concluzii 

Să fii medic și în același timp părinte îți poate aduce mai multe bucurii decât crezi. Într-adevăr, nu este deloc ușor să derulezi cu bine tratamentele și să fii prezent în același timp în viața copilului tău. Vei reuși, însă, dacă îți organizezi corect timpul și te bucuri chiar și de cele mai banale activități petrecute cu cei mici. Nu uita cât de important este locul de muncă în asemenea condiții. Pune întotdeauna accentul pe importanța unui program flexibil și a unui ambient relaxant la locul de muncă. 

Menține un echilibru între viața profesională și cea de familie și bucură-te de rezultatele la care visai de mult!

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment