Ministerul declară stare de alertă pentru gripă. Recomandări pentru spitale

Ministerul declară stare de alertă pentru gripă. Recomandări pentru spitale

Spitalele și clinicile din România se află acum sub stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră, având în vedere numărul mare de cazuri de infecții respiratorii înregistrate în ultimele săptămâni. Anunțul vine chiar de la ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a subliniat că va pregăti „o instrucțiune”, pentru a fi declarată în mod oficial starea de alertă epidemică.

Ministrul a mai explicat că Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății îi permite elaborarea și emiterea unui astfel de act.

„Instrucțiunea se va referi la o stare de alertă epidemică. (…) Conform prevederilor Legii 95, există o stare de alertă epidemică, pentru că declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație în care… Există o lege adoptată în timpul pandemiei, Legea 136, iar această lege generează automat, prin emiterea unui ordin de ministru, anumite restricții”, a explicat Alexandru Rafila la ultima conferință de presă.

În cazul în care ar fi fost declarată epidemie de gripă în România, în mod automat autoritățile ar fi pus la punct și o serie de restricții pentru limitarea răspândirii virusului gripal.

Însă ministrul a subliniat că nu suntem momentan în această situație; comparativ cu anii precedenți, când erau înregistrate și 170.000 de cazuri pe săptămână, în acest sezon situația nu este „dramatică”. De aceea, vor exista recomandări în locul restricțiilor. Iar aceste recomandări vizează cetățenii, angajatorii, dar și personalul medical și managerii spitalelor.

Citește și: Medicii de familie vor putea acorda servicii persoanelor neasigurate

„Eu sunt un om echilibrat şi încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru protejarea sănătății publice, dar nu vreau să ne reîntoarcem în niciun fel la alte discuții legate de carantină şi izolare pe care ar trebui să le ia autoritățile în cazul în care Ministerul Sănătății emite un astfel de ordin. Prefer recomandări decât restricții”, a explicat Rafila.

Măsurile recomandate pentru clinici și spitale

În cadrul stării de alertă, măsurile sunt aplicate la nivelul fiecărei unități sanitare, în urma deciziei managerului. Directorul unei clinici are dreptul, din punct de vedere legal, de a adopta aceste măsuri, însă Rafila spune că ar trebui inițial o consultare cu specialiștii Direcției de Sănătate Publică. În paralel, protocolul care arată cum se procedează în cazurile de gripă și de focare ar trebui „readus în atenția cadrelor medicale”, a mai punctat ministrul.

Măsurile ce pot adoptate în clinici și spitale, potrivit prezentării ministrului, sunt:

  • realizarea triajului epidemiologic zilnic pentru personalul medical
  • Izolarea voluntară la domiciliu atunci când apar simptomele specifice infecțiilor respiratorii
  • Purtarea echipamentului de protecție pentru personalul medical (sau orice alte persoane care intră în contact cu pacienții); este vorba despre mănuși, măști și halat
  • Adaptarea programului de vizită al aparținătorilor, în baza unei analize de risc efectuate de Direcția de Sănătate Publică
  • Sistarea vizitelor în anumite secții unde există pacienți cu risc înalt
  • Asigurarea cu stocurile de medicamente antivirale în special în unitățile unde se tratează pacienți cu viroze respiratorii
  • Continuarea vaccinării antigripale a personalului medic-sanitar și auxiliar
  • Instituirea terapiei antivirale specifice imediat după internare la pacienții care prezintă simptome specifice gripei
  • Refacerea stocului de echipamente de protecție și de dezinfectat în spitale
  • Respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, al contacților și al focarelor de îmbolnăvire

Te-ar putea interesa și: Nou Contract-cadru al CNAS, pus în dezbatere: Modificări importante pentru medicii de familie și ambulatoriu

Care este situația cazurilor de gripă în România

În săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, au fost înregistrate 74.567 cazuri de infecții respiratorii (gripă clinică, IACRS și pneumonii), potrivit Institutului de Sănătate Publică.

De asemenea, autoritățile au raportat și primele după decese confirmate cu virusul gripal din acest sezon:

  • o femeie în vârstă de 25 de ani, din București, fără condiții medicale preexistente (nevaccinată antigripal)
  • O femeie în vârstă de 50 de ani, din București, cu condiții medicale preexistente (nevaccinată antigripal)

„Având în vedere succesiunea a 3 săptămâni epidemice, care au evoluat cu o intensitatea înaltă a activității gripale, putem vorbi de o situație de alertă epidemiologică”, arată raportul INSP.

Până în data de 1 ianuarie 2023, în acest sezon au fost vaccinate 1.428.483 de persoane din grupele de risc.

Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment