Când viața de familie și cariera medicală se întâlnesc: poveștile medicilor care lucrează împreună cu partenerii lor

Când viața de familie și cariera medicală se întâlnesc: poveștile medicilor care lucrează împreună cu partenerii lor

Dacă viața alături de un medic este destul de provocatoare, imaginează-ți cum arată un cuplu în care amândoi lucrează în industrie. Pentru medicii care împărtășesc pasiunea de a salva vieți, dar și aceleași responsabilități familiale fiecare zi arată diferit. Este o rutină pe cât de dinamică, pe atât de aglomerată. Seara, când tragi linie și te retragi în confortul casei, oboseala își spune cuvântul. Timpul petrecut alături de partener sau parteneră se limitează cu fiecare tură de noapte și caz urgent care trebuie rezolvat. Este o situație cu adevărat complicată, mai cu seamă pentru cei care pun jurământul lui Hipocrate mai presus de orice. 

Însă, poveștile medicilor care lucrează împreună cu partenerii lor pot prind și contururi pozitive. Depinde foarte mult cum privești lucrurile și cum alegi să îți gestionezi relația. E nevoie de înțelegere, respect și empatie pentru a putea experimenta relația la care ai sperat dintotdeauna. Eforturile nu vor fi tocmai ușoare, dar succesul pe termen lung va fi asigurat. Te întrebi cum poți gestiona eficient o asemenea relație și care sunt cele mai importante lecții pe care trebuie să le înveți din timp?

Descoperă mai jos tot ce trebuie să știi despre gestionarea unei relații în care ambii parteneri sunt medici și lucrează împreună. 

Cum să eviți conflictele în cuplu? 

În ultimii ani, tot mai mulți specialiști în industrie își aleg parteneri din același domeniu. Mulți dintre ei își construiesc relații încă din timpul facultății sau rezidențiatului. Este o tendință în continuă creștere, tocmai pentru că există percepția conform căreia nimeni nu poate înțelege mai bine viața de medic decât un cadru medical. Există, așadar, un grad mai ridicat de înțelegere și flexibilitate. Partenerii știu că viața de medic – cu succesele și provocările ei – presupune sacrificii diverse. Mulți chiar afirmă că decizia de a se căsători cu cineva care lucrează în același domeniu cu ei a fost cea mai bună alegere. Pasiunea care se regăsește la ambii parteneri este cea care poate menține armonia în cuplu. 

Totuși, chiar și în asemenea contexte, lucrurile nu sunt mereu roz. Pot apărea și situații tensionante – generate în special de timpul limitat alocat familiei. 

Am scris și aici despre Cuplurile de medici: ce impact au căsătoriile (tot mai dese) în lumea medicală asupra vieții și carierei lor?

Te întrebi care sunt cele mai eficiente strategii care te vor ajuta să eviți conflictele în cuplu și să experimentezi din plin fericirea? Iată doar câteva sfaturi pe care să le ai în vedere

  • Trasați-vă foarte bine sarcinile în familie – Stresul de la muncă poate deveni copleșitor pentru ambii parteneri. Chiar dacă înțelegi prin ce trece soțul sau soția ta e indicat să pui preț pe organizare. Încearcă să creezi un program și să aloci sarcini clare. Fie că e vorba de activitățile de curățenie sau pregătirea mesei – fiecare trebuie să se implice în mod egal. 
  • Provocările pot apărea oricând – Fii pregătit/ă de orice. În cazul în care partenerul tău trebuie să gestioneze schimbări semnificative în viața profesională, empatia este cheia rezolvării. Susține-l în fiecare etapă – va avea nevoie mai mult ca sigur de sprijin moral și emoțional. În momentul în care atitudinea egoistă își spune cuvântul, conflictele nu vor întârzia să apară. 
  • Alocați timp pentru a merge în vacanțe – Viața de cadru medical presupune de cele mai multe ori să fii dedicat nevoilor pacienților. Nu este tocmai sănătos să te implici prea mult. Trasează o barieră clară între relația de cuplu și cerințele specifice ale pacienților. Mergeți împreună în vacanțe – fie că e vorba de city break-uri sau concedii prelungite în țări exotice. Legătura dintre voi va deveni și mai puternică. 
  • Nu uita de hobby-urile și pasiunile tale – Chiar dacă ești într-o relație de lungă durată și petreceți foarte mult timp la locul de muncă, nu înseamnă că trebuie să uiți de tine. Fericirea partenerului este importantă, dar nu trebuie să o acapareze pe cea personală. Răsfață-te regulat cu activități relaxante, care te pot scoate din rutină și-ți pot elibera mintea de stres. 
  • Fiți prezenți în egală măsură în viața copiilor – Copiii ai căror părinți sunt medici au nevoie de atenție în egală măsură. Și într-un asemenea caz trebuie să delegi atribuții clare și să te asiguri că cel mic nu resimte lipsa părinților

Avantajele și dezavantajele de a lucra alături de partenerul de viață 

Să împarți cu partenerul de viață aceleași atribuții de muncă poate fi destul de stresant, dar și interesant. Lucrurile se complică și mai mult dacă e vorba de industria medicală. 

Există avantaje și dezavantaje diverse pe care trebuie să le iei în considerare. 

Avantaje: 

  • Productivitatea poate fi deseori îmbunătățită – Când lucrezi alături de cel sau cea care te cunoaște și înțelege cel mai bine, lucrurile nu au cum să iasă prost. Puteți face o echipă foarte bună și vă puteți susține reciproc în momentele tensionante precum turele de noapte sau apariția cazurilor urgente. 
  • Vă dezvoltați împreună Puteți crește din punct de vedere profesional – ceea ce poate aduce numeroase beneficii asupra vieții de familie. Transferați cunoștințe și practici esențiale în dobândirea succesului. Nimic nu vă poate împiedica din a deveni cadre medicale apreciate și respectate în domeniu. 
  • În momentele critice, ai pe cine să te bazezi – Nu tot timpul poți avea o zi bună la muncă, mai ales când oboseala își spune cuvântul. Însă, nu trebuie să-ți faci griji. Partenerul sau partenera de viață va fi mereu acolo pentru a-ți acorda suportul de care ai nevoie și sfaturi utile. 

Dezavantaje: 

  • Problemele personale pot influența lucrul în echipă – E destul de greu să nu te lași condus/ă de emoții atunci când lucrezi cu partenerul de viață. Dacă aveți un conflict nerezolvat, tensiunea se poate resimți și la locul de muncă
  • Petreceți prea mult timp împreună – De cele mai multe ori, să petreci prea mult timp alături de soț sau soție nu este tocmai indicat. Poate interveni monotonia și epuizarea, ceea ce nu face decât să faciliteze separarea. Tocmai de aceea, e important să alocați timp amândoi pentru timpul personal și pasiunile proprii. 
  • Discuțiile despre muncă pot deveni enervante – Când lucrezi alături de cel sau cea la care ții cel mai mult, discuțiile despre muncă pot interveni și în viața de familie. În asemenea situații e recomandat să lași în urmă ceea ce se întâmplă la muncă în momentul în care ajungi acasă. 

Concluzii 

Din postura de cadru medical o relație cu cineva care îți împărtășește pasiunile este cu adevărat îmbucurător. Poți conta mereu pe sprijinul și sfaturile venite din partea partenerului sau partenerei de viață. Vă dezvoltați împreună și vă susțineți pentru a obține cariere de succes. Totuși, scenariul nu este întotdeauna pozitiv. Pot apărea și situații mai puțin plăcute sau chiar conflicte de lungă durată. În asemenea situații trebuie să știți cum să gestionați sentimentele negative și momentele neprevăzute. Nu-i ușor – dar cu puțin efort vă veți bucura de o relație fericită pe termen lung. 

Mitul relației perfecte chiar există – aplică strategiile de mai sus și bucură-te de echilibru între viața de familie și cea profesională!

Ești medic și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment