Cum să te protejezi de virusul gripal dacă lucrezi în spital

Cum să te protejezi de virusul gripal dacă lucrezi în spital

Cazurile de gripă sezonieră au crescut fulminant de la începutul anului. În perioada 02.01.2023 – 08.01.2023 numărul total de cazuri cu infecții respiratorii a fost de 102.884. Cea mai mare pondere a fost înregistrată în București (1343). Pe lista orașelor vizate de gripa sezonieră se află și Brașov (378), Iași (269), Cluj (249), Sibiu (242), Prahova (236) și Dâmbovița (211).

Tocmai de aceea, joi, 5 ianuarie 2023, Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a anunțat că România se află în stare de alertă epidemiologică. O situație cât se poate de îngrijorătoare pentru toți cei care sunt nevoiți să părăsească locuința pentru a-și duce la bun sfârșit activitățile zilnice. Totuși, cei mai vizați de efectele gripei sunt cei care activează în domeniul medical.

Spitalele și clinicile au fost supuse unei cereri destul de ridicate, tocmai de aceea în unele situații s-a ajuns chiar la supraaglomerare. Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța este unul dintre exemple. La secția pediatrie s-au prezentat atât de mulți pacienți încât nu au mai rămas deloc locuri libere. Fluxul constant de oameni care necesită îngrijiri, dar și gradul ridicat de contagiozitate aferent derulării activităților pot cauza numeroase probleme personalului medical. 

Sfaturi esențiale pentru a te proteja de virusul gripal 

Gripa se transmite cu ușurință prin contact direct cu pacienții infectați. Printre cele mai vulnerabile categorii se numără copiii și bătrânii, tocmai pentru că dispun de un sistem imunitar incapabil să facă față virusului. 

Ca medic sau asistent medical va trebui să aloci o atenție deosebită felului în care alegi să aplici etapele de tratament. Dacă vrei să eviți pe cât se poate posibilitatea infectării, există câteva aspecte esențiale de care ar trebui să ții cont: 

  • Vaccinează-te – Una dintre cele mai importante măsuri de prevenție pe care le poți lua. Jobul pe care îl ai vine la pachet cu numeroase riscuri din punct de vedere al sănătății. Tocmai de aceea, e indicat să acționezi cu responsabilitate și să te vaccinezi din timp. Însă, dacă vrei să eviți incidentele neprevăzute, consultă schema de vaccinare. 
  • Poartă echipament corespunzător – Din alcătuirea ținutei nu au cum să lipsească masca de protecție, mănușile și încălțămintea specială. Încearcă să porți masca și în afara spitalului, chiar dacă nu mai este obligatoriu. În timpul pandemiei, utilizarea măștii s-a dovedit o practică foarte eficientă în prevenirea infectării cu SARS COV-19. Nu uita să speli în mod regulat echipamentul la o temperatură adecvată.
  • Izolează pacienții care prezintă simptome grave – Folosește camere speciale în cazul celor care se confruntă cu probleme serioase. Stabilește un plan personalizat de tratament și redu pe cât se poate vizitele altor persoane în afară de membrii familiei. Respectă și cerințele aflate în vigoare cu privire la transportul pacienților. 
  • Evită să folosești lucrurile colegilor Nu lua contact direct cu suprafețele pe care le-au atins colegii de muncă. Dezinfectează în mod constant telefoanele și laptopurile pe care le folosiți în timpul programului. Participă, de asemenea, la ședințele de instruire derulate de managerul instituției medicale. 
  • Spală-te constant pe mâini O regulă de bază, care nu poate lipsi din eticheta oricărui cadru medical. Folosește apă și săpun, dar și substanțe dezinfectante pe bază de alcool. Procesul de spălare ar trebui să dureze cel puțin 20 de secunde. Uscarea ar trebui realizată doar cu ajutorul prosoapelor de unică folosință, nicidecum prin intermediul dispozitivelor cu aer cald. 
  • Mănâncă sănătos Asigură-te că adopți un meniu echilibrat, bogat în vitamine și nutrienți. Hidratează-te corespunzător și alocă suficient timp rutinei de somn. Sistemul tău imunitar are nevoie de practici sănătoase pentru a oferi randament maxim. Nu ezita să folosești și suplimente alimentare, pentru a spori rezistența în fața virusului gripal, dar și a celorlalte boli.  

Citește și: Semnal de alarmă al medicilor de familie: România alocă 50 de bani pe zi pentru sănătatea cetățenilor

Riscuri la care te expui dacă nu respecți măsurile de siguranță 

Dacă alegi să derulezi activitățile de lucru fără a practica măsurile recomandate de siguranță, riscurile nu vor întârzia să apară. Chiar dacă pentru mulți reprezintă o simplă răceală, gripa sezonieră poate avea repercusiuni grave asupra sănătății. Ca specialist în domeniul medical, tu ar trebui să reprezinți un exemplu în ceea ce privește asumarea unei conduite impecabile. În caz contrar, va trebui să gestionezi situații mult mai îngrijorătoare. 

Printre cele mai pregnante probleme cu care te poți confrunta se numără: 

  • Îmbolnăvirea celor apropiați – Dacă alegi să tratezi cu superficialitate măsurile de prevenție recomandate, nu vei face altceva decât să sporești posibilitatea de îmbolnăvire a membrilor familiei. Copiii și bătrânii sunt cei mai sensibili. Așadar, dacă ai un copil mic sau ești nevoit/ă să locuiești cu părinții sau bunicii, fii precaut/ă. Dezinfectează-te corespunzător înainte de a intra în casă și spală separat hainele pe care le folosești la muncă. În cazul în care ai contactat virusul, izolează-te într-o altă cameră. 
  • Dezvoltarea unor afecțiuni mult mai complexe – Orice problemă rămasă netratată vine la pachet cu numeroase dezechilibre. În mod evident, complicațiile care pot apărea diferă de la o persoană la alta. Pe lista celor mai comune afecțiuni se numără sinuzita, astmul sau otita. În cazul în care faci parte dintr-o categorie vulnerabilă sau suferi de boli cronice, lucrurile devin și mai grave. 
  • Decesul – Chiar dacă pare o situație exagerată, decesul nu este exclus în ceea ce privește gestionarea necorespunzătoare a gripei sezoniere. Conform Institutului Național de statistică, în perioada 2-8 ianuarie 2023 au fost înregistrate 15 decese. Grija față de cei la care ții cel mai mult ar trebui să te stimuleze să practici o atitudine preventivă, indiferent de context. Chiar dacă în ultima perioadă ai resimțit efectele ritmului de muncă alert, nu te neglija. Ai grijă de tine în aceeași măsură în care ai grijă de ceilalți. 

Te-ar putea interesa și: Activitatea medicilor și stomatologilor din cabinetele individuale va fi considerată vechime în muncă

Concluzii 

Gripa sezonieră este o problemă foarte răspândită în rândul populației României. Este o afecțiune respiratorie foarte contagioasă care, netratată la timp, poate duce la apariția unor dezechilibre puternice. Încă de la începutul anului, instituțiile medicale au fost nevoite să gestioneze un număr ridicat de pacienți. Tocmai de aceea, din postura de specialist, va trebui să aplici cu responsabilitate măsurile de siguranță recomandate la nivel național. Vaccinează-te din timp, spală-te pe mâini frecvent și utilizează echipament corespunzător. Evită contactul direct cu pacienții infectați și aplică metode speciale de tratare în cazul celor care se confruntă cu probleme grave. Ai grijă, de asemnea, la meniul adoptat și rutina de odihnă. E esențial să elimini orice factor care ar putea să impacteze negativ funcționarea sistemului imunitar. În caz contrar, atât tu, cât și cei dragi ție veți avea de suferit. Gripa sezonieră nu este deloc o afecțiune care poate fi tratată cu superficialitate, tocmai din cauza problemelor pe care le poate genera.  Chiar dacă pare greu de crezut, în unele cazuri poate interveni chiar și decesul. 

Acționează responsabil și elimină posibilitatea infectării cu virusul gripal!

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

REDSEM

Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.

Facebook Comment