Activitatea medicilor și stomatologilor din cabinetele individuale va fi considerată vechime în muncă

Activitatea medicilor și stomatologilor din cabinetele individuale va fi considerată vechime în muncă

Perioada în care titularii cabinetelor medicale individuale au oferit servicii medicale și îngrijiri medico-dentare va fi, începând de această lună considerată vechime în muncă. Prin această modificare, autoritățile vor ca acești specialiști să aibă o șansă la angajarea în spitalele publice. 

Măsura se arată într-o lege promulgată recent de președintele Klaus Iohannis și a intrat în vigoare din data de 14 ianuarie. Este vorba despre o modificare a Legii privind reforma în domeniul sănătății, iar prevederile le permit medicilor și dentiștilor să participe la concursurile de angajare organizate în sistemul public de sănătate. Până în prezent, activitățile derulate de medicii și dentiștii din cabinetele medicale individuale erau considerate doar experiență profesională, și nu vechime în muncă. Expunerea de motive subliniază că acesta este „un pas înainte spre asigurarea accesului la locuri de muncă în instituții publice pe bază de competiție publică”. 

Potrivit Legii aprobate de președinte, pentru a beneficia de prevederi, sunt anumite condiții ce trebuie îndeplinite de către medici, iar acestea sunt: 

„a) serviciile medicale furnizate de medicul titular au produs venituri nete în anul de referință a căror valoare este cel puțin egală cu nivelul a de 12 ori salariul minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii în anul respectiv; 

b) a achitat contribuțiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei prevăzute la lit. a)”. 

De menționat este faptul că există excepții pentru medicii și stomatologii care au avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România, respectiv membru al Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Nu sunt luate în considerare intervalele în care aceștia au avut suspendată această calitate de membru. 

Citește și Stomatologii, luați în vizor de ANAF

Peste 38.000 de cabinete independente în România 

Institutul Național de Statistică arată că, în anul 2020, au funcționat peste 38.000 de cabinete medicale independente, organizate după cum urmează:

  • 10.652 de cabinete independente de medicină de familie (6.385 în mediul urban și 4.267 în mediul rural)
  • 12.276 cabinete medicale independente de specialitate (11.743 în mediul urban și 533 în mediul rural) 

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment